Wawrinka se může ve Wimbledonu zapsat mezi legendy! Před pár lety by tomu věřilo jen pár lidí, tvrdí Woodbridge

- Radek Štohl

Zní to až neuvěřitelně, přesto to není vůbec nereálné. Stan Wawrinka se může po letošním Wimbledonu zapsat mezi legendy bílého sportu. Co mu k tomu chybí? Zisk titulu právě z nejslavnějšího turnaje světa, čímž by dovršil kariérní Grandslam. Pomoci mu k tomu má i Paul Annacone. Ve svém blogu se o tom vyjádřil také Todd Woodbridge.

"Na travnatou část sezóny se k našemu týmu připojí Paul Annacone, aby nám vypomohl v následujících čtyřech týdnech. V minulosti pracoval s těmi nejlepšími hráči všech dob. Jeho znalosti mi mohou pomoci k tomu, abych se na trávě stal ještě lepším tenistou," uvedl švýcarský tenista na začátku týdne pro sportsnews.com

Tento tah je více než logický. Wawrinka získal již tři grandslamové tituly ze tří odlišných majorů - Australian Open 2014, French Open 2015, US Open 2016. A právě trofej z blížícího se velkého turnaje mu ve sbírce chybí. Pokud by totiž vyhrál i na zmiňovaném podniku, zapsal by se kariérním Grandslamem mezi legendy. V historii bílého sportu se tohoto úspěchu dočkali pouze Andre Agassi, Don Budge, Roy Emerson, Rod Laver, Fred Perry, Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič.

"Připojení Paula Annaconeho k týmu Stana Wawrinky může Švýcarovi pomoci se vyšvihnout mezi úplně ty největší velikány tenisové historie," začal svůj blog Todd Woodbridge.

"Je úžasné pomýšlet o tom, že Wawrinku dělí pouze jediný titul z majoru k tomu, aby dovršil kariérní Grandslam. Většinu své kariéry totiž nebyl tolik na očích a nyní má šanci vyhrát čtyři majory na všech površích - a to dokázala pouze hrstka hráčů. Jednalo by se pro něj o mimořádný úspěch, což by před pár lety předpovídalo jenom pár lidí," pokračoval ve své úvaze Australan.

Aktuálně třetí tenista světového žebříčku však má jeden velký problém, travnatý povrch nepatří mezi jeho oblibené. "Jak to může dokázat? Ve Wimbledonu nikdy nepřekročil práh čtvrtfinále, loni tam dokonce vypadl již ve druhém kole. Aby mohl pomýšlet na takový úspěch, musí se něco změnit. Spolu s Magnusem Normanem mají fantastický vztah - dostatečně silný na to, aby přivedli Paula Annaconeho do týmu jako mentora. Ten může vybudovat způsob, jak na trávě uspět. A přesně toto Wawrinka potřebuje, pokud chce pomýšlet na trofej z tohoto podniku."

V čem by mohl být bývalý svěřenec Rogera Federera či Peta Samprase přínosný? "Svým pojetím hry je Stan jeden z nejčitelnějších hráčů, který kdy tuto hru hrál. Annacone z něho může udělat specialistu na tento povrch. A není to vše pouze o stylu servis-volej. Do hry na trávě můžete zabudovat správnou intenzitu, díky které dostanete soupeře v zápase pod tlak. Jde to udělat několika způsoby - využíváním bekhendů se spodní rotací do rohů kurtů, hraním míčků pod přesným úhlem, čímž se můžete dostat dopředu a vyhrát body snadněji. Na podání zase můžete využít vybroušený servis, s nižší rychlostí a větší rotací," zamýšlí se šestačtyřicetiletý borec. 

"Paul Annacone přinese do jeho hry něco, co jsme dosud neviděli. Jako mentor možná s ním nebude pracovat přímo, spíše to bude o tom, že vybuduje nějaký systém, jak vyhrávat fiftýny. Jeho angažování může být efektivní."

"I přes to všechno bych byl překvapvený, kdyby Stan letos slavil ve Wimbledonu titul. Pokud to však zvládne, bude stále braný jako druhý nejlepší tenista Švýcarska. Na druhou stranu by se tato země mohla o to více chlubit dvěma unikátními tenisty, kteří tuto hru hráli," zakončil ve svém povídání držitel šestnácti grandslamových titulů z mužské čtyřhry.