Rogera chápu, je to logická volba, říká Nadal o jeho neúčasti na French Open

- Jan Havlovic

V prvním polovině letošní sezony byl vždy „ten druhý“ za Rogerem Federerem. Nyní však přišlo období, kvůli kterému dlouhé hodiny dřel na svém návratu. Antuka. Povrch Nadalovi zaslíbený. „Důležité pro mě je, že jsem vstoupil velmi dobře do antukové části sezony,“ lebedí si španělský tenista. Nadal se také rovněž vyjádřil k neúčasti Rogera Federera na letošním French Open.

Monte Carlo, Barcelona, Madrid. To není seznam nejnavštěvovanějších turistických destinací v Evropě, nýbrž výčet měst, ve kterých Rafa Nadal slavil své úvodní turnajové vavříny letošní sezony. „Antuková část sezony je pro mě velmi důležité období v roce,“ přiznává třicetiletý Španěl v rozhovoru pro tennisworldusa.org.

Začátek antukové sezony zasáhl Nadala ve skutku úchvatné formě. Své soupeře často poráží ve dvou setech a přidává jeden turnajový vavřín za druhým. Teď je na řadě Řím, kde v posledních dvou letech vypadl shodně „již“ ve čtvrtfinále. „Pokusím se zde v Římě odvést co nejlepší výkony. Mám tady na to místo skvělé vzpomínky, neboť jsem tady odehrál spousty důležitých zápasů,“ připomněla světová čtyřka například duel proti Rogeru Federerovi z roku 2006. (více ZDE)

Právě o švýcarské legendě se Nadal rovněž rozpovídal, neboť Federer před několika dny oznámil, že se nepředstaví na letošním Roland Garros. „Pokud nebude hrát žádný turnaje na antuce před French Open, tak je pochopitelné, že se nepředstaví ani v Paříži. Pravděpodobně měl tohle rozhodnutí v hlavě už delší dobu,“ zamýšlí se Nadal.

„Myslím si, že je to logická volba. Bylo by zvláštní, kdyby neodehrál na antuce žádný soutěžní zápas a poté hned nastoupit do utkání na pět vítězných setů,“ dodává. Právě souboje Nadal kontra Federer byly ozdobou úvodu letošní části sezony a zcela jistě na ně dojde, až se bude hrát na travnatém povrchu.

Nadal často dostává otázky ohledně postu světové jedničky, na kterém byl naposledy před třemi lety. „Chci být vysoko na žebříčku, neboť to značí, že hraji dobře. Post světové jedničky však není něco, na co bych cílil. Pokud by se to však podařilo, bylo by to něco úžasného,“ zasní se světová čtyřka.

První krok k titulu v Římě již dnes Nadal udělal. Ve druhém kole přešel přes krajana a kamaráda Nicolase Almagra, který však musel za stavu 0:3 utkání skrečoval kvůli problémům s kolenem.