Skvělá Bouzková na Wimbledonu: Umí čtyři jazyky a bojí se jíst špagety

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z WIMBLEDONU: Ten, kdo si v Londýně vzal ve středu podpis osmnáctileté Marie Bouzkové, udělal dobře. Našemu tenisu totiž dost možná roste nová hvězda a mladá Češka tuhle předpověď potvrdila při své grandslamové premiéře jasným vítězstvím. „Trenér si tady ze mě pořád dělá legraci, že musím projít minimálně do hlavní soutěže, ale já jsem šťastná za první vyhraný zápas,“ řekla Tenisovému světu přešťastná Bouzková po kvalifikačním vítězství nad Viktorií Kamenskou 6:2 a 6:4.

V oficiálním profilu na webu Mezinárodní tenisové federace stojí, že Marie Bouzková začala s tenisem už jako jednoleté dítě. „To je spíš taková sranda, ale je dost možné, že mi už v té době rodiče strkali míček do ruky,“ vypráví zvesela blonďatá tenistka.

Tenisovou kariéru ji museli věštit už v kolébce, protože hned v osmi letech se na kurtu potkala s Rogerem Federerem. Měla totiž tu čest božskému Švýcarovi podávat míčky a ručník při baráži Davis Cupu v Praze. Další milník pak přišel, když dosáhla dvojnásobného věku – vítězství v singlu na juniorském US Open.

A teď je tady – na nejslavnějším tenisovém podniku na světě. Přípravu před prvním Wimbledonem vůbec nepodcenila. Týden trénovala na trávě v Praze a na místě činu teď poctivě dodržuje turnajové tradice. „Z bílého oblečení jsem nadšená. Trochu se v něm ale bojím jíst třeba špagety, abych se neušpinila,“ usmívá se a ukazuje při tom nehty, které taktéž neváhala nalakovat do bílé barvy. „Aby bylo všechno tak, jak má být!“

Doma pořád v Česku

Vše výše řečené bude snad jenom předmluvou k něčemu mnohem většímu. Osmnáctiletá Češka totiž nedávno poprvé nakoukla do první světové dvoustovky, kde se brzy asi natrvalo usídlí. Tenhle rok porazila třeba i Markétu Vondroušovou, v dubnu zase sehrála vyrovnaný tříseťák s Barborou Strýcovou.

„Můžu být s letoškem jenom spokojená, protože jsem v lednu začala asi na 260. místě. Teď se to snad zase zlepší a když to tímhle tempem půjde pořád dál, bude to super,“ přesvědčuje Bouzková, která má trvalé bydliště ve Bradentonu na Floridě.

Věčně prosluněná část Ameriky pomáhá jejímu tenisovém růstu, mladá Češka si navíc úspěšným zápolením na floridských turnajích zvedla sebevědomí na tenisové podniky v Evropě. „Teď mám základnu v Praze, za pár týdnů se vracím zase do Ameriky na další turnaje před US Open,“ popisuje svůj rozlítaný program. „Vždycky jsem půl roku na Floridě a půl roku v Čechách.“

„Zbytek rodiny mám pořád okolo Prahy, takže domov bude vždycky Praha a já budu pořád Češka!“ dodává se smíchem. Potvrdila to ostatně i tím, že před nedávnem stačila na české střední škole v řádném termínu odmaturovat. Co asi dělala hned po poslední maturitní zkoušce? No hádejte...

„Ještě v šatech jsem šla na trénink! Zrovna jsem dodělala angličtinu, kde jsem mluvila lépe než pan učitel,“ vypráví vesele. „Za maturitu jsem hrozně ráda, to byl kromě tenisu jeden z mých cílů na letošní rok,“ dodává už vážněji. Přestože tenis je jejím životem, na vzdělání nedá dopustit.

Fanoušci do deště

Od mala měla ráda matematiku, s tenisovým kočovnictvím si navíc oblíbila i cizí jazyky. „Kromě angličtiny umím i španělsky a německy. To mě baví asi už víc než matika,“ říká Bouzková, která tedy i s češtinou mluví čtyřmi jazyky! „Vzdělávání by se podle mě nemělo zanedbat, nikdy nevíte, kdy se vám škola může hodit.“

Zatím to ale naštěstí pro český národ vypadá tak, že osmnáctiletá maturantka se může naplno věnovat tenisu. V prvním kole wimbledonské kvalifikace si s přehledem poradila s Ruskou Viktorií Kamenskou. Soupeřce hned na začátku třikrát sebrala podání a v atraktivních výměnách na konci zápasu běhala po kurtu jako motorová myš, aby si došla pro pohodlné vítězství 6:2 a 6:4.

„Kupodivu jsem ze začátku nebyla zase tak nervozní, jak jsem si myslela, na konci už trochu ano. Přeci jenom to byla moje premiéra. Trošku jsem ztuhla, ale ustála jsem to a zítra jdu na druhé kolo,“ říká po vítězném zápase, když jí gratulují šťastní angličtí důchodci. „Potkala jsem je tady včera, když jsme se schovali před deštěm. Zapovídali jsme se a já teď alespoň mám víc fanoušků.“

Těch by mělo časem jenom přibývat. Ještě dvě kola schází Bouzkové k tomu, aby si zahrála v hlavním areálu Wimbledonu, kde se představila už před třemi lety v juniorské soutěži. „Snad se to povede i v dospělých a když ne teď, přijde ještě další šance,“ zakončuje usměvavá Češka.

Zpravodajství z Wimbledonu den po dni:

28.6.2017

Wimbledon: Rosol postoupil do finále kvalifikace, dvě Češky se probojovaly do druhého kola

Skvělá Bouzková na Wimbledonu: Umí čtyři jazyky a bojí se jíst špagety

Opět přerušeno. Kdy se kouskovaný Wimbledon konečně zastřeší?

27.6.2017
Wimbledon: Rosol vyzve v duelu o finále Rama, ženská kvalifikace startuje i s kvartetem Češek

Šátral podklouzl a byl konec. Ale už zase hraju solidně, říká po Wimbledonu

Michnev dorazil na Wimbledon bez bot. Premiéra špatná, zážitek velký, říká

26.6.2017
Rosolův wimbledonský restart – s novou motivací i novou přítelkyní

Rozčilovat se? Nedůstojné! Šafránek ve Wimbledonu padl, ale nesmutní

Ženskou kvalifikaci rozehrají čtyři české tenistky! Mezi nasazenými je Martincová s Krejčíkovou

Wimbledon: Odstartovala mužská kvalifikace! Postup vybojoval jen Rosol, končí Michnev, Šafránek i Šátral


Galerie