Blíží se velký návrat Nadala? Španěl může být již po Wimbledonu znovu světovou jedničkou!

- Petr Šístek

Suverénním králem prvních tří měsíců letošní sezony byl Roger Federer, který ovládl Australian Open i turnaje Masters v Indian Wells a Miami. Famózními výkony na antuce ale roli momentálního vládce světového tenisu převzal Rafael Nadal a po triumfech v Monte Carlu, Barceloně, Madridu a na Roland Garros může po dlouhých třech letech opět reálně pomýšlet na návrat do čela žebříčku ATP. Skvělou příležitost k tomu bude mít již ve Wimbledonu!

Aktuální žebříček ATP hovoří jasně. Andy Murray pořadí stále vévodí se ziskem 9890 bodů, Rafael Nadal se díky pařížskému titulu probil na druhou pozici, na britského tenistu ale stále ztrácí zdánlivě propastných 2605 bodů. Španělský tenista si navíc po náročné antukové sezoně dopřává zasloužený odpočinek a nebude startovat na turnaji kategorie ATP 500 v Queen’s Clubu, kde bude Murray obhajovat loňský titul.

Přestože se tak Nadal ve Wimbledonu představí, aniž by odehrál jediný přípravný turnaj na trávě, jeho šance nejsou vůbec malé. Andy Murray totiž na zeleném pažitu obhajuje 2500 bodů (2000 za vítězství ve Wimbledonu a 500 za titul v Queen’s Clubu) a po jejich odečtení již bude odstup mezi tenisty pouhých 105 bodů!

I v případě, že by se Murraymu povedlo titul v Queen’s Clubu obhájit, tak by britský tenista k jistotě udržení první pozice musel ve Wimbledonu dojít alespoň do finále. Ani triumf Murrayho na oblíbeném přípravném turnaji ale rozhodně nelze považovat za formalitu, neboť se zde představí řada kvalitních hráčů jako Stan Wawrinka, Milos Raonic či dřívější šampioni Grigor Dimitrov a Marin Čilič.

Pokud by Rafael Nadal turnaj ve Wimbledonu ovládl, bez ohledu na výsledky Murrayho by se vrátil do čela světového žebříčku. V případě nečekaně brzkého konce úřadující světové jedničky by ale Španělovi teoreticky mohl stačit i postup do osmifinále, takový scénář je ale vysoce nepravděpodobný. Nutno také zmínit, že právě osmifinále z roku 2014 je pro Nadala nejlepším wimbledonským výsledkem od roku 2011, kdy v All England Clubu podlehl v boji o titul Novaku Djokovičovi.

I v případě, že by nejlepšímu antukáři historie útok na post světové jedničky ve Wimbledonu nevyšel, jeho výchozí pozice by byla i tak skvělá. Rafael Nadal si totiž již v polovině sezony jako první zajistil start na Turnaji mistrů a v letošní sezoně zatím získal třiapůlkrát více bodů než Andy Murray. Bez ohledu na svůj výsledek tak má jistotu, že žebříčku Race bude vévodit i na konci travnaté sezony.