Rieter Open Ústí nad Orlicí: Jaloviec znovu neztratil ani set, Mertl končí. Finále deblu si zahrají Gengel s Vocelem

- Radek Štohl

Čtvrtý letošní Futures konaný v České republice se ve čtvrtek přehoupl do čtvrtfinálových duelů dvouhry. Turnaj tak poznal své semifinalisty, mezi nimiž nebudou scházet nasazená jednička Marek Jaloviec a pětka hlavní soutěže Vít Kopřiva. Podnik nabídl rovněž semifinálové bitvy ve čtyřhře, ve kterých se představily ve vzájemném souboji dvě domácí deblové dvojice. Pár Gengel, Vocel nakonec ve dvou setech porazil Škocha s Nouzou a zahraje si na domácím turnaji o titul.

Jaloviec znovu neztratil ani set, v tiebreaku úvodní sady využil až osmý setbol
Marek Jaloviec může jako první český tenista slavit na zdejším podniku postup do boje o finále, ve čtvrtfinále si totiž poradil s Markem Gengelem 7:6 (8), 6:3. Po divokém průběhu úvodní sady nastal tiebreak, v němž první nasazený vedl již 6:1, přesto nakonec využil až osmý setbol. Ve druhém setu ještě Jaloviec prohrával 0:2, poté však obrátil na 4:2 a získaný brejk si již udržel do konce tohoto dějství. O finále zabojuje proti Dennisu Novakovi.

Krstev své tažení do semifinále již nedotáhl
Ondřej Krstev se do semifinále nepodívá. Český hráč prohrál v utkání dvou úspěšných kvalifikantů s Jonathanem Mridhou, se kterým padl 3:6, 4:6. Domácí borec za celý duel nedokázal protihráči ani jednou sebrat podání, naopak hned třikrát o vlastní servis přišel. Rozhodující brejky nastaly vždy na úvod obou setů. Švédský tenista o finále zabojuje Vítem Kopřivou. 

Kopřiva vyřadil Mertla
Právě Kopřiva totiž dokázal vyhrát v českém čtvrtfinále nad zkušeným Janem Mertlem. Pátý nasazený porazil dvojku turnaje porazil 6:4 a připsal si na konto velmi cenný skalp. Pětatřicetiletý Mertl první set prohrál poměrně hladce a ani ve druhém dějství se mu nepodařilo na o patnáct let mladšího soupeře najít recept, když se dokonce nedostal ani k brejkbolu.

Finále debla obstarají dva nejvýše nasazené páry
Na program v Ústí byly také oba semifinálové zápasy čtyřhry. V jednom z nich se proti sobě postavily dva české páry. Druzí nasazení Marek Gengel s Matějem Vocelem dokázali ve dvou setech porazit 7:5, 6:3 turnajové čtyřky Petra Nouzu s Davidem Škochem a postoupili do boje o titul.

V něm se utkají s nejvýše nasazeným rakouským párem Dennisem Novakem a Thomasem Statzbergerem.

Čtvrtfinále dvouhry

MAREK JALOVIEC [1] - MAREK GENGEL [7] 7:6(8), 6:3
Dennis Novak (AUT)[4] - Jan Poskocil (AUT) 6:0, 6:4
VÍT KOPŘIVA [5] - JAN MERTL [2] 6:4, 6:4
ONDŘEJ KRSTEV [Q] - Jonathan Mridha (SWE)[Q] 3:6, 4:6

Semifinále čtyřhry

NOUZA, ŠKOCH [4] - GENGEL, VOCEL [2] 5:7, 3:6
Novak, Statzberger (AUT) [1] - Borsos (HUN), Heller (GER) 6:7 (4), 6:4, 11:9