Wimbledon: Kvitová porazila Larssonovou, Rosol pokračuje na vítězné vlně. Dál jdou Strýcová, Kr. Plíšková i Veselý

- Filip Lefenda

Krátce po poledni našeho času odstartoval v londýnském All England Clubu pravý tenisový svátek. Elitní tenisté z celého světa se sjeli do hlavního města Velké Británie, kde je čeká třetí letošní grandslam. Hned v úvodní den bude měl český tenis na wimbledonské trávě hojné zastoupení - v akci byli dva muži a hned pět žen v čele s dvojnásobnou vítězkou Petrou Kvitovou. Do druhého kola postoupilo celkem pět Čechů, ze hry jsou naopak Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová.

Kvitová zahájila na centrálním dvorci výhrou nad Larssonovou
Petra Kvitová šla na centrální kurt jako druhá v pořadí a zažila vítězný návrat do svého oblíbeného areálu. V prvním kole se utkala se Švédkou Johannou Larssonovou. Zápas to pro Kvitovou sice nebyl nejsnadnější, ale opět prokázala, že se na kurty vrátila ve skvělé formě a po titulu v Birminghamu vybojovala šesté vítězství v řadě, když Larssonovou porazila 6:3, 6:4 za 86 minut hry.

Do prvního setu nevstoupila Kvitová nejlépe a i kvůli dvojchybám přišla hned na úvod o podání. Ze stavu 0:2 se ale dokázala dostat zpět do hry, dvěma brejky otočila vývoj sady a ač v devátém gemu čelila třem brejkbolům, všechny zvládla odvrátit a vyhrála 6:3. Druhý set přinesl rychlý brejk české hráčky, jež se nezadržitelně blížila za postupem do druhého kola. Situaci si sice zkomplikovala v osmém gemu, ve kterém přišla o servis, ale hned vzápětí si brejk připsala zpátky na své konto a následně v desátém gemu duel doservírovala.

Na jejím jubilejním desátém Wimbledonu Kvitovou povzbuzují její blízcí i lékař Radek Kebrle, který české hráčce v prosinci loňského roku operoval ve Vysokém nad Jizerou pořezanou ruku. „Měl by se přijít podívat na zápasy i s manželkou. Uvidíme, jak dlouho tady zůstane. Záleží samozřejmě i na mě, jak budu hrát,“ prozradila světová dvanáctka v rozhovoru pro Radiožurnál. „Přijdou i moji rodiče, bude to zase hezký turnaj,“ dodala natěšeně.

A všem přítomným udělala svým postupem velkou radost.

Rosol pokořil Laaksonena a vyhrál čtvrtý zápas v řadě
Lukáš Rosol se jako jediný z Čechů, kteří se zúčastnili kvalifikačního turnaje v Roehamptonu, probojoval do hlavní soutěže. Tenista, který před pěti lety šokoval celý svět vyřazením Rafaela Nadala, zahájil grandslamový podnik soubojem se Švýcarem Henrim Laaksonenem a ani napočtvrté na travnatých dvorcích v Anglii neokusil příchuť porážky. Do zápasu sice vstoupil prohraným prvním setem, ve kterém si ale připsal také jediné ztracené podání v utkání.

V dalších třech setech už na servisu nezaváhal, dokázal odvátit každou příležitost soupeře a naopak sám využil v každé sadě po jednom brejkbolu. Celkově byla bilance Rosola na returnu vynikající, když využil 3 ze 6 brejkbolů a po výhře 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 oslavil postup do druhého kola.

Veselý odehrál pětisetovou bitvu
Druhý český zástupce mezi muži, Jiří Veselý, navázal v pondělí na svého krajana Lukáše Rosola a oslavil postup do druhého kola. Veselého střetnutí s ukrajinským kvalifikantem Iljou Marčenkem mělo ale do relativně přesvědčivého Rosolova vítězství hodně daleko. Český tenista s Marčenkem sváděl tuhý boj téměř tři a půl hodiny a postoupil až po pětisetové bitvě 6:1, 4:6, 4:6, 7:5, 6:1.

