French Open 2017: Ve dvouhře skončili tři čeští zástupci, Plíšková zvládla roli favoritky

- Petr Šístek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Bohatý čtvrteční program Roland Garros zahrnuje mimo jiné utkání druhého kola dvouhry, v nichž se představí čtveřice českých zástupců. Karolína Plíšková ve čtvrtek večer narazila na Jekatěrinu Alexandrovovu, kterou dokázala udolat ve třech setech. Tomáš Berdych na turnaji překvapivě končí ve druhém kole, když neuhrál ani set proti Chačanovovi. Barbora Strýcová nezvládla nadějně rozehrané utkání s domácí Alizé Cornetovou a Markéta Vondroušová bohužel nestačila na Darju Kasatkinovou. Roman Jebavý s Jiřím Veselým vyřadili ve čtyřhře nasazený pár číslo osm Klaasen, Ram, které porazili ve dvou setech.

Plíšková se poprvé předstgaví ve třetím kole French Open

Karolína Plíšková se ve druhém kole utkala s Jekatěrinou Alexandrovovou, jež v prvním kole přehrála Kateřinu Siniakovou. Česká tenistka dokázala svoji krajanku pomstít a Alexandrovovou přehrála 6:2 4:6 6:3.

Nasazená dvojka zvládla úvodní set výborně, když dokázala využít oba dva brejkboly, díky kterým vyhrála tuto sadu 6:2. Druhý set byl o mnohem vyrovnanější. V páté hře se ke své první brejkbolové příležitosti dostala také rodačka z Ruska, která hned první šanci využila. Osmý gem sice musela odvrátit dvě hrozby soupeřky, ty však zvládla na výbornou. Plíšková se nechtěla vzdát, což ukázal také odvrácený set při vlastním podání v následující hře. Desátý gem však toto dějství již ukončil a o osudu zápasu tak musela rozhodnou třetí sada.

V ní se rychlého vedení 2:0 ujala Češka, ta však nabídla soupeřce rychlý rebrejk. Velmi zajímavou podívanou přinesla čtvrtá hra, ve které se odehrálo šest shod, během kterých se pětadvacetiletá Plíšková nedokázala ani jednou dostat k brejkbolu. To ovšem napravila o dvě hry později, kdy využila hned první brejkbol na 4:2. Finalistka US Open z minulého roku mohla ukončit zápas již v devátém gemu, při servisu protihráčky však mečbol nevyužila. Diváci si na proměněný mečbol museli počkat do dalšího gemu, kdy favoritka duelu tuto úlohu již zdárně dokončila. Touto výhrou se Karolína Plíšková poprvé v kariéře probojovala do třetího kola French Open.

Exkluzivní pozápasový rozhovor

Berdych nezískal proti Chačanovovi jediný set

Třináctý nasazený Tomáš Berdych v boji o postup do třetího kola narazil na Karena Chačanova, se kterým prohrál 5:7 4:6 4:6. Ruský tenista nemusel za celý zápas čelit jedinému brejkbolu, naopak sám si jich vypracoval hned deset, ze kterých v každé sadě dokázal jeden proměnit v úspěšný brejk.

V úvodním setu musel Berdych čelit třem brejkbolům v sedmé hře, pokaždé si však dokázal s touto situací poradit. Brejkbol musel odvracet i za stavu 5:5, tentokrát však neuspěl a soupeř následujícím snadným potvrzením získal první sadu 7:5. Ve druhém dějství nabídl Čech ve třetí hře soupeři tři brejkboly v řadě a ačkoliv první dva odvrátil, na ten poslední neměl odpověď. Chačanov pokračoval v sebejistém výkonu na podání a druhou sadu ovládl 6:4. Bývalý čtvrtý tenista si vše zkomplikoval sám ihned v prvním gemu, kdy dovolil jednadvacetiletému protivníkovi z tzv. "Next generation" prolomit servis. Zkušený tenista neměl ani na tento brejk odpověď a tak se s turnajem loučí překvapivě již ve druhém kole.

Exkluzivní pozápasový rozhovor.

