Rána pro britský tenis! Vítěz Davisova Poháru Evans oznámil, že užil kokain

- Filip Lefenda

S šokujícím oznámením přišla jen pár dnů před začátkem Wimbledonu britská tenisová trojka Daniel Evans. Sedmadvacetiletý tenista svolal během probíhajícího turnaje v londýnském Queen´s Clubu mimořádnou tiskovou konferenci, na níž přišel s nečekaným doznáním. Během dubnového turnaje v Barceloně byl padesátý hráč světa pozitivně testován na kokain. „Dnešek je pro mě velmi těžkým dnem. Chtěl jsem vám vše sdělit osobně tváří v tvář,“ kál se během krátkého setkání.

„Před několika dny mi bylo oznámeno, že jsem byl v dubnu pozitivně testován na kokain,“ uvedl přítomné zástupce médií do reality tenista, který před dvěma roky triumfoval s Velkou Británií v Davisově poháru. „Je velmi důležité, abyste věděli, že látka byla užita mimo turnajové dění. Její podání kontextově vůbec nesouvisí s tenisem,“ citoval majitele osmnácti singlových titulů z challengerů a turnajů ITF britský deník The Sun. 

„Udělal jsem chybu a musím čelit následkům,“ pokračoval žebříčkově třetí nejvýše postavený Brit na okruhu. „Zklamal jsem spoustu lidí – rodinu, trenéra, tým, sponzory, britský tenis a své fanoušky,“ mrzí krajana světové jedničky Andyho Murrayho. „Můžu se pouze hluboce a z celého svého srdce omluvit. Je to extrémně smutná a ponižující zkušenost,“ pokračoval hříšník, který tiskovou konferenci, jež trvala pouhých 70 sekund, se slovy poděkování za podporu v časech dobrých i zlých opustil. Na dotazy přítomných novinářů odpovídat nechtěl.

Vzorek, v němž byly stopy kokainu nalezeny, byl Evansovi odebrán během dubnového turnaje ve španělské Barceloně. Na antukovém podniku došel tehdy Brit do osmifinále, v němž nestačil na favorizovaného Rakušana Dominica Thiema. Poslední turnaj odehrál Evans před dvěma týdny na trávě v Surbitonu, kde musel čtvrtfinálové utkání proti Němci Brownovi za vedení 6:3 a 4:2 smolně skrečovat pro zranění lýtka.

Mezinárodní tenisová federace (ITF) Evansovi s okamžitou platností pozastavila soutěžní činnost. Dokud nebude rozhodnuto o výši trestu, nemůže britský tenista, který si před rokem zahrál třetí kolo Wimbledonu, startovat na turnajích. Jiné to ale zřejmě nebude na nějaký čas ani po „rozsudku“…

Pomůže aféra Michnevovi?

Kauza má dopad i na český tenis, konkrétně Petra Michneva. Ten je po Evansově doznání o něco blíže premiérové účasti v kvalifikaci grandslamu. Aktuálně je 238. tenista světa druhý pod čarou, uděleny navíc ještě nebyly všechny divoké karty. „Odhlásil jsem se z Milána a čekám na Wimbledon. Uvidíme, jestli to vyjde,“ potvrdil Tenisovému světu změnu svých plánů samotný hráč.