Veselý se mohl v klíčových okamžicích opřít o své podání, což mu pomohlo zejména ve čtvrtém setu, v němž čelil celkem dvěma brejkbolům, které ale dokázal odvrátit a v samotné koncovce poté obrat soupeře o podání a nastartovat svůj obrat z 1:2 na 3:2 na sety. Od stavu 6:5 ve čtvrtém setu vyhrál Veselý všechny čtyři gemy na returnu a jediný gem Marčenkovi povolil při svém servisu během vedení 2:0 v rozhodující páté sadě.

Strýcová přehrála osmifinalistku French Open
Barboře Strýcové přisoudil los na úvod překvapivou osmifinalistku nedávného Roland Garros Veroniku Cepedeovou Roygovou. S tou se jednatřicetiletá Češka, která na Wimbledonu došla nejdále do čtvrtfinále, dosud nikdy neutkala. Se soupeřkou z Paraguaye se utkala jako druhá v pořadí na kurtu č. 7 a jejich střetnutí bylo na začátku přerušeno kvůli dešti. Stalo se tak ve chvíli, kdy Strýcová dokázala obrat soupeřku o podání a získat zpět svůj ztracený servis.

Po návratu na dvorec za stavu 1:2 v první sadě Strýcová uhrála dva gemy v řadě a záhy okamžitě opět ztratila servis. Za smírného stavu 3:3 ale Strýcová zabrala a třemi gemy v řadě úvodní dějství zakončila. Druhý set už nepřinesl tolik brejků jako sada první a obě hráčky si vyměnily servis ve druhém a třetím gemu. Jako klíčová se ukázala být čtvrtá hra, v níž Strýcová využila v pořadí pátý brejkbol a svou výhodu jednoho brejku si donesla až do koncovky, v níž využila druhý mečbol a vyhrála 6:3, 6:3.

Kristýna Plíšková porazila Vinciovou i potřetí
Dvojče úspěšnější sestry Karolíny – Kristýna Plíšková – hrává hlavní soutěž Wimbledonu od roku 2011 a hned ve čtyřech případech neprošla, loňský rok nevyjímaje, přes první kolo. Letos si ovšem česká tenistka zahraje přinejmenším v druhém kole. Pro první dějství vyfasovala sice 31. nasazenou Robertu Vinciovou, kterou ale dokázala v této sezoně už dvakrát porazit a ve Wimbledonu se jí to povedlo potřetí.

V úvodním setu sice Plíšková prohrávala už 1:4, ale v sedmém gemu se vrátila brejkem do hry a ač čelila v desáté hře setbolu, úspěšně dovedla první sadu do tiebreaku. Ve zkrácené hře vyhrála 8:6 a do druhého setu vstoupila s výraznou psychickou výhodou. Vinciová se nedokázala už dostat ani k jednomu brejkbolu a naopak Plíšková se rychle dostala do vedení. Nakonec i připsala dva brejky, přičemž ten druhý vybojovala v osmém gemu, ve kterém zároveň proměnila svůj druhý mečbol a vyhrála 7:6 (6), 6:2.

Siniaková překvapivě padla s řeckou jedničkou
Před rokem Kateřina Siniaková vylepšila své wimbledonské maximum, když došla do třetího kola. Letos se jí ovšem vstup na travnaté dvorce v All England Clubu nevydařil a prohrála už v kole prvním, v němž nestačila na Řekyni Marii Sakkariovou, až 101. hráčku světa. Do zápasu přitom vstoupila výborně a hned v prvním gemu obrala soupeřku o podání, ale záhy o podání přišla a k dalšímu brejkbolu se už nedostala. Sakkariová navíc přidala i druhý brejk a to v šesté hře, díky čemuž odskočila ve skóre a první set dovedla do vítězného konce v poměru 6:3.

Ani ve druhé sadě se Siniaková nedostala ke své hře a velmi rychle prohrávala 1:5 se ztrátou dvou podání. Duel ještě zdramatizovala, uhrála tři gemy v řadě, ale za stavu 4:5 musela předvést ještě jeden brejk, aby se vrátila do zápasu. To už se jí nepodařilo a Sakkariová postoupila do druhého kola po vítězství 6:3, 6:4.

Vondroušová nestačila při premiéře na Pcheng
Svou wimbledonskou premiéru má za sebou osmnáctiletá Markéta Vondroušová, které ovšem travnatá sezona příliš nesedla a připsala si třetí porážku v řadě. V All England Clubu vyfasovala nadějná Češka náročnou soupeřku v podobě Číňanky Šuaj Pcheng, kterou sice porazila v tiebreaku první sady, ale následně nedokázala na svůj výkon navázat.

