Revoluční změna! Vyvrcholení Davis Cupu i Fed Cupu by měla pořádat jedna země, pětisetové bitvy se zdají být minulostí

- Radek Štohl

Čím dál více se to blíží realitě. Finále Davis Cupu a Fed Cupu bude mít s největší pravděpodobností od příští sezóny stejného hostitele, aniž by záleželo, kdo se do boje o pohár probojuje. Nový formát, který má zatím fungovat od roku 2018 do roku 2020 ve švýcarské Ženevě, by se měl navíc představit s novinkou v mužské týmové soutěži, v níž podle současného plánu zmizí utkání na tři vítězné sety. Potvrzení má přijít v srpnu letošního roku.

Jedna strana to vítá, druhá naopak zavrhuje. Od prvního kola až po finálové utkání se vždy hrálo na půdě jednoho ze dvou přímých účastníků, od následujícího roku tomu už tak patrně nebude. S cílem zatraktivnit především upadající úroveň Davis Cupu se mají obě týmové soutěže přesunout do Ženevy.

"Uskutečnit tento nápad je jedním z pilířů reforem, které reprezentují nejvýznamnější změny v historii Davis Cupu i Fed Cupu," uvedl pro oficální webové stránky ITF její prezident David Haggerty. "Změna je potřebná k tomu, aby naplno využila potenciál těchto ikonických a historických soutěží. Konzultovali jsme to velmi zeširoka a naslouchali opatrně. Domníváme se, že předneseme výjimečnou událost jak pro fanoušky, hráče i všechny země," pokračoval Američan, který je ve vedení ITF od září 2015. Ten by chtěl dostat toto vyvrcholení soutěží na úroveň finále fotbalové Ligy mistrů či Super Bowlu v americkém fotbalu.

O tuto akci se ucházelo více než dvacet dalších měst, do užšího výběru poté prošly Kodaň, Miami, Istanbul, Turín a čínský Wu-han.

"Všech šest měst odprezentovalo vynikající projekty a každé z nich by bylo zajisté excelentní volbou. Nakonec to padlo na Ženevu, která nabídla nejlepší podmínky pro pořádání této vzrušující a inovantní události," dodal Haggerty.

Vše by se mělo odehrávat v Palexpo aréně, která pojme až osmnáct tisíc návštěvníků. V ní by se od následujícího listopadu měl uskutečnit také nový formát Davis Cup. Zápasy na tři vítězné sety by se měly stát již minulostí, utkání by rozhodovaly stejně jako v ženské týmové soutěži dvě vítězné sady. Vše ještě musí schválit valná hromada konající se v srpnu letošního roku, která tuto myšlenku může schválit na plánované schůzce ve Vietnamu.