Djokovič s novým superkoučem opět vyhlíží světlé zítřky. Po Beckerovi angažoval Agassiho

- Petr Šístek

Na začátku května se Novak Djokovič po neuspokojivých výsledcích rozešel se svým dlouholetým trenérským týmem. Na následujících antukových Masters v Madridu a Římě si zahrál semifinále a finále a nyní před jedním z vrcholů sezony, Roland Garros, oznámil zásadní novinku. Jeho novým superkoučem se stane legendární Andre Agassi!

„V posledních týdnech jsem mluvil s Andrem po telefonu a dohodli jsme se, že spolu začneme spolupracovat v Paříži. Uvidíme, co budoucnost přinese. Nemáme žádnou dlouhodobou dohodu. V Paříži se pokusíme vzájemně poznat, Andre zde nezůstane na celý turnaj. Jsme ale z naší spolupráce oba nadšení a uvidíme, jak se bude vyvíjet,“ vyprávěl Djokovič na tiskové konferenci po finálové porážce v Římě.

„Je zřejmé, že Andreho velice respektuji jako člověka i jako hráče. Musel si projít vším, čím si v současné době procházím i já. A navíc úžasně rozumí i dění na kurtu. Užívám si každý rozhovor, který s ním vedu. Ale na druhé straně je to člověk, který přikládá velkou váhu rodině. Je velmi pokorným a vzdělaným mužem a věřím, že mi může hodně přinést na kurtu i mimo něj. Jsem nadšený, když vidím, co je před námi,“ hlásil natěšeně srbský tenista.

Andre Agassi během své kariéry získal osm grandslamových titulů, ovládl Turnaj mistrů a je také majitelem olympijského zlata z Atlanty. „Byl v tenise natolik úspěšný, že je legendou tohoto sportu. Jeho jméno navždy zůstane pojmem. Vyhrál vše, co se v tenise vyhrát dá,“ nešetřil komplimenty jeho nový svěřenec.

„Andre byl revolučním hráčem, protože nejen, že mě charisma, ale tak měl zcela odlišný přístup ke hře a životu než všichni ostatní. Právě proto byl tak zajímavý. Sice se na okruhu posledních deset až patnáct let nepohyboval, avšak když s ním mluvíte, tak vidíte, že pozorně sledoval všechny velké zápasy. Zná i soupeře, se kterými jsem v posledních týdnech hrál, před každým utkáním jsme spolu mluvili. Má nabídka ke vzájemné spolupráci tedy byla logickým krokem a já jsem velmi vděčný za to, že ji přijal,“ uzavřel téma nového trenéra Djokovič.

Sám si totiž od nové spolupráce slibuje především návrat do vítězných kolejí. Letošní sezonu totiž aktuálně druhý hráč světa zahájil titulem na turnaji v Dauhá, avšak od té doby se trápí. Avšak zdá se, že je na dobré cestě zpět na výsluní. Na Masters v Římě Djokovič dosáhl svého nejlepšího letošního výsledku na velkém turnaji, když došel až do finále, v němž byl nad jeho síly talentovaný Alexander Zverev.

„Zasloužil si vyhrát. Hrál skvěle a navíc i výborně podával. Na druhou stranu si myslím, že jsem já hrál velmi špatně. Nemohl jsem se dostat do rytmu, což mohlo být způsobeno tím, že byly zcela odlišné podmínky oproti mým předchozím zápasům. Utkání ve dne jsem totiž nehrál asi čtyři dny. K tomu se přidal vítr a vysoké odskoky. Udělal jsem mnoho nevynucených chyb a hned v úvodu jsem přišel o svůj servis. Zkrátka to dnes nebyl můj zápas,“ sebekriticky hodnotil Djokovič.

Před blížícím se Roland Garros se ale bývalý vládce světového tenisu snaží myslet pozitivně. „Až do finále jsem hrál skvěle a zejména můj výkon proti Thiemovi byl úžasný. Budu se snažit si z tohoto turnaje odnést pozitiva,“ hlásí Srb před druhým grandslamem sezony, na němž bude obhajovat loňský triumf.