Michnev dorazil na Wimbledon bez bot. Premiéra špatná, zážitek velký, říká

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z WIMBLEDONU: Grandslamovou premiéru si ostravský tenista Petr Michnev představoval jinak. „Grandslam je super věc, ale chtěl jsem předvést lepší výkon a soupeře alespoň potrápit,“ byl na sebe naštvaný po porážce od Argentince Gonzáleze 3:6 a 1:6. Zpětně ale bude za tuhle zkušenost rád. Zvláště potom, co sotva stihl letadlo do Anglie a ještě tři hodiny před zápasem neměl vyhovující bílé boty.

S Wimbledonem totiž už opravdu nepočítal. Po několika odhláškách a kokainové aféře Daniela Evanse byl ale najednou Michnev mezi účastníky kvalifikace. Jen tak tak našel v neděli večer poslední místa v lince do Londýna a hned v pondělí musel přemýšlet nad tím, jestli ho vůbec pořadatelé pustí na kurt – neměl totiž bílé boty na travnatý povrch.

„Trénoval jsem s botami na beton a tyhle jsem sehnal až tři hodiny před zápasem,“ ukazoval po kvalifikačním utkání na pár bot značky Mizuno. „Měl jsem štěstí, že tady byl zástupce téhle firmy, který má auto. Tomu jsem hrozně zavázán, protože mi boty nakonec sehnal.“

Kompletně v bílém se pak už Michnev mohl soustředit na svůj první kvalifikační zápas na grandslamu. S Argentincem Gonzálezem držel v prvních gemech vyrovnané skóre, nakonec ale zkušenější soupeř zápas ovládl 6:3 a 6:1.

„Jsem z mého výkonu zklamaný. V prvním gemu jsem ještě odvrátil čtyři brejkboly, ale pak už jsem na svém servisu neměl skoro co hrát. Prostě jsem to nezvládl, soupeř byl připravený lépe a zaslouženě mě přejel,“ pronášel smutně po prvním travnatém zápase v životě.

„Na trávě se těžko brzdí, míček skáče nízko, je to úplně něco jiného. Čekal jsem, že mi bude lépe fungovat servis. Ale když mi nejde první podání, tak jsem poloviční,“ věděl 239. hráč světa poté, co si nevypracoval ani jeden brejkbol a na kurtu se ohřál jenom 62 minut.

Zklamání a smutek pak postupně přetavoval v radost z toho, že se tak velké akce mohl účastnit. „Asi bych měl být rád, že jsem si kvalifikaci grandslamu vyzkoušel, protože už se mi to nemusí poštěstit,“ přemýšlel sedmadvacetiletý tenista. „Už jsem to skoro vzdával a chtěl jsem týden trénovat. Je to pro mě alespoň malá odměna za mou práci, i když tady se to nakonec vůbec neukázalo.“

V londýnském areálu teď chce Michnev ještě nějakou chvíli zůstat a zkusit najít parťáka na trénink. A hlavně co nejvíce nasát atmosféru Wimbledonu. „Jen škoda, že tu nebudu až do příštího týdne. Vidět Rogera, Novaka nebo Stana, to by byl zážitek, jsou to mistři našeho oboru,“ zasnil se nakonec. Snad pro ostravského tenistu přijde v budoucnu další grandslamová šance. 

Zpravodajství z Wimbledonu den po dni:

27.6.2017
Wimbledon: Rosol vyzve v duelu o finále Rama, ženská kvalifikace startuje i s kvartetem Češek

26.6.2017
Rosolův wimbledonský restart – s novou motivací i novou přítelkyní

Rozčilovat se? Nedůstojné! Šafránek ve Wimbledonu padl, ale nesmutní

Ženskou kvalifikaci rozehrají čtyři české tenistky! Mezi nasazenými je Martincová s Krejčíkovou

Wimbledon: Odstartovala mužská kvalifikace! Postup vybojoval jen Rosol, končí Michnev, Šafránek i Šátral


Galerie