Vondroušová jubilejní desátou výhru v řadě nevybojovala

Markéta Vondroušová od konce v osmifinále J&T Banka Prague Open ovládla turnaj ITF v Trnavě a následně ve velkém stylu proplula kvalifikací Roland Garros, kde následně zvládla i nástrahy prvního kola, když Amandine Hesseové povolila jediný gem. Nyní ji ve druhém kole čekalo střetnutí se šestadvacátou nasazenou Darjou Kasatkinovou, která na úvod antukové sezony překvapila triumfem v Charlestonu, ale od té chvíle až do začátku Roland Garros čekala na další vyhraný zápas na okruhu WTA. Šlo již o druhý vzájemný zápas těchto tenistek, v tom prvním se před třemi lety na juniorském turnaji shodou okolností hraným taktéž v Paříži radovala z výhry po třísetové bitvě ruská hráčka.

Česká tenistka vstoupila do utkání skvěle, když šla bleskově do vedení 2:0, avšak o výhodu brejku záhy přišla. V dalším průběhu setu nevyužila dva brejkboly a první sada tak dospěla do tiebreaku, který ruská hráčka ovládla jednoznačným poměrem 7:1. Ve druhém dějství dokázala Vondroušová rebreakem srovnat na 1:1, poté ale prohrála tři gemy v řadě. Následně ještě dokázala snížit na 3:4, avšak její soupeřka utkání již dopodávala a ukončila její sérii devíti vyhraných utkání v řadě.

Exkluzivní pozápasový rozhovor.

Strýcovou padla s domácí Cornetovou

Čtvrteční zápasový program na centrálním dvorci Philippa Chatriera zahájily Barbora Strýcová s Alizé Cornetovou. Česká tenistka na přípravných turnajích před Roland Garros v Madridu ani Římě nedokázala postoupit dále než do druhého kola. Francouzka před pařížským grandslamem dokázala vyhrát jediný ze svých pěti letošních utkání na antuce. Až do roku 2014 byla přitom Cornetová pro Strýcovou velmi neoblíbenou soupeřkou a disponovala vedla ve vzájemných soubojích poměrem 5:0. Následně ale Češka dokázala prokletí zápasů s francouzskou hráčkou zlomit a před dvěma lety v Antverpách i loni ve finále Fed Cupu se radovala z výhry.

Česká tenistka i tentokrát vstoupila do utkání skvěle, vedla 2:0 a měla dokonce dva brejkboly na 3:0. O výhodu brejku sice záhy přišla, avšak na srovnání na 2:2 zareagovala dalším brejkem a propracovala se do vedení 4:2. Následovaly ale čtyři vyhrané gemy Cornetové v řadě, které rozhodly o vítězce první sady. Strýcová vstoupila výborně i do druhého dějství a hned v úvodním gemu sebrala soupeřce podání, poté ale prohrála šest gemů v řadě a na French Open tak končí.

Exkluzivní pozápasový rozhovor.

Jebavý s Veselým porazili nasazené osmičky

Roman Jebavý s Jiřím Veselým při své společné grandslamové premiéře postoupili již do osmifinále. Český pár ve druhém zápase na turnaji porazil dvojici Raven Klaasen, Rajeev Ram, kterou zdolal 7:5 6:4. 

Nenasazená dvojice sice na úvod prolomila soupeřům podání, poté však sama ztratila vlastní servis ve druhé a čtvrté hře. Vše ovšem napravily v sedmém gemu, ve kterém vzaly podruhé v utkání favoritům duelu podání. Zlomový okamžik první sady nastal v jedenácté hře. Veselý s Jebavým se na returnu dostaly ke stavu 0:40 a ačkoliv první dva brejkboly neproměnili, po tom třetím se již mohli radovat. Jelikož následující gem získali čistou hrou, první set šel na jejich konto v poměru 7:5.

Druhá sada byla podobně vyrovnaná, tenisté si však úspěšně drželi svá podání. Až do stavu 4:3 pro českou dvojici, která při druhé příležitosti sebrala osmému nasazenému páru servis. Hráči si do konce duelu podání již neztratili, díky čemuž se na French Open zrodilo velké překvapení. O postup mezi osmičku nejlepších deblistů zabojuje nečekaný osmifinálový pár s párem Dutra da Silva/Lorenzi.

