Challenger v Popradu: Pavlásek, Šafránek a Kolář postupují, Michnev se s turnajem loučí. Martin nestačil na divokou kartu

- Filip Lefenda, Radek Štohl

Popradský challenger nabídl v úterý velmi bohatý program. Adam Pavlásek vstoupil do turnaje výborně, když na úvod dovolil domácímu Vajdovi uhrát tři gemy. Václav Šafránek otočil duel s domácím kvalifikantem, Petr Michnev naopak ztratil vedení, když nevyužil ani tři mečboly. Zdeněk Kolář si bez problémů připsal postup do druhého kola, úspěch slavil také ve čtyřhře. Velkého překvapení se dočkali domácí diváci, když vypadl Andrej Martin, pátý nasazený, s divokou kartou. Naopak největší hvězda turnaje Martin Kližan začal tento Challenger ve velkém stylu, když v prvním kole ztratil jen tři hry. Přímo z místa pro vás budeme zprostředkovávat výpovědi jednotlivých aktérů. Utkání odstartují krátce po desáté hodině.

Pavlásek na úvod ztratil tři gemy
Adam Pavlásek začal podnik v Popradu parádně, když s domácím Peterem Vajdou vyhrál za 69 minut hry 6:2, 6:1. Český tenista nemusel v celém zápase čelit jedinému brejkbolu, naopak soupeři vzal podání hned pětkrát, když se k šancím na prolomení podání dostal desetkrát. Sedmý nasazený zlomil odpor soupeře ve třetím gemu, ve kterém využil druhý brejkbol v úterním zápase. Vajda startující na divokou kartu se ve druhém setu mohl obávat nepopulárního kanára, tomu ovšem zabránil vítězstvím ve pátém hře druhého dějství. Pavlásek se o postup do čtvrtfinále utká s Václavem Šafránkem.

Šafránek otočil duel s Horanským
Václav Šafránek na challengeru ve slovenském Popradu postupuje, když si poradil ve třech setech s domácím kvalifikantem Filipem Horanským. Vítězství se ale zejména vinou prohraného úvodního dějství nerodilo vůbec jednoduše.

Šafránek v něm hned v první hře ztratil podání, a ačkoliv si jej o pět gemu později získal zpět, hned posléze o servis opět přišel. Úvodní sadu tak prohrál 4:6. V té druhé vedl Horanský 4:2, Čech se ale zvládl dotáhnout. Za stavu 5:5 musel Šafránek odvracet dva brejkboly. Rozhodovat nakonec musel tiebreak. V tom český tenista promarnil za stavu 6:3 tři setboly, následně při výsledku 7:6 další, o dva míče později už se ale ze zisku setu přeci jen radoval.

Třetí sada pak už byla po úvodních čtyřech hrách jednoznačnou záležitostí. Šafránek ji vyhrál 6:2 a může se těšit na osmifinále. V tom se utká buď s krajanem Pavláskem.

Michnev nevyužil mečboly a končí
Blízko postupu do osmifinále byl na challengeru v Popradu Petr Michnev, jehož soupeřem byl v tři a půl hodiny dlouhém utkání Rakušan Michael Linzer. Český hráč vyhrál první set skrze tiebreak a zkrácená hra musela rozhodovat také o osudu sady číslo dvě. V ní měl Michnev celkem tři mečboly, ovšem ani jeden nevyužil a tiebreak nakonec prohrál poměrem 9:11. Ve třetím setu pak rozhodl o vítězi především pátý gem, v němž se zrodil jediný brejk. Ten bohužel putoval na konto Rakušana, který nakonec vyhrál set 6:4.

Kolář ztratil v jednoznačném zápase pouhé čtyři hry, poté postoupil i v deblu
Zdeněk Kolář se v úvodním kole utkal s Danilo Petrovičem, se kterým si za 66 minut hry poradil 6:1, 6:3. Český tenista za celý zápas ztratil pouze jednou servis hned ve druhé hře utkání, poté však v duelu dominoval. Rozhodující brejk ve druhém dějství přišel za stavu 1:0, v té době se Kolářovi podařil využít první brejkbol. Konec utkání mohl přijít již v osmém gemu, v tom však dvacetiletý hráč nevyužil dva mečboly. Třetí příežitost při vlastním podání ještě nevyužil, čtvrtá šance na ukončení zápasu byla již úspěšná a díky ní si talentovaný tenista zahraje o čtvrtfinále s Laslo Djerem, který plní na podniku roli třetího nasazeného.

1. kolo dvouhry

Filip Horanský (SVK, 433.)[Q] – VÁCLAV ŠAFRÁNEK (201.) 6:4, 6:7(7), 2:6
Cedrik-Marcel Stebe (GER, 215.) – Agustin Velotti (ARG, 245.) 6:1, 4:0 skreč Velotti
Michael Linzer (AUT, 269.) – PETR MICHNEV (238.) 6:7(5), 7:6(9), 6:4
Andrej Martin (SVK, 146.)[5] – Alex Molčan (SVK, 547.)[WC] 7:5, 2:6, 4:6
Laslo Djere (SRB, 121.)[3] – Mohamed Safwat (EGY, 279.) 6:3, 6:2
Danilo Petrovič (SRB, 265.) – ZDENĚK KOLÁŘ (272.) 1:6, 3:6
ADAM PAVLÁSEK (147.)[7] – Peter Vajda (SVK, 1155.)[WC] 6:2, 6:1
Attila Balász (HUN, 171.) – Frank Dančevič (CAN, 292.) 6:2, 6:1
Nikola Cacič (SRB, 528.)[Q] – Luca Margaroli (SUI, 776.)[Q] 6:3, 6:4
Martin Kližan (SVK, 46.)[1][WC] – Dominik Šproch (SVK, -)[WC] 6:1, 6:2

1. kolo čtyřhry
Kowalczyk (POL), Mies (GER)[4] – Coria, Velotti (oba ARG) 6:2, 6:2
Roelofse (RSA), Rungkat (INA) – Arvidsson, Simonsson (oba SWE) 1:6, 5:7
Jelgin (RUS), Molčanov (UKR)[1] – Bobrov (RUS), Ursu (UKR) 6:0, 6:1
Horanský, Šproch (oba SVK)[WC] – Cornea (ROU), KOLÁŘ 3:6, 2:6

Challenger v Popradu den po dni:

19.6.2017
Challenger v Popradu: Odstartovala hlavní soutěž, Michnev s Ignatikem ve čtyřhře končí

18.6.2017
Challenger v Popradu: Kellovský se do hlavní soutěže nepodívá, Slovák Horanský postupuje z kvalifikace