Prolomí Rafa wimbledonské prokletí? Pokud zvládnu start, získám na sebedůvěře, doufá Nadal

- Filip Lefenda

Ví, jaké je to pozvednout nad hlavu wimbledonskou trofej. Rafael Nadal se nesmazatelným písmem zapsal do historie turnaje již v letech 2006 a 2007, kdy došel do finále, o rok později travnatý grandslam již poprvé vyhrál, což se mu za dva roky povedlo znovu. Po sezóně 2011, kdy byl ve finále naposledy, jako by jej však najednou stíhalo londýnské prokletí. Španěl čtyři roky po sobě vypadl z turnaje s hráči mimo elitní stovku – na souboj s Lukášem Rosolem si koneckonců jistě pamatujete – a před rokem vinou zraněného zápěstí dokonce vynechal travnatý grandslam úplně. Jak si povede obrozený antukový šampion na podstatně rychlejším povrchu letos?

Ano, je to skutečně tak. Muž, který před třemi týdny vybojoval svůj jubilejní desátý titul na Roland Garros, byl během antukové části sezóny postrachem soupeřů. Starý dobrý Nadal je zpět, chtělo by se říci. Ale bude to platit také na pro něj neoblíbené trávě?

„Je vzrušující hrát opět na turnaji, který opravdu miluji. Hraní zde si hrozně užívám. Ale stejně tak je to turnaj, ze kterého můžete velmi rychle vypadnout,“ sdělil Nadal zástupcům médií na tiskové konferenci přímo v srdci Anglie.

Letos bude jistě chtít napravit svou pošramocenou bilanci z posledních let. To se totiž vždy z turnaje pakoval po utkáních s hráči mimo první stovku žebříčku ATP. „Pokud budu schopen turnaj dobře odstartovat a postoupit, získám na sebedůvěře,“ věří patnáctinásobný grandslamový šampion, že se může odrazit od případného dobrého vstupu do turnaje.

Kromě French Open letos ovládl také antukové podniky v Monte Carlu, Madridu a Barceloně. Zahrál si rovněž finále na tvrdých površích v Miami, Acapulku, a především grandslamovém Melbourne, kde po pětisetové bitvě padl se svým největším rivalem Rogerem Federerem. „Už od samotného začátku sezóny hraji skvěle, takže uvidíme,“ říká aktuální světová dvojka.

Otázkou je, co uvidíme. V přípravě na Wimbledon totiž Nadal nikterak neoslnil. Ostrý turnaj neabsolvoval – trénoval pouze doma na Mallorce, kde se před nedávnem rovněž uskutečnil travnatý turnaj žen – na Britských ostrovech však odehrál dva zápasy až minulý týden v rámci exhibice v Hurlinghamu. Na té nejprve podlehl 3:6, 2:6 Tomáši Berdychovi, wimbledonskému finalistovi z roku 2010, a o dva dny později se trápil také s veteránem Haasem, kterého přehrál 10:8 až ve zkráceném třetím setu.

„Hrát zde na Wimbledonu je pro mě velmi, velmi speciální,“ přiznává Nadal, který v úvodním kole vyzve Australana Johna Millmana, 137. hráče světového pořadí. „Hrát dobře právě na tomto turnaji byl jeden z mých největších cílů, které jsem měl na začátku své úspěšné sportovní cesty,“ těší se na novou výzvu druhý nasazený muž turnaje, se kterým se letos vzhledem k dosavadním výsledkům musí počítat. Ale jaká bude realita?