Tragické druhé kolo zachránil až Berdych. V singlu zůstává posledním Čechem

- Jan Vojkůvka

Zatímco do druhého kola nastoupilo v uplynulých dvou hracích dnech deset českých singlistů, do kola třetího pronikl jen jeden z nich... Posledním Mohykánem ve dvouhrách zůstává ve Wimbledonu Tomáš Berdych, dlouhodobá česká jednička, který obhajuje z minulé sezony v All England Clubu semifinále.

I ve svém druhém představení na londýnském pažitu předvedl výborný výkon na servisu, podání si prohrál jen jednou a nebýt mírného zakolísání v koncovce třetí sady, mohl z kurtu odejít po necelých dvou hodinách. „Na konci třetího setu jsem si vybral jediný slabší gem. Jinak si myslím, že to bylo dobré utkání a zvládl jsem to od začátku do konce dobře,“ uvedl pro ČTK.

Český tenista neudržel vedení 5:3, přišel o servis v desáté hře a poté, co v tiebreaku nevyužil mečbol, musel do čtvrtého setu. V něm ale nasazená jednička opět na podání dominovala. V cestě za postupem do třetího kola tentokrát Berdych porazil Američana Ryana Harrisona 6:4, 6:3, 6:7 (8), 6:3.

Ztracené podání z třetí sady bylo jediné zaváhání, které si dovolil. Více brejkbolů Harrisonovi nepovolil a zdobila ho opět výtečná hra od základní čáry. Pomohl si 19 esy a 47 vítěznými údery. Neváhal se ale ani vypravit k síti, kde uhrál hned 19 výměn a nenechal nikoho na pochybách, že si jde pro vítězství.

V letošním roce se kromě soupeřů musí také vypořádat s netradičně horkým počasím, které v Londýně není zrovna obvyklé. Pařící slunce navíc trochu ničí jinak perfektně střížený trávník, na němž si pořadatelé zakládají. „Je to jako bych běhal po takovém lehkém seně nebo něčem podobném. Je tam taková vrstva, která je jako by ohoblovaná, ale leží na kurtu a je to hodně kluzké. Člověk nemůže do každého úderu úplně zabrat, protože by mu to uklouzlo,“ vysvětloval pro Radiožurnál.

V dalším kole čeká na Tomáše Berdycha nepříjemný Španěl David Ferrer, který je sice převážně antukářem, ale ve Wimbledonu už si dvakrát zahrál ve čtvrtfinále. „Travař to ale není. Hru má nepříjemnou, ale zatím neměl pořádný test. Porazil Gasqueta, ale ten se v šatně chudák ani nemohl pořádně posadit a pak odehrál tři gemy. Známe se, těším se a mohlo by to být dobrý,“ řekl pro ČTK.