RPM Prague Open: Do finále čtyřhry se probojovali tři čeští tenisté

- Jan Havlovic

Během čtvrtečního dne se českým tenistům na RPM Prague Open vůbec nedařilo, a tak se v pátečním čtvrtfinále nepředstaví ani jeden domácí hráč. Český tenis měl své zastoupení alespoň ve čtyřhře - postup do finále nejprve vybojovali Daniel Pátý s Janem Valentou, na které v následujícím utkání navázal i Dominik Kellovský s deblovým partnerem Alexandrem Lazarovem

Čtvrtfinále dvouhry

Laslo Urrutia Fuentes (CHI) - Maciej Rajski (POL) [Q] 6:4, 6:7 (4), 4:6
Alexander Vasilenko (RUS) [7] - Juraj Masár (SVK) [Q] 4:6, 3:6
Adrian Obert (GER) [Q] - Julian Lenz (GER) [Q] 6:3 0:6 4:6
Michael Geerts (BEL) - Pavel Kotov (RUS) [Q] 6:3 6:2

Pátý s Valentou zabojují o titul

Turnaj v Praze již zná prvního finalistu mužské čtyřhry. K radosti domácích fanoušků se postup podařilo vybojovat páru Pátý, Valenta, který na tento podnik dostal divokou kartu. Česká dvojice v prvním kole porazila debl Poljak, Ursu 6:4 7:6, aby ve čtvrtfinále zdolala pár Gengel, Süč 6:1 7:6. Bez ztráty setu se tak představila v semifinále, ve kterém jí čekal druhý nejvýše postavená dvojice Eshmade, Puodziunas. V tom vyhráli úvodní sadu po dvou brejcích 6:2, ve druhé sadě však prohráli zcela jasně 1:6. O osudu zápasu tak rozhodl super tie-break, v němž nakonec australský pár padl 6:10. Daniel Pátý s Janem Valentou ve finále narazí na Kellovského s Lazarovem.

"Ještě si to moc neuvědomuje. Byl to těžký zápas, ale zvládli jsme to. Dan hrál klasicky dobře. Byla to hra na jeden úder a záleželo, komu to vyjde více," uvedl po vítězství Jan Valenta.

"Na finále nemáme žádnou speciální přípravu. Rozehrajeme se a půjdeme do toho jako vždy," doplnil ho parťák Daniel Pátý.

Druhými finalisty čtyřhry se stali Kellovský s Lazarovem

I složení druhé finálové dvojice čtyřhry je velmi překvapující. Proti Pátému s Devátým totiž nastoupí Kellovský s Lazarovem, kteří v průběhu zdejšího podniku neztratili jediný set. V prvním kole nejprve česko-bulharský pár vyřadil nasazený pár číslo jedna Papíka s Vocelem, které porazil 6:3 6:0, aby poté ve čtvrtfinále zdolal dvojicí Urutia Fuentes, Walkow 6:4 7:6. V boji o finále narazil mladý pár na třetí nasazený debl Dischinger, Sant'Anna. V prvním setu se outsideři propracovali ke dvěma brejkům, což jim zajistilo výhru v úvodním setu 6:2. Ve druhé sadě sice Brazilčani získali brejk za stavu 3:3, ten však následně nedokázali potvrdit. I tady o vítězi sady musel rozhodnout až tie-break, v němž méně zkušenější dvojice vyhrála 6:4 7:6.

Semifinále čtyřhry

PÁTÝ, VALENTA [WC] - Eshmade, Puodziunas (oba AUS) [2] 6:2 1:6 10:6 
KELLOVSKÝ, Lazarov (BUL) - Dischinger, Sant'Anna (oba BRA) [3] 6:2 7:6 (4)

RPM Prague Open den po dni:

Čtvrtek 18.5.: 

RPM Prague Open: Černý čtvrtek domácích hráčů, kompletní pětice Čechů ve dvouhře končí

Středa 17.5.:

RPM Prague Open: Mertl nezvládl třísetovou bitvu. Končí také Papík s Gengelem

Úterý 16.5.:

RPM Prague Open: Rikl postupuje po skreči soupeře, Staněk končí. Favorit Šátral nezaváhal

Pondělí 15. 5.:

RPM Prague Open: Krstev s Vocelem se kvalifikovali do hlavní soutěže. Ta byla odpoledne rozlosována

Neděle 14. 5.:

RPM Prague Open: Do finále kvalifikace prošli Vocel, Bolardt, Krstev a Paroulek

Sobota 13.5.:

RPM Prague Open: V prvním kole kvalifikace nastoupí dvacítka Čechů