Ve druhém setu totiž utržila kanára a rozhodnout tak musel třetí set, v němž Vondroušová zahájila výborně a vedla 2:0. Posléze však prohrála tři gemy v řadě a sama musela otáčet. V šestém gemu se jí podařil rebrejk, srovnala na 3:3, ale okamžitě o servis znovu přišla. Na další brejk Pchengové už odpověď najít nedokázala a loučí se s turnajem po prohře 7:6 (5), 0:6, 4:6.

Centrální kurt
Andy Murray (GBR, 1) – Alexander Bublik (KAZ) 6:1, 6:4, 6:2
Johanna Larssonová (SWE) – PETRA KVITOVÁ (11) 3:6, 4:6
Daniil Medveděv (RUS) – Stan Wawrinka (SUI, 5) 6:4, 3:6, 6:4, 6:1

Kurt č. 1:
Elise Mertensová (BEL) – Venus Williamsová (USA, 10) 6:7, 4:6
Rafael Nadal (ESP, 4) – John Millman (USA) 6:1, 6:3, 6:2
Johanna Kontaová (GBR, 6) – Su-wei Sie (TPE) 6:2, 6:2

Kurt č. 2
Jo-Wilfried Tsonga (FRA, 12) – Cameron Norrie (GBR) 6:3, 6:2, 6:2
Marina Erakovicová (NZL) – Simona Halepová (ROU, 2) 4:6, 1:6
Philipp Kohlschreiber (GER) – Marin Čilič (CRO, 7) 4:6, 2:6, 3:6
Maryna Zanevská (BEL) – Heather Watsonová (GBR) 1:6, 6:7 (5)

Kurt č. 3
Nick Kyrgios (AUS, 20) – Pierre-Hugues Herbert (FRA) 3:6, 4:6 skreč Kyrgios
Ashleigh Bartyová (AUS) – Jelina Svitolinová (UKR, 4) 5:7, 6:7 (8)
Ivo Karlovič (CRO, 21) – Aljaž Bedene (GBR) 7:6 (5), 6:7 (8), 7:6 (7), 6:7 (7), 6:8
Jelena Ostapenková (LAT, 13) – Aljaksandra Sasnovičová (BLR) 6:0, 1:6, 6:3

Kurt č. 4
Rogerio Dutra Silva (BRA) – Benoit Paire (FRA) 4:6, 6:3, 6:7 (10), 4:6
Peter Gojowczyk (GER) – Marius Copil (ROU) 7:6 (5), 2:6, 6:3, 6:1
Jing-jing Tuan (CHN) – Ana Bogdanová (ROU) 4:6, 2:6

Kurt č. 5
Andrej Kuzněcov (RUS) – Karen Chačanov (RUS, 30) 6:7 (4), 6:2, 3:6, 6:1, 2:6
Norbert Gombos (SVK) – Andreas Seppi (ITA) 2:6, 6:3, 2:6, 1:6
Madison Brengleová (USA) – Richel Hogenkampová (NED) 6:3, 6:3
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ – Šuaj Pcheng (CHN) 7:6 (5), 0:6, 4:6

Kurt č. 6
Simone Bolelli (ITA) – Jan-sun Lu (TPE) 6:3, 1:6, 6:3, 6:4
Mirjana Lučičová-Baroniová (CRO, 26) – Carina Witthöftová (GER) 3:6, 7:5, 6:8
JIŘÍ VESELÝ – Ilja Marčenko (UKR) 6:1, 4:6, 4:6, 7:5, 6:1

Kurt č. 7
Denis Shapovalov (CAN) – Jerzy Janowicz (POL) 4:6, 6:3, 3:6, 6:7 (2)
BARBORA STRÝCOVÁ (22) – Veronica Cepedeová Roygová (PAR) 6:3, 6:3
LUKÁŠ ROSOL – Henri Laaksonen (SUI) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4

