Celý zápas jsem se trápila, smutnila Strýcová po vyřazení

- Jan Vojkůvka

Zatímco po prvním kole zářila, po tom druhém spíš zuřila. Zápas s devatenáctiletým talentem se jí vůbec nevydařil a Barbora Strýcová po nečekané porážce 1:6, 6:0, 4:6 s Japonkou Naomi Ósakaovou ve wimbledonském singlu končí. Zdravé naštvání po prvním setu postupně vystřídal vztek s předvedenou hrou a bezmocností najít na soupeřku recept.

Rychle hrající Ósakaová nedala Strýcové nic zadarmo a česká tenistka nešla pro kritické komentáře ke své hře daleko. „Nemohla jsem se do zápasu dostat, celý jsem se trápila,“ řekla v rozhovoru pro iSport.cz. „Moji dnešní hru vystihuje slovo s*áčkovství. Je lepší zkazit jako hráč, než čekat jako s*áč, ťukat to a nechat ze sebe dělat debila,“ ulevila si Strýcová.

Po zpackaném prvním setu, který prohrála dvaadvacátá nasazená 1:6 přišel zvrat, který dával naději pro zbytek zápasu. Strýcová si začala věřit, využila všechny tři brejkboly a na returnu hrála parádně. Ač úspěšnost prvního podání byla nižší, než by si představovala, konečně dokázala na servisu získávat snažší fiftýny.

Přišel ale třetí set a opět se něco zlomilo. Strýcová vedla 1:0 a na returnu 30:0. Nadějný stav ale nevyužila. „Otevřela jsem jí dveře zpátky do zápasu. Neudělala jsem nic,“ uvedla pro ČTK.

Strýcovou mrzela zejména pasivita, s níž ve třetím setu nedokázala úspěšně bojovat. „Nemůžu čekat, že mladá holka udělá chybu. Ona jde do míčů a je jí to svým způsobem jedno,“ pokračovala pro iSport. Stále se však nevzdávala, ani v situaci, kdy by jiné hráčky již psychicky odpadly. Poté, co v sedmém gemu přišla o servis, se dostala ještě pod větší tlak.

Za stavu 3:5 při svém podání odvrátila tři mečboly a přes šest shod ještě vybojovala naději. Vzápětí na returnu vedla 30:0, byla krůček od brejkbolů a příležitosti na zvrat. Ósakaová ale komplikace nepřipustila, vývoj skóre otočila a po nevyužitém čtvrtém mečbolu si přes shodu dokráčela pro pátý mečbol, který již proměnila.

Porážka na oblíbeném turnaji ji mrzí o to více, že přesně ví, v čem dělala své největší chyby. „Hrála jsem strašně krátké balony. A to není letos první takový zápas, bylo jich víc: s Watsonovou v Eastbourne, s Barthelovou v Praze, s Arruaberrenovou v Madridu,“ vypověděla jedenatřicetiletá Strýcová.

Ve Wimbledonu bude česká tenistka pokračovat ještě ve čtyřhře, i když raději by proháněla mladší soupeřky ve dvouhře. „Jsem babka, která jim chce zavářet. Pokud ale budu hrát takhle, budou ony zavářet mně,“ dodala.