Laver Cup představil další dvě jména. Kdo v týmu Evropy a týmu Světa nebude chybět?

- Radek Štohl

Ve čtvrtek odpoledne se nadšenci bílého sportu dočkali dalších dvou jmen, která se představí na Laver Cupu. Tým Evropy posílí Dominic Thiem, který letos porazil Rafaela Nadala i Novaka Djokoviče, ve výběru Světa si zahraje John Isner. Americký tenista se v minulosti ocitl na devátém místě světa a je proslulý svým fantastickým servisem. První ročník této akce se bude konat od 22. - 24. září letošního roku.

Necelé tři měsíce zbývají do vypuknutí možná největší tenisové události na území České republiky v historii. V rámci Laver Cupu zavítají do hlavního města slavné tenisové osobnosti současnosti i minulosti, včetně Rogera Federera, Rafaela Nadala či Björna Borga. K nim se nově přidají i Dominic Thiem za výběr Evropy a John Isner za tým Světa.

Thiem zažívá další výbornou sezónu. Rakouský tenista sice nedávno vypadl v Antalyi s Ramkumarem Ramanathanem, v současné době až 222. hráčem žebříčku, přesto už v probíhajícím ročníku stihl vybojovat jeden titul, dvě finálové účasti v Barceloně a Madridu a především získat skalpy Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče. Vítězství nad druhým jmenovaným ve čtvrtfinále French Open mu dokonce zajistilo na pařížské antuce účast mezi nejlepšími čtyřmi. Pravděpodobně i tyto výsledky zajistily třiadvacetiletému borcovi účast na Laver Cupu, kterého se již nemůže dočkat.

„Jsem poctěn a hrdý na to, že se připojím k Rafovi a Rogerovi, dvěma nejlepším hráčům historie, a zahraju si za Tým Evropy na Laver Cupu,“ svěřil se Thiem pro oficiální stránky Laver Cupu. „V minulých týdnech jsem hrál s Rafou hned čtyřikrát a s Rogerem třikrát loni, takže bude neuvěřitelná zkušenost být s nimi na stejné straně kurtu jako spoluhráč, hrát s nimi a společně si fandit.“

Společně s třiadvacetiletým hráčem se v týmu Evropy představí také Rafael Nadal, Roger Federer a Björn Borg, kapitán tohoto výběru, si tak nemůže dosavadní složení vynachválit. Hlasitě se rovněž spekuluje o účasti Tomáše Berdycha.

„Z týmu Evropy se stává tenisová velmoc, s obrozenými Rogerem a Rafou a nyní i s jedním z nejlepších mladých hráčů na tour Dominikem Thiemem,“ vyjádřil se k nominaci Borg. „Dominic zatím prožívá skvělou sezonu a bez debaty je to jeden z největších tenisových talentů. On bude mimořádně těžit z možnosti být tak blízko jedněm z nejlepších hráčů historie a na druhou stranu fanoušci budou mít na Laver Cupu šanci vidět v akci jednu z největších mladých hvězd.“

K výběru světa byl již k jistému Milosi Raonicovi dosazen John Isner. Dvaatřicetiletý Američan je považovaný za jednoho z nejlépe podávajících tenistů na okruhu, v roce 2011 se probojoval do čtvrtfinále US Open a získal již deset titulů na okruhu ATP.. Nejen tenisovou veřejnost ohromil před sedmi lety v prvním kole Wimbledonu, kdy proti Nicolasi Mahutovi odehrál v jedenáctihodinové bitvě nejdelší utkání tenisové historie, které skončilo 70:68 v pátém setu. I jeho účast na Laver Cupu nadchla.

„Každý hráč, který vnímá historii, si uvědomuje, co dokázal Rod Laver, a jsem hrdý na to, že budu hrát v prvním ročníku Laver Cupu," uvedl Isner pro stránky Laver Cupu. „Hrát v týmu je vždycky mimořádné a pro nás tenisty je to ojedinělá příležitost být součástí něčeho většího, než jsme my sami jako jednotlivci. Určtě to bude vypjatá akce, zejména když proti nám budou stát výborní tenisté jako jsou Roger a Rafa, kteří mají oba skvělou sezonu.,” dodal jednadvácátý hráč žebříčku, který si v minulosti již dvakrát vyšlápl na Federera.

Z této účasti má radost i kapitán týmu Světa John McEnroe. „Kdo by v týmu nechtěl šampiony jako je on? Je to tenista s jedním z nejlepších podání na světě a všichni už jsme viděli, jakou škodu s ním umí napáchat. Myslím, že žádný ze špičkových hráčů nechce vidět v turnajovém pavouku jeho jméno vedle svého," prohlásil osmapadesátiletý Američan.

„Nelze popřít, že Evropané vypadají na papíře opravdu skvěle, Roger a Rafa jsou letos opravdu mimořádně úspěšní. Ale z hráčů, jako je John, dostane týmová soutěž to nejlepší. Nezapomínejte, že Rogera porazil v utkání Davisova poháru na jeho půdě ve Švýcarsku. A urvat takové vítězství chce opravdu nervy z ocele. ," připomněl McEnroe nečekané vítězství svhéo krajana.

V tento den byl zároveň představený pohár pro vítěze tohoto víkednového boje. U jeho odhalení byli Roger Federer, John McEnroe a Rod Laver, po kterém je tato soutěž pojmenována.

Turnaj se odehraje 22. - 24. září v pražské O2 areně, k vidění budou dvouhry i čtyřhry. Celkově diváci zhlédnou devět zápasu singlu a tři duely ve čtyřhře.


Galerie