Exkluzivní pozápasový rozhovor.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou ztratily na úvod turnaje tři gemy

Rychlý a především úspěšný start mají za sebou Lucie Šafářová s Mattekovou-Sandsovou. Nejvýše nasazený pár letošního French Open porazil v úvodním kole dvojici Aleksandra Kruničová, Ajla Tomljanovičové 6:1 6:2.

Exkluzivní pozápasový rozhovor.

Kristýna Plíšková ve čtyřhře postupuje

Kristýna Plíšková s Viktorijí Golubicovou v úvodním kole čtyřhry Roland Garros přehrály Katerynu Bondarenkovou a Lesju Curenkovou po setech 5:7, 6:2 a 6:3. V divoké první sadě bylo k vidění hned sedm prohraných podání a česko-švýcarská dvojice nevyužila vedení 4:1. Ve druhém dějství Plíšková s Golubicovou sice nedopodávaly set za stavu 5:1, avšak následně sadu ukončily na returnu. V rozhodujícím třetím setu pak šel jako první do vedení ukrajinský pár, avšak jejich soupeřky následně vyhrály pět ze šesti gemů a vybojovaly si tak postup do druhého kola.

Exkluzivní pozápasový rozhovor.

Čvrteční program Roland Garros:

Kurt Philippa Chatriera (začátky prvních zápasů jsou v 11:00):
BARBORA STRÝCOVÁ - Alizé Cornetová (FRA) 4:6, 2:6
Stan Wawrinka (SUI) - Alexandr Dolgopolov (UKR) 6:4 7:6 (5) 7:5
Thiago Monteiro (BRA) - Gaël Monfils (FRA) 1:6 4:6 1:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ - Jekatěrina Alxandrovová 6:2 4:6 6:3

Kurt Suzanne Lenglenové:
Alison Van Uytvancková (BEL) - Agnieszka Radwaňská (POL) 7:6(3), 2:6, 3:6
Andy Murray (GBR) - Martin Kližan (SVK) 6:7 (3) 6:2 6:2 7:6 (3)
Tatjana Mariaová (GER) - Simona Halepová (ROU) 4:6 3:6
Richard Gasquet - Victor Estrella-Burgos (DOM) 6:1 6:0 6:4

Kurt číslo 1:
Konstantin Kravčuk (RUS) - Marin Čilič (CRO) 3:6, 2:6, 2:6
Jeremy Chardy (FRA) - Kei Nišikori (JPN) 3:6 0:6 6:7 (5)
Chloe Paquetová (FRA) - Caroline Garciaová (FRA) 5:7 4:6
Carina Witthoeftová (GER) - Pauline Parmentierová (FRA) 6:4 7:6 (5)

Kurt číslo 2:
Elina Svitolinová (UKR) - Cvetana Pironkovová (BUL) 3:6, 6:3, 6:2
Nicolás Almagro (ESP) - Juan Martín del Potro (ARG) 3:6 6:3 1:1 skreč. Almagro
Anastasija Sevastovová (LAT) - Eugenie Bouchardová (CAN) 6:3 6:0
Fernando Verdasco (ESP) - Pierre-Hugues Herbert (FRA) 6:3 3:6 4:6 6:3 6:3

Kurt číslo 3:
David Ferrer (ESP) - Feliciano López (ESP) 5:7 6:3 5:7 6:4 4:6
Kevin Anderson (RSA) - Nick Kyrgios (AUS) 5:7 6:4 6:1 6:2
Sorana Cirsteaová (ROU) - Carla Suárezová-Navarrová (ESP) 5:7 4:6
Petra Martičová (SLO) - Madison Keysová (USA) 3:6 6:3 6:1

Kurt číslo 4:
Čchuang (TPE), Dojová (JPN) - Liang, Wang (obě CHN) 1:2, skreč Čchuang, Dojová
Bondarenková, Curenková (obě UKR) - Golubicová (SUI), KR. PLÍŠKOVÁ 7:5, 2:6, 3:6
Kasatkinová, Chromačevová (obě RUS) - Atawová (USA), Ostapenková (LAT) 6:0 3:6 6:4
Georgesová, Blancaneaux (oba FRA) - Svitolinová (UKR), Sitak (NZL) 1:6 4:6
Atawová (USA), Huey (PHI) - HLAVÁČKOVÁ, Roger-Vasselin (FRA) 6:1 2:6 7:10

