Přes virózu za třetím titulem. Veselý baví v Prostějově tenisem i psím mazlíčkem

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PROSTĚJOVA: Hned jak Jiří Veselý udeří do vítězného míčku zápasu, pokyne směrem k přítelkyni Denise. Ta mu na oranžovou antuku podá psíka Lea a Veselý s ním začne na kurtu vyvádět pravé psí kusy. Takhle hodně si český favorit užívá skoro rodinného prostředí na turnaji UniCredit Czech Open v Prostějově. I když bojuje s nepříjemnou virózou, jde za třetím prostějovským titulem, čímž by vyrovnal turnajový rekord. Chybí mu ještě dvě vítězství.

Čtvrtfinále proti Vladimiru Ignatikovi ukázalo, jak hodně dokáže výkon tenisty zvednout kvalita soupeře. Veselý po dvou lehčích zápasech narazil na udatného rivala. Bělorus dotáhl první set až do tiebreaku, nakonec českému tenistovi podlehl 6:7(3) a 1:6.

„Udělal jsem na začátku spoustu chyb, nemohl jsem se dostat do pohody, ale nakonec jsem předvedl nejlepší výkon na turnaji,“ zářil Veselý. Už je zase o krůček blíže cíli, zatím jde všechno podle plánu...

„Lepší soupeř donutí člověka předvést lepší výkon. Opravdu jsem si musel dávat pozor, nedával mi tolik šancí jako předchozí soupeři,“ vyzdvihl kvality Ignatika, který Veselého prověřil mnohem lépe než sokové ve dvou úvodních kolech – hlavně v první sadě.

Když byl třiadvacetiletý tenista v úzkých, pomohlo pubilkum domácího Prostějova, za jehož klub Veselý hraje. „Je super mít na své straně fanoušky, moje výsledky na domácích turnajích jsou toho důkazem. Vnitřní pocity nejsou ideální, ale jdu s pokorou a chutí do dalšího boje. Když budu makat na sto procent, tak můžu do finále dojít,“ říká před semifinálovou bitvou s Američanem Sandgrenem.

Vyrovnat Štěpánka

Aby ho to taky doma v Prostějově nemotivovalo, když tady může vyhrát už třetí titul, čímž by vyrovnal turnajový rekord Radka Štěpánka a Jana Hájka. „Bylo by to krásné, ale zatím jsem mladý a nemusím se na to fixovat,“ říká Veselý s tím, že přehnaný tlak na sebe neklade. Důležité teď spíše bude vydržet zdravotně.

Už od French Open totiž Veselého trápí viróza, které se nemůže zbavit. A léčit ji nezačne, dokud prostějovský challenger neskončí. Nemoc se projevila i během čtvrtfinále, kdy Veselý skoro po každé výměně vyžadoval ručník – tolik se jeho nemocné tělo potilo.

„Teklo to ze mě strašně moc. Svítí slunko a je relativně teplo. Byl jsem takový malátný, ale zatím se s tím peru relativně dobře,“ přesvědčuje hned. „Bere to hodně energie, potím se daleko více než v dalších zápasech, ale musím to přijmout.“

Kvůli viróze pak určitě příští týden vynechá turnaj ve Stuttgartu, domácí Prostějov si ale prostě užije naplno. I se svou přítelkyní Denisou a jejich psím mazlíčkem Leem, kteří oba Veselého sledují při zápasech z tribuny.

„Bez něj by to určitě nešlo,“ směje se Veselý, zatímco Lea drží po celý rozhovor v náručí. A když pak vyrazí zpátky mezi fanoušky, skoro to vypadá, jako když děti mají větší zájm o Lea než o samotného Veselého.

„Je to miláček a velký podporovatel, takže jsem rád, že může být u toho. Je to pro nás takové malinké děcko a je strašně hodný,“ rozplývá se na společníkem, kterého si po zápase nechal vlézt na záda a pro pobavení fanoušků ještě nad rámec svých tenisových povinností předvedl s Leem krátké varieté.

Že by Veselý trénoval s malým psíkem na budoucí otcovské povinnosti? „Tak to je ještě daleko!,“ vypálí se smíchem. „Něco takového zatím vůbec není v plánu, ale domácí mazlíček v našem bytě fajn, protože přítelkyně nemusí být pořád sama.“

Děti zatím Veselý neplánuje, momentálně má jiné cíle. Na domácím turnaji v Prostějově je tenhle mladý tenista blízko k tomu, aby se zapsal mezi rekordmany největšího mužského turnaje v Česku.