Kyrgios nejede do Ria! Zametli se mnou, tvrdí Australan

- Daniel Kubelka

Austrálie má problém. Po Bernardu Tomicovi se totiž na blížící se olympiádě v brazilském Riu neobjeví ani Nick Kyrgios. Devatenáctý hráč světového žebříčku se své účasti pod pěti kruhy sám vzdal, důvodem jsou spory s národním olympijským výborem.

V oficiálním prohlášení, které zveřejnil australský tenista na svých webových stránkách Kyrgios uvádí, že události posledních týdnů a chování Australského olympijského výboru (AOC) ho přinutilo k takovému rozhodnutí. „Poslední čtyři týdny se mnou AOC doslova zametal, jeho chování vůči mně bylo naprosto neférové a nespravedlivé. Dostali mě do pozice, do které mě dostat chtěli,“ narážel velký talent na spory s šéfkou australské mise v Riu Kitty Chillerovou, jenž upozornila na nevhodné chování Kyrgiose a jeho krajana Tomice na okruhu.

Jedenadvacetiletý rodák z australské Canberry byl dle svých slov národním výborem ujišťován, že jak on, tak i Tomic budou členy olympijské výpravy. Pokračující kritika ze strany AOC ho však donutila vzít věci do vlastních rukou. Mladý Australan narážel na situaci ze začátku května, kdy Chillerová veřejně odsoudila nevhodné chování Tomice na turnaji v Madridu, na což rozhořčeně reagoval Kyrgios na twitteru. Reakce Chillerové na sebe nenechala dlouho čekat. „Nick vůbec nechápe, co to znamená být olympionikem,“ odpověděla šéfka australské výpravy na aktivitu světové devatenáctky na sociální síti.

Tomic se následně své účasti na brazilských hrách sám vzdal, Kyrgiosův vztah s olympijským výborem se ještě vyostřil. Mohli byste čekat, že se obě strany kvůli sportovnímu vrcholu letošního roku budou snažit vzájemné neshody vyřešit, což ale vítěz letošního turnaje z Marseille razantně vyvrací. „Nikdo ze členů Australského olympijského výboru mě ani mojí rodinu či některého ze členů mého týmu nekontaktoval s tím, že celou situaci vyřešíme,“ popsal Kyrgios neochotu AOC k jednání a pokračoval. „Nechci aby můj spor s komisí negativně ovlivnil australský olympijský tým,“ uvedl tenista hlavní důvod, proč se rozhodl nejet do Ria.

„Jsem hrdý Australan, miluji ten pocit, kdy mohu reprezentovat svoji vlast. Naštěstí jsem dost mladý na to, abych mohl hájit barvy své země na olympiádě někdy v budoucnu. Doufám, že za čtyři roky budu součástí australského výběru,“ doufá Kyrgios že na příštích hrách v Tokiu již chybět nebude.