Ženský tenis není jen o Sereně a Marii, oponuje Garbiñe Muguruzaová

- Jan Vojkůvka

Ženský tenis není podle španělské jedničky jen Serena Williamsová a Maria Šarapovová. Garbiñe Muguruzaová nechápe, proč část médií a veřejnosti degraduje blížící se grandslam v Paříži jen kvůli tomu, že v ženském pavouku nebude ani jedna ze zmíněných tenistek. Muguruzaová si naopak myslí, že okruh WTA je plný dalších hvězd, které lákají publikum na tribuny.

„Všichni jste se připojili k tomuto příběhu o Sereně a Marii. Ale dámský tenis má své hvězdy,“ řekla Muguruzaová v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport. „Lidé se pouze musí naučit znát je. Napřed jsme měli vždy Serenu, pak občas Marii. Ale i pro Serenu přijde den, kdy skončí. Potřebujeme generační výměnu a lidé si zvyknou na nové hráčky,“ uvedla.

V mnohém má přitom Muguruzaová pravdu. Ženský tenis se v posledních měsících, kdy nehrály Šarapovová ani Williamsová, opíral o jiné hráčky, kterými byly Karolína Plíšková, Simona Halepová, Johanna Kontaová či Caroline Wozniacká s Elinou Svitolinovou, a právě Garbiñe Muguruzaovou.

V zástupu navíc číhají dravé vlčice, které by měly být budoucností ženského tenisu jako Kateřina Siniaková, Markéta Vondroušová, Ana Konjuhová, Darja Kasatkinová, Jelena Ostapenková či CiCi Bellisová, tedy vesměs tenistky, jimž ještě nebylo ani dvacet let.

Současní tenisoví fanoušci však prožili generaci, v níž dominovala Serena Williamsová a obrovskou základnu svých podporovatelů si vybudovala také Maria Šarapovová. A jen těžko se dá mnohým vyčítat, že ženský tenis pro ně reprezentují právě tyto dvě hráčky.

Obrázek pravdy pro Španělku však představují diváci v Římě, které si Muguruzaová pochvaluje. „Je to jedna z motivací, proč sem tak ochotně a ráda jezdím. Mám tu tolik příznivců a vidím, jak se každým rokem rozšiřují a to mě dělá šťastnou. Navíc je to turnaj, na kterém jako hráčky pociťujeme hřejivý pocit z přízně od lidí, od fanoušků. Mnozí chodí i na tréninky a nakonec svou práci děláme právě pro tohle, abychom bavili lidi,“ dodala.