Bude Federer slavit Stanley Cup? Pokud Nashville Predators triumfují, jeho krajan Josi by jej pozval!

- Petr Šístek

V noci z pondělka na úterý bylo rozehráno očekávané finále play off mezi Pittsburghem Penguins a Nashville Predators. Čtyřnásobní vítězové Stanley Cupu z Pittsburghu sice první utkání v domácím prostředí ovládli poměrem 5:3, avšak v případě, že by se týmu z Tennessee podařilo sérii otočit, tak by na velkolepých oslavách premiérového titulu nemusela chybět i velká sportovní legenda. Zadák Predators Roman Josi by totiž neváhal pozvat svého krajana Rogera Federera!

„Bylo by pro mě ctí, kdyby tam byl. Opravdu velkou ctí,“ svěřil se Josi reportérům internetového portálu NHL.com. Šestadvacetiletý hokejista je totiž velkým Federerovým fanouškem. „Hodně pro mě stejně jako pro ostatní Švýcary znamená. Pamatuji si, jak jsem sledoval jedno z jeho grandslamových finále se svými kamarády a málem jsme se z toho zbláznili. Byli jsme tak nervózní, že když prohrál, téměř jsme začali plakat,“ vzpomíná.

Se švýcarským velikánem se poprvé setkal před sedmi lety, čehož využil k tomu, aby se svým idolem prohodil pár slov. „Roger je velkým sportovním fanouškem. Miluje fotbal, hokej i všechny ostatní sporty. I díky tomu je velmi snadné s ním vést uvolněný rozhovor. Je neuvěřitelné, jak je skromný, přestože toho tolik dokázal,“ vypráví Josi.

I Roman Josi se ale postupně řadí mezi přední švýcarské sportovce. V letošním play off NHL je velkou oporou Predators, když v sedmnácti zápasech jako obránce zaznamenal již jedenáct bodů za pět gólů a šest asistencí. Je také držitelem stříbrné medaile z Mistrovství světa 2013. V tenise ale své sportovní dovednosti zatím využít nedokáže. „Na síti jsem zoufalý,“ směje se.

Zatím tak Josi musí zůstat u fandění a k dalšímu setkání se svým oblíbeným tenistou může výrazně přispět, pokud se mu podaří dotáhnout Nashville ke kýženému prvnímu Stanley Cupu v historii klubu. A svému krajanovi jistě bude fandit i Federer, který si momentálně užívá zaslouženého volna po famózním úvodu sezony a návrat na kurty plánuje na začátku travnaté sezony.