Zázvor, čaj a med. Jeden, dva a tři? Veselý je v Prostějově blízko dalšímu titulu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PROSTĚJOVA: Jiří Veselý je v Prostějově hvězdou číslo jedna. Bydlí tady už deset let, na plakátech UniCredit Czech Open je jeho tvář a k radosti fanoušků i pořadatelů se na místním turnaji dostal až do finále. Naposledy totiž deklasoval Američana Tennyse Sandgrena dvakrát 6:2 a v sobotu bude hrát o zkompletování hattricku – třetí triumf na největším mužském podniku v Česku: „Konečně se po viróze cítím lépe. Rýma odstoupila a vykašlávám pořád méně. Zbytek energie teď vložím do finále!“

Semifinále přineslo jasný výsledek. Bylo to tak jednoznačné?
Výsledek vypadá jednoznačněji, než to skutečně bylo. Hráli jsme spoustu dlouhých výměn a já většinu dokázal rozhodnout pro sebe. K ničemu jsem ho nepustil a počkal jsem si na správný okamžik. Ještě nejsem kvůli nervozitě tak agresivní, jak bych si přál, ale podal jsem zatím svůj nejlepší výkon.

Celý turnaj vás trápily dvojchyby, teď jste ale neudělal ani jednu...
Servis byl velmi kvalitní. Dal jsem pár es a do toho spoustu přímých bodů z podání. Celkově jsem se našel, udělal jsem málo chyb a míč mě poslouchal tak, jak bych si představoval. Snad si formu přenesu i do finále.

Soupeř neměl ani jeden brejkbol, kdy se vám tohle stalo?
Není to nic, co tenista zažívá každý den. Ale servis byl opravdu na jedničku, podával jsem přesně, dal jsem spoustu prvních servisů. Od toho se moje gemy odvíjely.

Cítil jste se po nepříjemné viróze konečně lépe?
Poprvé jsem se ráno před zápasem probudil s tím, že je to lepší. Rýma odstoupila a vykašlávám pořád méně. Udělám teď všechno pro to, abych v sobotu vložil zbytek energie do finále!

Čím se vůbec léčíte? Vsázíte na tradiční čaje s medem?
Čaj, med, zázvor, do toho nějaké léky na odkašlávání. Dělal jsem maximum, ale trvalo dlouho, než něco zabralo. Teď jsem ale na správné cestě.

Koho byste si radši přál ve finále – Markuse Erikssona (476.), nebo Federica Delbonise (139.)?
Papírově bych si přál Erikssona, ale vyrovnané to asi bude tak jako tak. Eriksson tady totiž předvádí výborný tenis – z kvalifikace prošel až do semifinále. Vypadla tady celkově spousta výborných hráčů jako Kližan nebo Robredo, takže to budu mít těžké.

Spadl z vás konečně tlak?
V semifinále jsem opravdu cítil větší pohodu. Člověk se uvolní a nastaví si jinak hlavu. Je to závěr turnaje a základní cíl je splněn. Aby mě ale výsledek uspokojil, musím to celé vyhrát.

Místní říkají, že v Prostějově je to taková dědina, kde se každý s každým zná. Cítíte to podobně?
Už tady žiju deset let a jsem zabydlený. Se spoustou lidí se známe, cítím se tady dobře a většinou tu mám skvělé výsledky. Lidi mě pak chodí podpořit, tak snad to zítra společnými silami dotáhneme k titulu.