Kurt č. 8
Camila Giorgiová (ITA) – Alizé Cornetová (FRA) 5:7, 6:4, 6:4
Julien Benneteau (FRA) – Sergij Stachovskij (UKR) 3:6, 6:7 (8), 6:2, 2:6
Damir Džumhur (BIH) – Renzo Olivo (ARG) 6:2, 6:0, 6:1
Donna Vekičová (CRO) – Natalija Vichljancevová (RUS) 6:7 (6), 6:4, 6:1

Kurt č. 9
Carlos Berlocq (ARG) – Nikoloz Basilašvili (GEO) 4:6, 6:7 (3), 1:6
Sara Sorribesová Tormová (ESP) – Naomi Ósakaová (JPN) 3:6, 6:7 (3)
Caroline Garciaová (FRA, 21) – Jana Čepelová (SVK) 6:1, 6:1
Facundo Bagnis (ARG) – Radu Albot (MDA) 6:4, 4:6, 6:7 (7) přerušeno kvůli tmě

Kurt č. 11
Thomas Fabbiano (ITA) – Sam Querrey (USA, 24) 6:7 (5), 5:7, 2:6
Francesca Schiavoneová (ITA) – Mandy Minellaová (LUX) 6:1, 6:1
Viktor Troicki (SRB) – Florian Mayer (GER) 1:6 skreč Troicki
Francoise Abandaová (CAN) – Kurumi Naraová (JPN) 6:2, 6:4

Kurt č. 12
Nao Hibinová (JPN) – Madison Keysová (USA, 17) 4:6, 2:6
Kei Nišikori (JPN, 9) – Marco Cecchinato (ITA) 6:2, 6:2, 6:0
Dominika Cibulková (SVK, 8) – Andrea Petkovicová (GER) 6:3, 3:6, 9:7
Steve Johnson (USA, 26) – Nicolas Kicker (ARG) 6:4, 7:5, 6:3

Kurt č. 14
Joao Sousa (POR) – Dustin Brown (GER) 6:3, 6:7 (5), 4:6, 4:6
Malek Jaziri (TUN) – Lucas Pouille (FRA, 14) 7:6 (5), 4:6, 4:6, 6:7 (2)
Naomi Broadyová (GBR) – Irina-Camelia Beguová (ROU) 4:6, 2:6
Sabine Lisická (GER) – Ana Konjuhová (CRO, 27) 1:6, 4:6

Kurt č. 15
Aryna Sabalenková (BLR) – Irina Chromačevová (RUS) 6:3, 6:4
Andreas Haider-Maurer (AUT) – Roberto Bautista Agut (ESP, 18) 3:6, 1:6, 2:6
KATEŘINA SINIAKOVÁ – Maria Sakkariová (GRE) 3:6, 4:6
Jennifer Bradyová (USA) – Danka Koviničová (MNE) 6:3, 6:1

Kurt č. 16
Thiago Monteiro (BRA) – Andrew Whittington (AUS) 4:6, 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ – Roberta Vinciová (ITA, 31) 7:6 (6), 6:2
Tommy Haas (GER) – Ruben Bemelmans (BEL) 2:6, 6:3, 3:6, 5:7
Jelena Vesninová (RUS, 15) – Anna Blinkovová (RUS) 6:4, 5:7, 6:2

Kurt č. 17
Kchaj-čen Čang (TPE) – Čchiang Wang (CHN) 3:6, 4:6
Donald Young (USA) – Denis Istomin (UZB) 5:7, 6:4, 6:4, 4:2 skreč Istomin
Dmitrij Tursunov (RUS) – Fabio Fognini (ITA, 28) 1:6, 3:6, 3:6
Julija Putincevová (KAZ) – Anastasija Sevastovová (LAT, 18) 1:6, 6:7 (3)

Kurt č. 18
Beatriz Haddadová Maiaová (BRA) – Laura Robsonová (GBR) 6:4, 6:2
14:00 Fernando Verdasco (ESP, 31) – Kevin Anderson (RSA) 6:2, 6:7 (5), 6:7 (8), 3:6
Marton Fucsovics (HUN) – Gilles Müller (LUX, 16) 5:7, 4:6, 2:6

Nezařazené zápasy
Victoria Azarenková (BLR) – Catherine Bellisová (USA) 3:6, 6:2, 6:1
Carla Suarezová Navarrová (ESP, 25) – Eugenie Bouchardová (CAN) 1:6, 6:1, 6:1