Plíšková wimbledonské prokletí neprolomila. Popáté v řadě končí ve druhém kole

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Karolína Plíšková nedokázala prolomit wimbledonské prokletí ani letos. Popáté v řadě za sebou končí na turnaji už ve druhém kole, tentokrát po porážce 6:3, 5:7, 2:6 se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou, která se ukázala být nad síly světové trojky.

Ani na pátý pokus se to Karolíně Plíškové nepovedlo. Vítězka generálky z Eastbourne a jedna z největších favoritek na zisk wimbledonského titulu v All England Clubu prodloužila svou smolnou sérii, jejíž začátek se datuje do roku 2013. Tehdy poprvé prošla do druhého kola, jehož brány pět let po sobě nedokázala překonat. A to ani letos, kdy se jí obecně na grandslamech daří a po čtvrtfinále v Melbourne došla v Paříži až do semifinále.

„Zklamání to určitě je, ale nechci to brát jako tragédii. Odpočinu si a připravím se na svou oblíbenou betonovou Ameriku,“ cituje českou tenistku server iDnes.cz. Samozřejmě by ráda pokračovala turnajem dál, ale tenis s sebou kromě výher přináší zákonitě i porážky. A sama Plíšková dobře tušila, že dnešní zápas nebude nijak snadný.

„Nikdy jsme spolu nehrály, ale vím, že její hra může být opravdu velmi nebezpečná, obzvlášť na trávě. Hraje spousta slajzovaných úderů, kraťasů, dobře servíruje a je dobrá na síti. Očekávám hodně těžký zápas. Mám pocit, že je to pro mě nejnáročnější los, jaký jsem na grandslamu měla,“ řekla česká jednička už v úterý po postupu z prvního kola.

Rybárikovou odhadla výborně. Jen málo tenistek hraje letos na trávě v tak výborné formě. Osmadvacetiletá Slovenka si na zeleném podkladu zapsala bilanci 15 výher a jediné porážky, byla v semifinále v Nottinghamu a vybojovala tituly na ITF v Ilkley a Surbitonu. Po výhře, která se rodila dvě hodiny a dvacet minut byla nesmírně šťastná.

„Došla mi slova, je to teď úžasný pocit,“ radovala se po zápase. „Měla jsem dvě operace a nehrála sedm měsíců. A teď jsem porazila Karolínu Plíškovou. To je absolutně úžasné,“ křepčila Rybáriková.

Dlouho to přitom vypadalo, že by mohla Plíšková kráčet za sice vydřeným, ale přesto postupem. První set vyhrála po brejku z osmé hry 6:3 a ve druhém držela nadějné vedení 3:2 s náskokem jednoho servisu. Jenže vzápětí o svou výhodu přišla a velké problémy teprve měly následovat.

„Za stavu 5:6 ve druhém setu jsem odehrála špatnou hru, nejhorší v celém zápasu,“ řekla Plíšková na tiskové konferenci a vrátila se k situaci, kdy za stavu 30:15 dvakrát zasmečovala do sítě a podání nakonec ztratila posléze přes shodu. „Jinak si nemyslím, že jsem v utkání udělala něco špatně,“ přemítala Češka.

Rozhodnout musel třetí set, ve kterém Plíškové odešlo podání. Od čtvrté hry ztratila třikrát servis a pramálo jí byl platný jeden rebrejk v pátém gemu. „(Rybáriková) hrála dnes o něco lépe než já. Vím, že mohu hrát mnohem lépe, než co jsem dnes předvedla. Byl to ale těžký zápas. Na trávě je velmi dobrou hráčkou s pestrou hrou. Vrátila skoro každý return, měnila styl hry, hrála mi čopy do bekhendu. Bylo to vážně těžké,“ dodala Plíšková.

I přes porážku ve druhém kole se současná světová trojka může stát světovou jedničkou. To pokud Angelique Kerberová nedojde do finále a Simona Halepová do semifinále. Co je však již nyní jisté je fakt, že to Plíšková nemá ve svých rukou.