VIDEO: Federer vyškolil Zvereva a v Halle si dokráčel pro šestnáctou trofej z trávy

- Jan Vojkůvka

Roger Federer na travnatých dvorcích v německém Halle potvrdil, že je zpátky v plné formě! Zaváhání ze Stuttgartu je napraveno a Švýcar po vítězství nad Němcem Alexanderem Zverevem, které se rodilo necelou hodinu hry, oslavil svůj devátý titul z Halle a v pořadí 92. trofej na profesionálním okruhu.

Pětatřicetiletý Švýcar má letos obdivuhodnou bilanci. Odehrál jen šest turnajů a hned ze čtyř odešel jako vítěz. Po nečekaném vyřazení v osmifinále turnaje ve Stuttgartu, na němž se představil po téměř dvou a půl měsíční pauze, dokázal na oblíbeném podniku v Halle kralovat. Za celý turnaj neztratil ani set a finálová výhra 6:1, 6:3 nad hvězdou nastupující generace Alexanderem Zverevem byla třešničkou na dortu jeho výkonů.

Duel, jenž trval jen 54 minut, měl Federer pevně ve svých rukách. V úvodním setu povolil Zverevovi pouhý gem za stavu 4:0 a nakonec s pomocí tří brejků ovládl úvodní dějství 6:1. Ve druhé sadě sice Zverev kladl větší odpor, ale na brejk z šestého gemu odpověď nenašel, přičemž za celý zápas si na returnu nevypracoval ani jednu příležitost na obrání Federera o podání. Švýcar zvítězil 6:3 po využití hned prvního mečbolu.

Utkání nabízelo spoustu divácky atraktivních okamžiků, které dokáží nabídnout zápasy na travnatých dvorcích. Většina se nesla v duchu vítězných míčků Rogera Federera, který je nepsaným králem pažitů jakožto vítěz 16 travnatých trofejí. Školit začal svého o patnáct let mladšího soupeře už ve druhém gemu, kdy na síti předvedl výtečný křižný volej.

Jedna z nejkrásnějších výměn zápasu přišla ve třetím gemu, v němž podával Zverev za stavu 0:2 a při shodě. Federer opět předvedl výtečnou variabilitu hry, když si soupeře přilákal kraťasem na síť, lobem ho přinutil zahrát těžký tweener a následně zkráceným volejem parádní výměnu ukončil.

Zverev, ve snaze něco vymyslet, byl hodně obětavý a nebyl daleko ani od zranění. Ve třetí hře druhého setu, při dobíhání dalšího vynikajícího zkrácení hry od Federera, nepříjemně podklouzl a zapadl do sítě. Naštěstí byl v pořádku a klání mohlo pokračovat.

A nabídlo ještě jednu fantastickou rozehru. V pátém gemu druhé sady zahrál Federer servis-síť a odolával všem pokusům Zvereva o prohoz. Jeho obrana byla navíc spíše útočná a přesně mířenými údery si vynutil na mladém sokovi chybu.

Osmnáctinásobný grandslamový šampion nyní vyhlíží svou další štaci, kterou je královský Wimbledon. S formou, jakou oplývá, se řadí k největším favoritům na grandslamovou trofej z All England Clubu.