RPM Prague Open: Kellovský slaví deblový triumf, do finále dvouhry prošli kvalifikanti

- Jan Vojkůvka

RPM Prague Open pomalu vrcholí a sobotní program v areálu TK Spoje návštěvníkům přichystal dva semifinálové zápasy dvouhry a vyvrcholení soutěže čtyřhry. A zatímco ve dvouhře si titul odveze některý ze zahraničních tenistů, ve čtyřhře se domácí příznivci dočkali českého vítěze.

Ve finále se proti sobě postavil česko-bulharský pár Dominik Kellovský, Alexandar Lazarov proti překvapení pražského turnaje Danielu Pátému a Jan Valentovi, kteří na turnaji startovali na základě divokých karet a senzačně vybojovali postup až do finále.

Svůj postup do souboje o titul ale pověstnou třešničkou na dortu nezakončili, ve finále v prvním setu tahali za kratší konec a rychle prohráli 1:6. Druhý set byl o něco vyrovnanější, Pátý s Valentou sice ztratili hned v prvním gemu servis, ale dokázali ztrátu okamžitým rebrejkem nahradit. Na další brejk Kellovského s Lazarovem však už odpověď nenašli, ač měli své příležitosti a v sedmé hře podruhé obrali soupeře o podání. To však bylo ve chvíli, kdy byli sami ve ztrátě o dva servisy. Česko-bulharský pár vyhrál i druhý set, tentokrát v poměru 6:3, a slaví svůj první společný titul. Pro oba to je navíc první triumf v této sezoně.

„Kluci tu vždycky první set vyhráli a možná trochu spoléhali na to, že je podceníme. Ale my chtěli do zápasu nastoupit, což se nám povedlo a podle toho se pak zápas odvíjel. V obou setech jsme hned na začátku vedli a to bylo, podle mě, rozhodující,“ řekl po utkání Kellovský.

„Nedařilo se nám nějak dostat do zápasu, dělali jsme zbytečné chyby a nehráli jsme úplně rychle. Ale byl to super turnaj a jsem rád, že Dan hrál a dokázal si, že na to má,“ usmíval se po utkání Valenta, kterého dobrá nálada neopustila ani po finálové porážce.

Zajímavostí semifinále ve dvouhře byla účast hned tří úspěšných kvalifikantů, kteří prošli skrze boje před hlavní soutěží až mezi nejlepší čtyřku. Přerušit jejich hegemonii se pokusil Belgičan Michael Geerts, ale nepovedlo se mu to a finále tak bude záležitostí ryze kvalifikantskou.

O titul si zahraje slovenský tenista Juraj Masár, jenž ani nefiguruje na žebříčku ATP, a který smetl z kurtu Poláka Macieje Rajskiho 6:2, 6:1, s Němcem Julianem Lenzem, až 731. hráčem světa. Právě Lenz vyřadil posledního z tenistů, kteří nemuseli v Praze absolvovat kvalifikaci a Michaela Geertse přehrál v poměru 6:3, 6:1.

Semifinále dvouhry
Julian Lenz (GER, Q) - Michael Geerts (BEL) 6:3, 6:1
Maciej Rajski (POL, Q) - Juraj Masár (SVK, Q) 2:6, 1:6

Finále čtyřhry
KELLOVSKÝ, Lazarov (BUL) - PÁTÝ, VALENTA 6:1, 6:3

RPM Prague Open den po dni:

Pátek 19.5.:

RPM Prague Open: Do finále čtyřhry se probojovali tři čeští tenisté

Čtvrtek 18.5.: 

RPM Prague Open: Černý čtvrtek domácích hráčů, kompletní pětice Čechů ve dvouhře končí

Středa 17.5.:

RPM Prague Open: Mertl nezvládl třísetovou bitvu. Končí také Papík s Gengelem

Úterý 16.5.:

RPM Prague Open: Rikl postupuje po skreči soupeře, Staněk končí. Favorit Šátral nezaváhal

Pondělí 15. 5.:

RPM Prague Open: Krstev s Vocelem se kvalifikovali do hlavní soutěže. Ta byla odpoledne rozlosována

Neděle 14. 5.:

RPM Prague Open: Do finále kvalifikace prošli Vocel, Bolardt, Krstev a Paroulek

Sobota 13.5.:

RPM Prague Open: V prvním kole kvalifikace nastoupí dvacítka Čechů