RPM Prague Open: Černý čtvrtek domácích hráčů, kompletní pětice Čechů ve dvouhře končí

- Petr Šístek

V nabitém čtvrtečním programu pražského turnaje futures RPM Prague Open se v osmifinálových zápasech dvouhry představila pětice Čechů. S turnajem se po prohře s kvalifikantem Obertem překvapivě loučí nasazená jednička Jan Šátral a své zápasy nezvládli ani Matěj Vocel, David Poljak, Patrik Rikl a Michael Vrbenský. Ve čtyřhře dokázal do semifinále postoupit na divokou kartu startující pár Daniel Pátý a Jan Valenta, a také Dominik Kellovský s Bulharem Lazarovem.

Šátral překvapivě nestačil na Oberta

Nasazená jednička Jan Šátral v osmifinále RPM Prague Open překvapivě nestačil na kvalifikanta Adriana Oberta, kterému podlehl po setech 6:2, 1:6 a 5:7. Český tenista v úvodním setu dokázal získat od stavu 2:2 čtyři gemy v řadě, avšak následně začal tahat za kratší konec a rázem ve druhém dějství prohrával již 0:5. O postupujícím do čtvrtfinále tak musel rozhodovat až třetí set, v němž Šátral dvakrát dotáhl ztrátu brejku, avšak za stavu 5:5 přišel o svůj servis znovu, Obert v následujícím gemu odvrátil tři brejkboly a dokázal utkání dopodávat.

Poljak padl s kvalifikantem Rajskim

David Poljak v osmifinále nestačil na kvalifikanta Macieje Rajského, kterému po vyrovnaném průběhu podlehl 4:6, 6:3 a 6:7(2). Český tenista do utkání vstoupil skvěle a ujal se vedení 2:0, poté ale dvakrát přišel o svůj servis a první set prohrál poměrem 4:6. Ve druhém dějství ale zaznamenal rozhodující brejk v šesté hře a vynutil si třetí sadu. V ní prohrával již 1:4, ale zlepšeným výkonem dotáhl na 4:4 a utkání následně dovedl do rozhodujícího tiebreaku. V něm ale na svého soupeře nestačil, zkrácenou hru prohrál výsledkem 2:7 a s turnajem se loučí.

Vocel ztratil dobře rozehraný zápas
Druhé kolo se stalo konečnou stanicí pro úspěšného kvalifikanta Matěje Vocela, jehož čekal souboj se sedmým nasazeným Alexanderem Vasilenkem z Ruska. Vocel sice vstoupil do zápasu výborně a vyhrál první set 6:3, ale v následujících dvou sadách mu odešel servis, soupeř zpřesnil hru a nastal tvrdý pád českého tenisty. Ve zbývajícím průběhu zápasu uhrál pouhý jeden gem a prohrál 1:6, 0:6.

Rikl obrat nedotáhl a v Praze končí v osmifinále

Více než dvě a půl hodiny bojoval na kurtu č. 5 na pražské antuce Patrik Rikl, startující na turnaji na základě divoké karty, proti Chilanovi Laslovi Urrutiovi Fuentesovi. Osmnáctiletý mladík, který na domácím podniku získal první bod do žebříčku ATP v kariéře, prohrál s Urrutiou 6:7 (10), 6:4, 2:6, přičemž v první sadě v tiebreaku měl i setbol za stavu 7:6, ale nakonec prohrál 10:12. Výborně vstoupil i do třetí sady, v níž vybojoval v úvodní hře brejk, ale okamžitě o svou výhodu přišel a od stavu 2:1 prohrál pět gemů v řadě.

Černý čtvrtek českých hráčů završil Vrbenský

Na divokou kartu startující Michael Vrbenský v osmifinále nestačil na Michaela Geertse, kterému podlehl po setech 2:6, 6:1 a 6:7(8). Český tenista v úvodním setu na svého soupeře nestačil, ale ve druhém dějství si vypracoval rychlé vedení 3:0, které následně ještě navýšil a po výsledku 6:1 si vynutil rozhodující třetí set. Do něj Vrbenský vstoupil lépe a vedl 3:1, Geerts si ale dokázal vzít ztracené podání zpět a sada nakonec dospěla do zkrácené hry, v níž domácí hráč nevyužil dva mečboly, z nichž při jednom mu dokonce praskla struna, a svému soupeři smolně podlehl 8:10.

Rozhovory po zápasech čtyřhry

 

Osmifinále dvouhry

Alexandar Lazarov (BUL) - Julian Lenz (GER)[Q] 7:6(4), 6:7(5), 3:6
DAVID POLJAK - Maciej Rajski (POL)[Q] 4:6, 6:3, 6:7(2)
JAN ŠÁTRAL [1, WC] - Adrian Obert (GER)[Q] 6:2, 1:6, 5:7
Filipp Kekerčeni (UKR) - Pavel Kotov (RUS)[Q] 4:6, 6:2, 4:6
Laslo Urrutia Fuentes (CHI) - PATRIK RIKL [WC] 7:6 (10), 4:6, 6:2
Alexander Vasiljenko (RUS)[7] - MATĚJ VOCEL [Q] 3:6, 6:1, 6:0
Juraj Masár (SVK) - Peter Heller (GER) 6:1, 6:1
Michael Geerts (BEL) - MICHAEL VRBENSKÝ [WC] 6:2, 1:6, 10:8

Čtvrtfinále čtyřhry

GENGEL, SÜČ - PÁTÝ, VALENTA [WC] 1:6, 6:7(3)
KELLOVSKÝ, Lazarov (BUL) - Urutia Fuentes (CHI), Walkow (POL) 6:4, 7:6(6)
Dischinger, Sant'Anna (oba BRA)[3] - MINÁŘ, STANĚK 6:3, 6:4
Kekerčeni (UKR), Nolan (AUS) - Eshmade, Puodziunas (oba AUS)[2] 6:7(4), 1:2, skreč Kekerčeni, Nolan

RPM Prague Open den po dni:

Středa 17.5.:

RPM Prague Open: Mertl nezvládl třísetovou bitvu. Končí také Papík s Gengelem

Úterý 16.5.:

RPM Prague Open: Rikl postupuje po skreči soupeře, Staněk končí. Favorit Šátral nezaváhal

Pondělí 15. 5.:

RPM Prague Open: Krstev s Vocelem se kvalifikovali do hlavní soutěže. Ta byla odpoledne rozlosována

Neděle 14. 5.:

RPM Prague Open: Do finále kvalifikace prošli Vocel, Bolardt, Krstev a Paroulek

Sobota 13.5.:

RPM Prague Open: V prvním kole kvalifikace nastoupí dvacítka Čechů