Rieter Open Ústí nad Orlicí: O postup do druhého kola kvalifikace usilovalo sedmnáct Čechů, postoupilo šest

- Radek Štohl, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z ÚSTÍ NAD ORLICÍ: Čtvrtý letošní turnaj Futures v České republice odstartoval v neděli prvním kvalifikačním kolem. V něm si zahrálo sedmnáct domácích hráčů, mezi nimiž nechyběli Antonín Bolardt, Petr Nouza, nebo Marek Řeháček. Druhé a poslední kolo zrádných nástrah bude dohráno v pondělí, kdy se rozjede už úvodní kolo hlavní soutěže dvouhry i čtyřhry. Ve dvouhře si o titul zahraje například Marek Jaloviec, Jan Mertl či Vít Kopřiva.

Motl v českém duelu skrečoval
V jednom z prvních zápasů se utkali Pavel Motl a Jiří Vachtl. Prvně jmenovaný prohrál úvodní sadu, po které ovšem musel utkání skrečovat. „Začala mě bolet žebra. Tento problém jsem měl už před zápasem, chtěl jsem zkusit, jestli to půjde, bohužel to však moc nešlo," uvedl zklamaný Motl. Vachtla čeká ve druhém kole kvalifikace Ukrajinec Vitalij Sačko.

Řeháček splnil roli favorita
Jednadvacetiletý Marek Řeháček postoupil do druhého kola kvalifikace, když si poradil s o tři roky starším krajanem Davidem Mrázkem. Toho porazil 6:3, 6:4 a potvrdil tak roli papírového favorita.

Malý na švédského protivníka nestačil
Hned v úvodním kole kvalifikace skončil turnaj v Ústí nad Orlicí pro dvacetiletého Čecha Patrika Malého. Ten prohrál ve dvou setech se Švédem Johanem Jonhagenem. 

Bolardt si poradil s Blechou
Dalším postupujícím Čechem do pondělního druhého kola kvalifikace se stal Antonín Bolardt, který v bitvě dvou domácích hráčů přehrál výsledkem dvakrát 6:3 Adama Blechu.

Lušovský s Martínkem nestačili na slovenské soupeře
Osmnáctiletý Michal Luškovský startoval v Ústí nad Orlicí na divokou kartu, na turnaji ale vypadl hned v prvním kole kvalifikace, v němž podlehl Slovákovi Davidu Damianu Brnovi po setech 3:6 a 2:6. Na slovenského oponenta nestačil i navzdory výbornému vstupu do utkání David Martínek, jenž prohrál s devátým nasazeným Andrejem Glvačem 6:1, 0:6 a 2:6.

Krstev prolétl do druhého kola
Naopak zcela bez problémů zvládl vstup do domácího turnaje Ondřej Krstev, který polskému protivníkovi povolil jediný gem. Lukasze Kozielského porazil 6:1 a 6:0.

Děrkas zdolal krajana Vágnera
Na kurtu číslo 5 se spolu střetli další dva Češi - Zdeněk Děrkas a Josef Vágner. Prvně jmenovaný naplnil papírové předpoklady a po výsledku 6:2, 6:4 postoupil v kvalifikaci dále.

1. kolo kvalifikace

Jonathan Mridha (SWE, 677.) - ŠTĚPÁN HOLIŠ (-) 6:0, 6:3
David Damian Brna (SVK, -) - MICHAL LUŠOVSKÝ (-) 6:3, 6:2
ONDŘEJ KRSTEV (1181.) - Lukasz Kozielski (POL, -) 6:1, 6:0
Johan Johangen (SWE, -) - PATRIK MALÝ (-) 6:4, 6:3
Marek Semjan (SVK, 1254.) - Thomas Susen (CAN, -) 6:3, 6:1
ZDENĚK DĚRKAS (-) - JOSEF VÁGNER 6:2, 6:4
Martin Blaško (SVK, 1256.) - Joachim Li-Ernoul (FRA, -) 6:0, 6:1
Marek Lukačovič (SVK, -) - Nenad Vladusic (AUT, -) 5:7, 6:4, 3:6
Vitalij Sačko (UKR, 1417.) - Nikolas Lahký (SVK, -) 6:0, 6:3
PAVEL MOTL (-) - JIŘÍ VACHTL (-) 2:6, skreč Motl
Rio Noguchu (JPN, 1460.) - FRANTIŠEK SIMON (-) 6:0, 6:0
MARKO PASALIČ (-) - Patrik Janvovič (SVK, -) 2:6, 4:6
MAREK ŘEHÁČEK (1842.) - DAVID MRÁZEK (-) 6:3, 6:4
VOJTĚCH VLKOVSKÝ (-) - PETR NOUZA (2041.) 0:6, 3:6
ANTONÍN BOLARDT (1927.) - ADAM BLECHA (-) 6:3, 6:3
DAVID MARTÍNEK (-) - Andrej Glvac (SVK, 2019.) 6:1, 0:6, 2:6

lus