Rieter Open Ústí nad Orlicí: Hernych, Jaloviec i Gengel postupují, Konečný prohrál

- Jan Havlovic

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z ÚSTÍ NAD ORLICÍ: Třetím hracím dnem pokračuje v Ústí nad Orlicí turnaj ITF s dotací 15 000 $. V průběhu úterního dne se na místní antuce představilo ve dvouhře hned třináct českých tenistů, včetně Marka Jaloviece, nasazené jedničky! Jaloviec svou roli favoritka v prvním kole bez větších problémů potvrdil a doplnil dalších sedm postupujících Čechů. Přímo v místě dění máme svého redaktora, a tak se můžete těšit na pozápasové ohlasy českých tenistů.

Jaloviec povolil soupeři jen tři gemy

Nasazená jednička turnaje Rieter Open, Marek Jaloviec, slaví vítězný vstup do hlavní soutěže. V souboji s Němcem Bastianem Wagnerem Jaloviec zvítězil 6:1, 6:2 a ani na okamžik nepřipustil možnost překvapení. Je sice pravdou, že ve druhém setu a třetí hře přišel o podání, to si však okamžitě vzal zpátky a šňůrou pěti gemů v řadě utkání zakončil.

Hernych slaví vítězný návrat

První turnajový zápas v této sezoně odehrál v Ústí nad Orlicí zkušený Jan Hernych. Bývalý 59. hráč v úvodním kole porazil osmého nasazeného Rakušana Thomase Statzbergera 6:2, 6:4 a v utkání ani jednou neztratil servis. 

V současnosti tenista z chvostu první tisícovky v této sezoně odehrál prozatím jen mistrovství Itálie, které se nezapočítává na profesionální okruh a plný návrat na okruh sedmatřicetiletý hráč neplánuje. „Do Ústí jezdím rád, je tu krásný areál a pochází odtud moje rodina,“ vysvětlil důvody své účasti na turnaji. 

Vejvara vyřadil nasazeného Poláka

Vítězný vstup do turnaje si zapsal také Lukáš Vejvara, který startuje na Rieter Open na divokou kartu a v prvním kole vyfasoval šestého nasazeného Poláka Andreje Kapase. V duelu čelil několikrát nepříjemnému vývoji skóre a v obou sadách musel stahovat ztrátu brejku. V obou případech se mu ale obraty podařily a oslavil postup po výhře 6:4, 7:5.

Postupuje také Krstev

Postup do druhého kola si zajistil na turnaji Rieter Open v Ústí nad Orlicí také Ondřej Krstev, který v dopoledním zápase porazil Němce Christiana Hirschmüllera po setech 6:3, 7:6 (3). V dalším kole narazí dvacetiletý tenista na o sedmnáct let staršího Jana Hernycha.

Gengel na úvod nezaváhal

Do osmifinále prošel rovněž Marek Gengel . Sedmý nasazený hráč turnaje si poradil v dnešním zápase úvodního kola se Slovákem Andrejem Glvacem, který se dostal do hlavní soutěže jako lucky loser, po setech 7:6 (6), 6:2.

Hájek přehrál Nouzu

V ryze českém souboji v rámci programu prvního kola byl úspěšnější Petr Hájek, který porazil kvalifikanta Petra Nouzu 7:5, 6:1.

Bolardt znovu boduje

Další bod do žebříčku ATP vybojoval kvalifikant Antonín Bolardt, který v úvodním kole hlavní soutěže přehrál na divokou kartu startujícího krajana Daniela Rabase 6:3, 6:2.

Kopřiva smetl Langmajera

Hladký postup za 74 minut hry si připsal na Rieter Open pátý nasazený Vít Kopřiva, který povolil Dominiku Langmajerovi, startujícímu na divokou kartu, pouze jeden gem. Favorit zápasu sice čelil čtyřem brejkbolům, všechny ale dokázal odmazat a postoupil do osmifinále po výhře 6:1, 6:0.

Konečný překvapivě končí

Zrodil se také jeden velmi překvapivý výsledky, když nestačil třetí nasazený Michal Konečný na Japonce Kena Onišiho, proti němuž sice vyhrál úvodní set, ale v dalších dvou sadách nedokázal soupeře ani jednou brejknout a nakonec prohrál 6:3, 4:6, 5:7.

Rozhovory po zápasech čtyřhry

1. kolo dvouhry
Thomas Statzberger (AUT) [8] - JAN HERNYCH 2:6, 4:6
LUKÁŠ VEJVARA [WC] - Andrej Kapas (POL) [6] 6:4, 7:5
Christian Hirschmüller (GER) - ONDŘEJ KRSTEV [Q] 3:6, 6:7 (3)
Andrej Glvac (SVK) - MAREK GENGEL [7] 6:7 (6), 2:6
Patrik Nema (SVK) - Rio Noguči (JPN) [Q] 2:6, 2:6
Ken Oniši (JPN) - MICHAL KONEČNÝ [3] 3:6, 6:4, 7:5
DANIEL RABAS [WC] - ANTONÍN BOLARDT [Q] 3:6, 2:6
PETR NOUZA [Q] - PETR HÁJEK 5:7, 1:6
Peter Heller (GER) - Vitalij Sačko (UKR) [Q] 6:2, 6:3
MAREK JALOVIEC [1] - Bastian Wagner (GER) 6:1, 6:2
VÍT KOPŘIVA [5] - DOMINIK LANGMAJER [WC] 6:1, 6:0
Jonathan Mrdiha (SWE) [Q] - ANTONÍN ŠTĚPÁNEK [WC] 6:0, 6:1
Martin Blaško (SVK) [Q] - Marek Semjan (SVK) [Q] 7:6 (3), 5:7, 7:6 (2)

1. kolo čtyřhry
MERTL, VEJVARA - PÁTÝ, VALENTA [WC] 7:6 (3), 6:1
FROMMEL, MRÁZEK [WC] - GENGEL, VOCEL [2] 1:6, 1:6
Novak, Statzberger (AUT) [1] - Noguči, Susen (JPN/CAN) 6:4, 6:2

Turnaj v Ústí nad Orlicí den po dni:

3.7.2017
Rieter Open Ústí nad Orlicí: Mertl prošel do osmifinále, finále kvalifikace zvládli tři Češi

2.7.2017
Rieter Open Ústí nad Orlicí: O postup do druhého kola kvalifikace usilovalo sedmnáct Čechů, postoupilo šest