Next Gen ATP Finals bude skvělý podnik, ale Turnaj mistrů je pro mě víc, hlásí Zverev

- Petr Šístek

Má být hlavní hvězdou nově vzniklého Turnaje mistrů pro hráče do jednadvaceti let, který se bude od letošní sezony každoročně konat v Miláně. Své vrstevníky ale Alexander Zverev výrazně převyšuje a aktuálně má téměř dvakrát více bodů než jeho nejbližší pronásledovatel Borna Čorič. A německý tenista dokonce pošilhává i po Turnaji mistrů!

„Jsem z nápadu uspořádat tento turnaj nadšený. Myslím, že ATP dělá skvělou práci, protože máme silnou skupinu mladých hráčů, kteří hrají skvěle a stoupají žebříčkem. Myslím, že to bude velmi zajímavé,“ chválí Zverev klání nadějí světového tenisu, na němž by měla být odzkoušena nová pravidla.

Sám ovšem přichází s návrhem na zlepšení. „Možná by ale ATP měla věkový limit stanovit na 23 let. Mohlo by tak hrát několik dalších zajímavých hráčů jako Kyrgios, Edmund či Nišioka,“ vypočítává Zverev, který by za současné situace zcela jednoznačným favoritem.

I přesto ale odmítá, že by pro něj Next Gen ATP Finals bylo malou motivací. „Ano, samozřejmě je mým cílem v Miláně hrát a myslím, že jsem si účast již zajistil. Jsem ale jedenáctý v žebříčku ATP Race to London, a tak bych mohl mít šanci si zahrát i Turnaj mistrů. A do Londýna bych se těšil určitě více než do Milána,“ hodnotí se vší upřímností německý talent.

Next Gen ATP Finals se uskuteční od 7. do 11. listopadu, což je bezprostředně před Turnajem mistrů, který začíná den po jeho konci. Do Milána se kvalifikuje prvních sedm nejvýše postavených tenistů do jedenadvaceti let v žebříčku ATP, které doplní hráč, kterému bude udělena divoká karta italskými pořadateli. Z českých hráčů má k účasti zatím nejblíže Zdeněk Kolář, kterému ale aktuálně patří až 35. pozice.

Aktuální žebříček pro kvalifikaci na Next Gen ATP Finals

1. Alexander Zverev (GER) 1110 b.
2. Borna Čorič (CRO) 631 b.
3. Frances Tiafoe (USA) 397 b.
4. Hyeon Chung (KOR) 383 b.
5. Ernesto Escobedo (USA) 322 b.
6. Daniil Medvěděv (RUS) 315 b.
7. Karen Chačanov (RUS) 290 b.
----------------------------------------------------
8. Jared Donaldson (USA) 281 b.
9. Casper Ruud (NOR) 281 b.
10. Quentin Halys (FRA) 276 b.
...
35. ZDENĚK KOLÁŘ 71 b.