Federer Švýcarům v baráži Davisova poháru nepomůže, Wawrinka se rozhodne na poslední chvíli

- Filip Lefenda

Setrvání Švýcarů v elitní Světové skupině Davisova poháru je v ohrožení. Tým, který zkraje února neuhrál v oslabené sestavě na půdě Spojených států ani bod, se bude muset i v zářijové baráži obejít bez vítěze letošního Australian Open a světové pětky Rogera Federera. Svou účast zatím definitivně nepřislíbil ani finalista nedávného Roland Garros Stan Wawrinka. Rozhodne se prý na poslední chvíli.

Je tak docela možné, že se ve dnech 15. až 17. září představí domácímu publiku v Bielu podobná, ne-li přímo totožná sestava, která v úvodním kole letošního ročníku prestižní týmové soutěže odjela ze zámoří s výpraskem. Informaci o možné neúčasti obou švýcarských hvězd přinesl na svých stránkách tamější zpravodajský portál Bieler Tagblatt.

Federer, který i s ohledem na svůj věk letos kompletně vynechal antukovou sezónu, nastupoval v Davisově poháru nepravidelně i v předešlých letech. V klíčových chvílích ale svému týmu v barážích většinou pomáhal. Tentokrát bude pětatřicetiletá legenda chybět. Své rozhodnutí Federer opakovaně diskutoval s nehrajícím kapitánem švýcarské reprezentace Severinem Lüthim, jenž je zároveň jedním z jeho osobních trenérů.

Lüthi se navíc bude muset proti týmu Běloruska dost možná vypořádat i s absencí Stana Wawrinky. Ten ještě definitivní verdikt nevynesl, účast ale zatím ani nepotvrdil.

Termín poloviny září může být, a zřejmě i je, pro mnoho elitních hráčů v nabitém kalendáři dosti nevhodným. Střetnutí Davisova poháru budou sehrána hned po severoamerické betonové šňůře tří velkých turnajů v Montrealu, Cincinnati a grandslamového US Open. Pětatřicetiletý Federer dá v tomto případě po náročném programu přednost pořádnému odpočinku před následnou čínskou „tisícovkou“ v Šanghaji, na které v roce 2014 získal turnajový titul. Na konci října jej pak čeká domácí podnik v Basileji, na němž se smluvně zavázal nastupovat až do sezóny 2019. Následuje halový Masters v Paříži a Turnaj mistrů. Inu pořádný zápřah.

Pokud se podobně rozhodne rozvrhnout síly i dvaatřicetiletý Wawrinka, budou mít Švýcaři nemalé starosti se záchranou, a to i přesto, že běloruský tenis momentálně nedisponuje ani jedním hráčem, který by byl umístěn v první stovce. V té druhé už se ovšem tři jména nacházejí – Vladimir Ignatik (131.), Jegor Gerasimov (165.) a Ilja Ivaška (196.). Pro čtyřhru pak mívají Bělorusové tradičně k dispozici i bývalou deblovou světovou jedničku Maxe Mirného, který je aktuálně v žebříčku na 48. pozici.

A jak na tom byli Švýcaři v únoru bez Stana s Rogerem? Žebříčkově hůře, posuďte sami. V sestavě totiž byli Henri Laaksonen (102.), Marco Chiudinelli (183.), Adrien Bossel (662.) a Antoine Bellier (701.). Jak vidno, váha Wawrinkova rozhodnutí bude vskutku obrovská.

Baráž si v uvedeném termínu zahrají také čeští tenisté, v Haagu se utkají s domácími Nizozemci.