Wimbledon 2017: Plíšková spolufavoritkou, Vondroušovou čeká debut v hlavní soutěži. Vracejí se Azarenková s Federerem

- Filip Lefenda

Zraky tenisových příznivců se momentálně pomalu upírají k antukové Paříži, zveřejněn však byl seznam přihlášek i pro travnatý Wimbledon, jehož hlavní část odstartuje v travnatém All England Clubu v pondělí 3. července. Koho v ní uvidíme?

Mezi muži to určitě bude současná světová jednička a obhájce loňského triumfu – miláček domácího publika Brit Andy Murray, který je aktuálně sázkovými kancelářemi i přes horší momentální formu považován za největšího favorita. O titul budou usilovat také Srb Novak Djokovič, nebo Švýcar Roger Federer, který upřednostnil přípravu na travnatou část sezóny, a tedy i Wimbledon, na úkor startu na blížícím se grandslamu pod Eiffelovou věží.

Příliš se naopak nevěří Rafaelu Nadalovi, o němž je známo, že je pro něj tráva nejméně oblíbeným povrchem. Zatímco pro nadcházející Roland Garros je favoritem číslo jedna, pro Wimbledon se s ním počítá až jako s možným „černým koněm“ druhého sledu. Loňské finále bude v Londýně obhajovat Kanaďan Milos Raonic.

Z českých hráčů figuruje na seznamu přihlášených do hlavní soutěže Tomáš Berdych, aktuálně čtrnáctý hráč světového pořadí, který si v hlavní soutěži zahraje počtrnácté. Premiéra naopak čeká Adama Pavláska, jenž v předešlých dvou letech absolvoval neúspěšně kvalifikaci. Již čtvrtým rokem po sobě okusí atmosféru wimbledonské hlavní soutěže loňský osmifinalista Jiří Veselý.

Na chráněném žebříčku figurují nedávní marodi, a sice Australané Kokkinakis s Millmanem, Rus Tursunov či Janowicz z Polska. Svůj comeback plánuje také Rakušan Haider-Maurer, který svůj poslední soutěžní zápas odehrál v říjnu roku 2015.

1. Andy Murray (GBR)
2. Novak Djokovič (SRB)
3. Stan Wawrinka (SUI)
4. Rafael Nadal (ESP)
5. Roger Federer (SUI)
6. Milos Raonic (CAN)
7. Dominic Thiem (AUT)
8. Marin Čilič (CRO)
9. Kei Nišikori (JPN)
10. Alexander Zverev (GER)
11. David Goffin (BEL)
12. Grigor Dimitrov (BUL)
13. Jo-Wilfried Tsonga (FRA)
14. TOMÁŠ BERDYCH (CZE)
15. Jack Sock (USA)
16. Gael Monfils (FRA)
17. Lucas Pouille (FRA)
18. Roberto Bautista-Agut (ESP)
19. Nick Kyrgios (AUS)
20. Albert Ramos (ESP)
21. Pablo Carreno Busta (ESP)
22. John Isner (USA)
23. Pablo Cuevas (URU)
24. Ivo Karlovič (CRO)
25. Richard Gasquet (FRA)
26. Steve Johnson (USA)
27. Gilles Müller (LUX)
28. Sam Querrey (USA)
29. Fabio Fognini (ITA)
30. Juan Martín Del Potro (ARG)
56. JIŘÍ VESELÝ (CZE)
97. ADAM PAVLÁSEK (CZE)

Mezi ženami se při absenci těhotné Sereny Williamsové kladou nejvyšší šance dvěma nejvýše postaveným ženám v žebříčku. Jsou jimi světová jednička Angelique Kerberová, a také její česká pronásledovatelka Karolína Plíšková. Vytáhlá Češka bude chtít v Londýně konečně překročit prokletou metu druhého kola, v němž vypadla už čtyři roky po sobě.

Všeobecně se věří také předloňské španělské finalistce Garbine Muguruzaové, a rovněž navrátivší se Marii Šarapovové. Ruska ovšem místo v hlavní soutěži nemá, když nedávno ohlásila záměr nežádat o divokou kartu. Bývalá světová jednička tak bude o průnik mezi elitní členy startovního pole usilovat skrze kvalifikaci.

Aby bývalých světových jedniček nebylo málo, po porodu syna Lea se na soutěžní kurty vrátí také Běloruska Victoria Azarenková. A právě na travnatém Wimbledonu absolvuje po návratu svůj první grandslam. Skvělou zprávou pro české tenisové příznivce je ta, že mezi přihlášenými figuruje také uzdravující se Petra Kvitová, česká šampionka z let 2011 a 2014. Dalšími tenistkami, které se na Wimbedonu vrátí po zranění, jsou Němka Sabine Lisická, Američanka Sloane Stephensová a Chorvatka Ajla Tomljanovičová.

Startovní pole pro hlavní část je bohaté na česká jména. Figurují v něm Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Lucie Šafářová, Kristýna Plíšková, Denisa Allertová či Markéta Vondroušová. Právě talentovaná sedmnáctiletá tenistka, která ovšem v týdnu před začátkem turnaje oslaví svou plnoletost, prožije ve Velké Británii svůj debut v hlavní soutěži grandslamu.

1. Angelique Kerberová (GER)
2. KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (CZE)
3. Simona Halepová (ROU)
4. Garbine Muguruzaová (ESP)
5. Jelina Svitolinová (UKR)
6. Victoria Azarenková (BLR)
7. Dominika Cibulková (SVK)
8. Johanna Kontaová (GBR)
9. Světlana Kuzněcovová (RUS)
10. Agnieszka Radwaňská (POL)
11. Venus Williamsová (USA)
12. Caroline Wozniacká (DEN)
13. Madison Keysová (USA)
14. Kristina Mladenovicová (FRA)
15. Jelena Vesninová (RUS)
16. PETRA KVITOVÁ (CZE)
17. Anastasija Pavljučenkovová (RUS)
18. Anastasija Sevastovová (LAT)
19. Kiki Bertensová (NED)
20. Coco Vandewegheová (USA)
21. BARBORA STRÝCOVÁ (CZE)
22. Carla Suarezová Navarrová (ESP)
23. Mirjana Lučičová-Baroniová (CRO)
24. Samantha Stosurová (AUS)
25. Darja Gavrilovová (AUS)
26. Lauren Davisová (USA)
27. Sloane Stephensová (USA)
28. Darja Kasatkinová (RUS)
29. Julija Putincevová (KAZ)
30. Caroline Garciaová (FRA)
38. KATEŘINA SINIAKOVÁ (CZE)
39. LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (CZE)
49. KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (CZE)
97. MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (CZE)
105. DENISA ALLERTOVÁ (CZE)