Nemohla jsem dýchat, udělalo se mi špatně, hlesla smutná Kvitová

- Jan Vojkůvka

Tenistka Petra Kvitová se s oblíbeným Wimbledonem musí rozloučit už po druhém kole. V souboji s americkou hráčkou Madison Brengleovou ji na londýnské trávě trápila nejen nepříjemná hra soupeřky, ale i náročné počasí, které si vybralo svou daň a unavená Kvitová podlehla své sokyni 3:6, 6:1, 2:6.

„Tělo mi bohužel nedovolilo ze sebe vydat to nejlepší,“ litovala Kvitová po utkání na tiskové konferenci. „Snažila jsem se, bojovala, ale nevím, co se stalo. Nemohla jsem pořádně dýchat a bylo mi špatně,“ svěřila se. „Během zápasu se mi udělalo zle, chtělo se mi zvracet. Žaludek asi nebyl v ideální kondici. Prostě jsem nemohla,“ řekla pro Radiožurnál.

Sedmadvacetiletá vítězka turnaje z Birminghamu se v duelu s Brengleovou nemohla opřít o tradičně dobrý servis a výrazně ji srážely chyby. Těch nevynucených nasbírala 50, a ač předvedla 36 vítězných úderů, proti skvěle hrající americké obranářce, jejíž styl Kvitové nesedí, to bylo málo.

Kvitová se po prohrané první sadě 3:6 nadechla k obratu a vyhrála prostřední dějství 6:1. Jenže rozhodující sada ubírala české tenistce stále více energie, mezi výměnami se opírala o raketu, na lavičce těžce oddechovala. V průběhu střetnutí dokonce musela použít inhalátor a velké vedro, jež panovalo v All England Clubu, bylo nad síly dvojnásobné wimbledonské šampionky. Ke konci zápasu za stavu 2:5 si nechala zavolat lékaře a vzala si přestávku na ošetření, při níž jí byl změřen krevní tlak a poslechnut dech.

S výsledkem ale už nic udělat nedokázala. „Někdy se takové věci stávají. Naneštěstí to přišlo ve Wimbledonu. Navíc soupeřka pořád hrála to, co chtěla. Všechno dokázala vracet. Bylo hodně těžké, abych si udržela energii na svou agresivní hru,“ podotkla Kvitová.

Porážka mrzí Kvitovou o to více, že přišla na oblíbeném turnaji, na který se dokázala připravit i přes vážné zranění levé ruky, které ji z tenisových dvorců na půl roku vyřadilo. „Nikdo neví, jak tvrdě jsem dřela na tom, abych se mohla vrátit. Pravděpodobně proto teď cítím větší zklamání než normálně,“ uvedla česká tenistka.

„Na druhou stranu to bylo skvělé, že jsem tu zase mohla být. Hrát ve Wimbledonu bylo mým cílem pro tuto sezonu a povedlo se mi to,“ snažila se zůstat optimistická. „Takže se někde hluboko uvnitř cítím velmi vděčná, že jsem měla možnost hrát, ale zároveň jsem smutná, že jsem tak brzy skončila,“ dodala Kvitová.


Galerie