Doping není zranění, dluhy nebereme! Razantní odpověď šéfa francouzské federace zarmoutila Šarapovovou, zato svět mu tleská

- Ivo Horký

Vůbec se s ní nemazlil! Prezident francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli poslal krátce před oficiálním zveřejněním osobní mail Marii Šarapovové se zdůvodněním, proč jí neudělil divokou kartu na grandslamové French Open. A byla to vskutku rázná odpověď.

Je patrné, že to na něj zkoušela přes emoce a vzpomínky na minulost. „Jsem dvojnásobnou šampionkou Roland Garros, už jen za to si volnou kartu zasloužím,“ mělo stát v oficiální žádosti ruské divy.

Ta se k tenisu vrátila po patnáctiměsíční pauze kvůli dopingovému prohřešku s užíváním zakázaného meldonia. Navzdory volným kartám do tří turnajů však nestačila posbírat dostatek bodů, které by jí zaručily vstupenku do antukového grandslamu, nebo alespoň do jeho kvalifikace. Proto očekávala shovívavost pořadatelů a tlačila na jejich city.

Jenže tohle na Giudicelliho neplatilo! Francouzská federace totiž zveřejnila přesný obsah jeho odpovědi Šarapovové:

„Rád bych Vám oznámil, že jsem se rozhodl neudělit Vám divokou kartu, o kterou jste žádala. Nikdo už Vám nikdy nevezme dva tituly, které jste tady na Roland Garros získala, protože jste je vyhrála podle pravidel a nikomu nic nedlužíte. Velmi pečlivě jsem pročetl články 100 a 101 Sportovního arbitrážního soudu (CAS), který zkrátil délku vašeho trestu.
I když je pravda, že CAS snížil Váš trest, souhlasil s nezávislým tribunálem, podle něhož jste porušila antidopingový program vztahující se na tenis, za což Vám byla pozastavena činnost na 15 měsíců.
Odpykala jste si svůj trest s důstojností a respektem a nyní je to minulost.
Nicméně divoké karty mohou být uděleny hráčům, kteří se vracejí po zranění, nemohou být důvodem pro ty vracející se z dopingových trestů.
Nyní je na Vás, abyste den po dni, turnaj po turnaji, v sobě našla sílu vyhrát více grandslamových trofejí, aniž byste dlužila cokoli komukoli.“

A ohlasy tenisového světa? Veskrze pozitivní. »Boj proti dopingu má nového hrdinu!« opěvují novinové titulky Bernarda Giudicelliho, jenž se do čela francouzské federace postavil teprve letos v únoru. Jeho rozhodnutí šlo proti předpokladům, komerční logice, atraktivitě turnaje. Bez těhotné Sereny a odpočívajícího Rogera nutně potřeboval superstar, přesto si dovolil hodit Marii přes palubu. Bravo!