Pomátl se? Paire vyfasoval během dvou minut napomenutí, trestný fiftýn, a pak i celý gem

- Filip Lefenda

Benoit Paire se mezi fanoušky neřadí zrovna k nejoblíbenějším tenistům a jeho poslední eskapáda z turnaje v Halle mu na dobré pověsti rozhodně nepřidá. Osmadvacetiletý Francouz předvedl hned v počátku utkání úvodního kola proti domácímu Florianu Mayerovi totální zkrat, vinou kterého si během krátké chvíle vysloužil napomenutí, trestný fiftýn a poté i ztrátu celého gemu!

Paire nevstoupil do utkání s německým protivníkem vůbec dobře, za stavu 0:2 však bylo stále dějství teprve „v plenkách“ – rozhodně nebylo ze strany 44. hráče světa nic ztraceno. O naději na úspěch se ale horkokrevný Francouz připravil sám.

Když jeho slabší druhé podání vrátil Mayer dobře umístěným bekhendovým returnem po čáře, Paire ztratil poprvé v utkání servis a prohrával 0:2. Na proměněný brejkbol soupeře reagoval nekompromisním zdemolováním rakety. Nepoužitelné náčiní pak ještě po cestě pro nové přímo před očima hlavního rozhodčího omlátil o síť. Rozhodně byste ho v tu chvíli nechtěli potkat o půlnoci v zapadlé uličce…

Z vysoké židle přišla jasná reakce – Paire obdržel napomenutí. To ale nebylo zdaleka vše. Někdejší světová osmnáctka poslala svůj první return třetího gemu těsně za základní čáru a vzteky odpálila navrátivší se míček kdesi mimo centrální dvorec. Mayer rázem nevedl 15:0, ale hned o dva míče. Paire totiž obdržel za své chování trestný fiftýn.

Po další nevynucené chybě soupeře měl tak Němec na servisu velmi rychle tři gemboly, přičemž proměnil hned první. I když nutno říci, že s notnou dopomocí Francouze, který return opět úmyslně napálil vstříc nebesům a odebral se na cestu k lavičce. K podání se ale posléze nedostal. Za své nesportovní projevy obdržel tentokrát už celý trestný gem, a tak se oba aktéři vraceli do hry nikoliv za stavu 3:0, ale už 4:0. Německé obecenstvo odměnilo počínání rozhodčího potleskem.

Mayer nakonec v nevšedním utkání nadělil neukázněnému soupeři kanára, k němuž následně přidal i vítězství 6:4 ve druhé sadě a k radosti domácího publika tak v Halle postoupil do osmifinále, když Paira porazil i potřetí v kariéře.