Bojovník Štěpánek se po třech měsících postavil na kurt! Konečně hraju tenis, raduje se

- Jan Vojkůvka

Vůle, dřina a věčný optimismus. Radek Štěpánek nevzdal svou snahu o návrat na kurty a jeho bojovnost se opět vyplatila. Po třech měsících, kdy se léčil po operaci bederní páteře, se poprvé dostal na dvorec a kromě nabírání kondice a síly v posilovně si mohl užít opojný pocit, že hraje tenis.

„Hraju tenis!“ napsal radostně osmatřicetiletý tenista na svůj facebookový profil. „Konečně, dočkal jsem se! Nechal jsem si to přesně na tříměsíční výročí operace,“ pokračoval český tenista, který na tento okamžik čekal od března, kdy rozum zvítězil nad srdcem a podrobil se operaci bederní páteře, aby si ulevil od bolestí.

Původně měla být jeho přestávka mnohem kratší. Poslední zápas odehrál na Australian Open, kde vypadl ve druhém kole. Plánoval, že po lednových problémech se zády vynechá Masters v Indian Wells a naskočí na okruh vzápětí v Miami. Jenže zdraví bylo proti. „Do Ameriky jsem sice odcestoval, ale chronické problémy se zády mě nakonec otočily zpět přes oceán,“ vysvětloval tehdy. „Ten důvod byl prostý: chci si svou tenisovou kariéru prodloužit, a tak jsem se teď rozhodl obětovat tři měsíce, abych se nemusel trápit a mohl pak hrát bez bolesti a omezení,“ podotkl.

A tak v březnu podstoupil mikrooperaci v oblasti bederní páteře. A musel čekat, být trpělivý a pomalu opět nabírat sílu. Postupně si přidával zátěž, z lehkého tréninku byl hotový dril s jediným cílem - dostat se opět na kurt.

„Skoro sto dnů jsem dřel, věřil a nevzdával to,“ svěřil se Štěpánek. „A opět se vyplatilo. Díky lékařům, podpoře rodiny, blízkých i vás fanoušků, jsem se vrátil na kurty a hraji opět tenis. Když vidím na fotkách, jak šel čas po měsících, mám husí kůži. Vidíte, vyplatí se nic nevzdávat. I proto věřím, že za rok to nebude touto dobou zelená antuka, ale tráva. I když vím, že cesta je ještě dlouhá,“ dodal český tenista, který trénuje na Floridě.

Jeho nejbližší plány? Už v březnu upozornil, že by ještě v létě rád naskočil do turnajového kolotoče. Nyní je ke splnění tohoto cíle zase o krůček blíž.