Rosolův wimbledonský restart – s novou motivací i novou přítelkyní

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z WIMBLEDONU: Před pěti lety padl Lukáš Rosol nevěřícně na wimbledonskou trávu – právě totiž senzačně vyřadil světovou extratřídu Rafaela Nadala! V Londýně na tenhle slavný skalp fanoušci dodnes vzpomínají. „To už je historie,“ usmívá se zpátky na místě činu český dlouhán, který po nedávném tenisovém i životním trápení zažívá na letošním Wimbledonu něco jako kompletní restart. S novým odhodláním, motivací i životní partnerkou.

Při památném zápase druhého kola v roce 2012 mu tehdy diváci aplaudovali ve stoje. Zápas byl přerušen a Nadal chtěl dohrávat pátý set až další den, protože cítil, že na senzačně hrajícího Rosola v tu chvíli neměl.

Uplynulo pět let a vytáhlý český tenista se krčí až na 212. místě světového žebříčku. Ve Wimbledonu tak musí poprvé po šesti letech bojovat v kvalifikaci. „Skvělý pocit být zpátky, ale příští rok už snad zase začnu Wimbledon tam, kam patřím,“ říká v rozhovoru pro Tenisový svět, když se po vyhraném prvním kole kvalifikace rozhlíží po areálu v Roehamptonu.

Místo, kam patří, znamená samozřejmě hlavní areál Wimbledonu. Roehampton s kvalifikačními kurty je totiž od centrálního kurtu, kde byl Rosol před pěti lety po skalpu Nadala oslavován, vzdálen několik mil. Jenže cesta zpátky mezi elitu má tři zastávky – tři tvrdé kvalifikační boje, na které Rosol není zvyklý.

První z nich zkušený Čech zvládl, když v úvodním kole zdolal Tchajwance Jasona Junga po setech 7:6 (5), 7:6 (6). Asijská zarputilost ale Rosolovi dělala problémy. I proto brzy v prvním setu ztratil podání a Jung v zápase vedl. „Začátek zápasu byl nervozní – přeci jen je to Wimbledon. Minulý týden jsem nehrál, projevilo se to. Ale jsem možná rád, že jsem podání ztratil, protože od té doby byl můj servis přesvědčivý,“ pochvaluje si.

Výkon to přesvědčivý nebyl. Ale co jiného v takové situaci brát? Vždyť jedenatřicetiletý Rosol do nedávna bojoval mnohem víc sám se sebou než se soupeři. „Měl jsem pořád nějaký zdravotní handicap, do toho přišly rodinné problémy a rozvod, který mě stál hodně sil,“ zamýšlí se. „Ztratil jsem kvůli tomu i nějaká kila z váhy. Věřím, že už se blýská na lepší časy.“

Jeho rozvod s televizní hvězdou Michaelou Ochotskou nedávno hojně probíral český bulvár, což Rosolovi na pohodě nepřidalo. „Zkoušel jsem tohle vypustit mimo hlavu, ale některé věci šly přímo skrz mě, tomu se nedá ubránit,“ říká český tenista, když ho z dálky pozoruje jeho nová přítelkyně.

Přicestovala s ním do Londýna a přímo u kurtu ho spolu s kondičním koučem hlasitě podporovala. Oba se pak českého tenisty ptali, jak je možné, že kolem chodí hluční a neukáznění fanoušci. Jenže tohle jsou nepříjemné kvalifikační boje, na které si musí Rosol po dlouhém pobytu v první světové stovce zase zvyknout i na Wimbledonu.

„Je to cesta, kterou si hráč musí projít, aby se dostal do hlavní soutěže, kde je na všechno větší klid a komfort. Tohle si teď musím znovu zkusit i já,“ říká s odhodláním. „Je to pro mě nový začátek. Motivací mám teď spoustu. Jsem rád, že tady můžu startovat a zdraví drží. Potřebuju pár vyhraných zápasů, abych se dostal zpátky do stovky a věřím, že mám na to v ní znovu být,“ uzavírá.

Sledujeme právě v Londýně restart Rosolovy kariéry? Může být – do dalšího kola kvalifikace Wimbledonu postoupil v pondělí jako jediný ze čtyř českých tenistů. 


Galerie