Kurt číslo 5:
Aojamaová (JPN), Jang (CHN) - Kudrjavcevová, Panovová (obě RUS) 6:7(6), 4:6
Morletová, Parryová (obě FRA) - Bertensová (NED), Larssonová (SWE) 1:6, 1:6
Dabrowská (CAN), Sü (CHN) - Stosurová (AUS), Čang (CHN) 6:2 6:3
Dutra Silva (BRA), Lorenzi (ITA) - Carreño Busta, Garcia-Lopez (oba ESP) bez boje
Dabrowská (CAN), Bopanna (IND) - Mooreová, Reid (oba AUS) 6:0 6:1

Kurt číslo 6:
Darja Kasatkinová (RUS) - MARKÉTA VONDROUŠOVÁ 7:6(1), 6:4
Karen Chačanov (RUS) - TOMÁŠ BERDYCH (začátek 12:30, záznam na ČT Sport) 7:5 6:4 6:4
Renzo Olivo (ARG) - Kyle Edmund (GBR) 5:7 3:6 1:6
Anastasija Pavljučenkovová (RUS) - Verónica Cepedeová Roygová (PAR) 6:7 (4) 6:4 3:6

Kurt číslo 8:
Knollová (SUI), Stojanovičová (SRB) - Beguová (ROU), Čeng (CHN) 3:6, 6:7(6)
Rojer (NED), Tecau (ROU) - Lestienne, Moutet (oba FRA) 6:1, 6:1
Klaasen (RSA), Ram (USA) - JEBAVÝ, VESELÝ 5:7 4:6
Kudrjavcevová (RUS), Nestor (CAN) - Čchan (TPE), Rojer (NED) 4:6 6:7 (4)
Razzanová, Millot (oba FRA) - Dellacquaová (AUS), Ram (USA) 5:7 3:6

Kurt číslo 10:
Begemann (GER), Oswald (AUT) - Peralta (CHI), Zeballos (ARG) 3:6, 7:5, 5:7
Putincevová (KAZ), Vychljancevová (RUS) - Flipkensová (BEL), Schiavoneová (ITA) 3:6 0:6
ŠAFÁŘOVÁ, Matteková-Sandsová (USA) - Cornetová (FRA), Mertensová (BEL) 6:1 6:2
Grönefeldová (GER), Farah (COL) - McHaleová, Baker (oba USA) 6:1 7:6 (5)
Spearsová (USA), Srebotniková (SLO) - Arruabarrenaová, Santonjaová (obě ESP) 6:4 3:6 6:4

Kurt číslo 14:
John Isner (USA) - Paolo Lorenzi (ITA) 6:3, 7:6(3), 7:6(2)
Čong Hjon (KOR) - Denis Istomin (UZB) 6:1 7:5 6:1
Rogersová (USA), Watsonová (GBR) - Kuzněcovová (RUS), Mladenovicová (FRA) 5:7 6:4 2:6
Čchan (TPE), Hingisová (SUI) - Broady (GBR), Sanchezová (USA) 6:0 6:3

Kurt číslo 16:
Arcangioliová, Limová (obě FRA) - Bradyová, Riskeová (obě USA) 2:6, 1:6
Matkowski (POL), Roger-Vasselin (FRA) - Molteni (ARG), Shamasdin (CAN) 5:7, 6:7(7)
Jelena Vesninová (RUS) - Varvara Lepchenková (USA) 4:6 6:3 6:0
Nicolas Kicker (ARG) - Pablo Cuevas (URU) 4:6 4:6 4:6

Kurt číslo 17:
Magda Linetteová (POL) - Ana Konjuhová (CRO) 6:0, 7:5
Sie Su-wej (TPE) - Taylor Townsendová (USA) 6:0, 2:6, 6:3
Andreas Seppi (ITA) - Fabio Fognini (ITA) 4:6 5:7 3:6
Mariana Duqueová-Marinová (COL) - Magdaléna Rybáriková (SVK) 1:6 6:3 8:6

Kurt číslo 18:
Gonzalez (MEX), Young (USA) - Erlich (ISR), Sa (BRA) 6:3, 7:6(5)

Kalašnikovová (GEO), Soyluová (TUR) - Brengleová (USA), Smith (GBR) 5:7 6:3 2:6

PESCHKEOVÁ, Kúreší (PAK) - Klepacová (SLO), Inglot (GBR) 4:6 2:6
Vandewegheová (USA), Mirnyj (BLR) - Švedovová (KAZ), Peya (AUT) 5:7 3:6
Raja, Sharan (oba IND) - Marach (AUT), M. Pavič (CRO) 6:4 3:6 6:4

Původní zpravodajství z Paříže

Středa 31. 5.

