Letos už žádná pauza! Federer se vrací do akce a pochvaluje si vynechanou Paříž: Proti Nadalovi by nebyla šance!

- Ivo Horký

Dva a půl měsíce nehrál tenis. Po famózním vstupu do sezóny si dal Roger Federer dlouhé prázdniny a do akce se vrací až dnes na trávě ve Stuttgartu. Svým fanouškům ovšem slíbil: Podobnou přestávku už ode mě letos nečekejte!

Šokoval tenisový svět! Po půlroční absenci se na začátku roku vrátil, triumfoval na Australian Open, v Indian Wells i Miami, a pak se najednou vypařil – vynechal kompletní antukovou sezónu... „Odpočinul jsem si psychicky, nabral síly, jsem zase čerstvý. Ale zápasy už mi strašně chyběly. Stal se ze mě tréninkový mistr světa, což nebyl můj cíl. Chci být zase šampionem při zápasech,“ vysvětloval se smíchem, že do míčku pinkal pouze v přípravě, nikoli ostrém zápase.

Rozsápal je...

Přesto cítí, že se rozhodl dobře, přestože obětoval i grandslamové French Open. „Na rovinu: Když jsem viděl Rafu, vím, že bych ho v Paříži nikdy neporazil. Při formě, v jaké byl, žádná šance!“ chválil španělského rivala Nadala, jehož přitom ve všech třech letošních zápasech včetně finále Australian Open zdolal. Sokova velkolepá jarní jízda ho nicméně nepřekvapila. „Vůbec ne! Tvrdil jsem už předem, že letos na antuce všechny rozsápe!“

Teď je tu ale Federerova oblíbená tráva, na které si došel k sedmi wimbledonským trofejím. Poprvé si ji vyzkouší ve Stuttgartu proti kamarádovi Haasovi. „Už se nemůžu dočkat, na trávu se nesmírně těším. Štve mě jen jedna věc, že Rafa má před Wimbledonem tolik sebevědomí,“ ušklíbl se pobaveně.

Epický finiš

Fanouškům každopádně slíbil, že letos si ho užijí naplno. „Ne, už žádná další pauza jako teď na antuce, ve druhé půlce sezóny absolvuji kompletní program. A myslím, že nás všechny čekají vzrušující chvíle,“ tipoval. Při poklesu formy Murrayho s Djokovičem je přesvědčen, že se na tenisovém trůnu co nevidět objeví Nadal. „Ale jsem si jistý, že ve druhé půlce sezóny bude hrát svůj nejlepší tenis spousta kluků, jako Murray, Djokovič, Nišikori, Raonic, Zverev, Kyrgios či Wawrinka... Čeká nás epický finiš sezóny!“ prorokovala švýcarská legenda.