French Open 2017: Veselý premiérově postupuje do třetího kola, Kvitová ve druhém kole končí na raketě Mattekové

Veselý škrtal, přesto nakonec slaví. Byly to nervy, ale musím se pochválit, hlásí

Krejčíková s Čanovou premiéru zvládly. Spoluhráče do mixu vůbec nezná. Akorát vím, že je to Američan, přiznala

Nečekaný konec favoritek! Samy jsme si podlomily nohy, mrzí Peschkeovou. Spraví si chuť v mixu?

Voráčová uhrála se zraněnou parťačkou pouhé dva gemy. Byla jsem ráda, že jsme vůbec nastoupily, přiznala

Hlaváčková s Babosovou smetly Francouzky, postup braly za 68 minut: Nedaly jsme jim šanci

Pohádka skončila, ale Kvitová nesmutní: Jsem šťastná, úkol byl splněn

Ruka vydržela, raduje se Kvitová. Raketu si upravovat nebude

VIDEO: Hamou v přímém přenosu políbil reportérku, odměnou mu bylo vyloučení z Roland Garros!

VIDEO: Sběrač hodil Nišikorimu předčasně míček, rozhodčí situaci neviděl a uznal bod soupeře

Úterý 30. 5.

Vzestup Markéty? Nechápu, směje se přítel Vondroušové. Kdo se bojí kanára?

Berdych odstavil Struffa a maká na sobě: Je to lepší, než abych jen přihlížel

Vondroušová přemohla soupeřku i vlastní nervy. Strašně jsem se klepala, přiznala

Vyrovnaná špička? Každá máme šanci, ví Strýcová. Na úvod sfoukla Riskeovou

Jebavý s Veselým začali skvěle. Byly to nervy, ale zvládli jsme to, hlásí. Zajdou si na večeři

Ohlasy jsou neuvěřitelné. Všichni jsou strašně rádi, říká Vaněk. Musel zvedat metrák

Veselému pomáhají i japonské rakety. Znovu jsem našel svou hru, pochvaluje si

V Česku je vše krásné, libuje si přemožitelka Siniakové Ruska Alexandrovová. V budoucnu by chtěla občanství

French Open 2017: Berdych si poradil se Struffem, Strýcová s Vondroušovou nadělovaly kanáry

VIDEO: Souboj horkých hlav vyhrál Kližan, Lokoli mu odmítl podat ruku

Pondělí 29. 5.

Šafářová po překvapivém konci: Je to pro mě dno, ze kterého se dá jen odrazit

Karolína Plíšková zvládla první misi. Pomohl i tahák. Dvojka? Otázka času, tuší

Druhé kolo? Ani na čtvrtý pokus ne. Bolí to hodně, smutní Siniaková

Dlouhý o Paesovi: Měl jsem štěstí na dobrého parťáka. Teď je v Paříži jako trenér

Pomsta v pravý čas, Veselý přejel Socka: Bylo to o morálce, přiznává. Trefí průlom?

French Open 2017: Veselý senzačně přehrál Socka, postupuje také Karolína Plíšková

Grandslam? Splněný sen, ale nejsem zde jen proto, abych se zúčastnil, hlásí Jebavý před svou premiérou

Neděle 28. 5.

Los čtyřhry na French Open: V akci bude devět Češek. Veselý bude hrát s Jebavým

Ukázala odvahu a víru. Snad pro někoho budu inspirací, doufá Kvitová

French Open 2017: Vítězný návrat! Kvitová porazila Boserupovou ve dvou setech

Šok! Makarovová smetla jedničku za 82 minut. Musím se najít, ví Kerberová

Slávistka Kvitová zažívá snový víkend. Super, že jste vyhráli titul! vzkazuje fotbalistům

Víc než jen zápas. Slzička ukápla, přiznává Kvitová. S rodinou si zajde na večeři

Může hrát s kýmkoliv, tvrdí o Vondroušové její trenér Kubík. Přítele jí schvaluje

Sobota 27. 5.

Probudí Agassi spícího obra? Je to nová kapitola, tvrdí Djokovič

Král Rafa se vrací do Paříže. Urve na Roland Garros desátý titul?

Roland Garros startuje! Kvitová se představí na centrálním dvorci hned na úvod nedělního programu

Hlaváčková si do Francie veze formu jako hrom. Strašně si to užívám, hlásí

Kvitová? Velká hráčka. Všichni se budou divit, tuší Hradecká, kterou opět zbrzdil bolavý krk

Pátek 26. 5.

Karolíně Plíškové pomohl Řím. Na jedničku ale nemyslím, tvrdí. Co ukáže v Paříži?

Vondroušová má postup! Byl to sen. Vážím si toho, září

Návrat? Největší vítězství, přiznává Kvitová. Doktor se jí směje

Skvělá zpráva! Kvitová je zpátky, zahraje si v Paříži

Los French Open: Kar. Plíškovou čeká Čeng, Petra Kvitová může narazit na Boserupovou

Kontroverze na Roland Garros! Chtějí nás poslat do důchodu, bouří se veteráni Razzanová a Mathieu

Čtvrtek 25. 5.

Kvitová si vyzkoušela trénink na French Open. Její trénink si nenechala ujít ani Šafářová

Nejhorší prohra, kterou jsem kdy zažil, přiznal Šátral po smolném vypadnutí

French Open: Šátral byl dva míčky od postupu, Vondroušová svou soupeřku opět deklasovala, postupuje i Hradecká

Znovu nadělila soupeřce kanára. Tlačila jsem ji od prvního míčku, těšilo Vondroušovou

Takové vítězství je cennější, raduje se Hradecká po postupu do finále kvalifikace French Open

Smitkovou na Roland Garros zradilo podání. Je to pořád stejná písnička, smutnila

Stihne Halepová Roland Garros? V kotníku má poškozené vazy, věří ale v uzdravení

Středa 24.5.

Mám pocit, že se moje forma zlepšuje, pochvaluje si Plíšková před Roland Garros

Ivan Lendl, extravagantní Bethanie i neznámé pravidlo. Pařížská kvalifikace je v plném proudu

Další krok k senzačnímu návratu: Kvitová odletěla do grandslamové Paříže!

Šátral po vydřeném postupu do finále kvalifikace: Dokázal jsem si, že jsem tenis nezapomněl

Ikona ženského tenisu Suzanne Lenglenová se narodila před 118 lety. Její dominance uchvacuje dodnes

Hradecká si do Paříže přivezla i vlastní pekárnu. Jsem tu jako doma, prozradila

Za 38 minut byla z kurtu. Nejrychlejší zápas, co jsem kdy hrála, smála se Vondroušová

French Open: Vondroušová při své premiéře nadělila Podoroské kanára, Šátral postoupil do finále kvalifikace

Jebavý absolvuje grandslamovou premiéru, mezi ženami bude v pařížské čtyřhře sedm Češek

Úterý 23. 5.

Smitková na Roland Garros vydřela postup. Zbytečně jsem si to sama zkomplikovala, podotkla

Martincová v Paříži překonala nervozitu i soupeřku. Pořád jsem si věřila, přiznala

Zklamaný Pavlásek po brzkém konci: Bylo by lepší tam hodit ručník a jít pryč

French Open: Pavlásek v kvalifikaci neuspěl, Martincová se Smitkovou postupují

Pondělí 22. 5.

Bezpečnostní kontroly, příliš hlasití fanoušci i český zápas dne. Odstartovalo 116. Roland Garros

Šafránek po premiéře na grandslamu: Bylo to super! Jsem rád, že jsem se sem dostal

Los kvalifikace French Open: Vondroušová nasazenou dvojkou, v osudí další tři Češky

Za tenhle los jsem byl rád. Na velkých turnajích hraju vždy dobře, usmíval se Šátral po výhře nad Rosolem

French Open: Šátral vyřadil Rosola, Šafránek při premiéře neuspěl