Šarapovová si v Paříži nezahraje! Organizátoři jí neudělili divokou kartu ani pro kvalifikaci

- Jan Vojkůvka

Pořadatelé druhého grandslamového turnaje v této sezoně, pařížského Roland Garros, rozhodli o držitelích a držitelkách divokých karet pro hlavní soutěž i kvalifikaci. Mezi dvanáctkou ženských hráček schází jméno Marie Šarapovové, která se tak na antukovém vrcholu sezony nepředstaví.

O Marii Šarapovové se hovořilo jako o favoritce na divokou kartu pro Roland Garros a ožehavé téma rozdělilo věřejnost na dva tábory. Fanoušci Šarapovové a neutrální část doufala, že by ruská hvězda mohla na French Open startovat. Druhá skupina tenisových fanoušků však byla proti startu Šarapovové a jejich přání bylo nakonec vyslyšeno.

Ruská tenistka, jež se vrátila na dvorce po patnáctiměsíčním trestu za užití meldonia na turnaji ve Stuttgartu, potřebovala na německém podniku WTA dokráčet do finále, aby vybojovala místenku pro pařížskou kvalifikaci. Jenže vypadla v semifinále a musela se již spoléhat jen na možnost zisku volné vstupenky do turnaje, kterou obdržela po svém návratu právě ve Stuttgartu, v Madridu, Římě a nově také na travnatém turnaji v Birminghamu.

„Integrita je pro nás hodně důležitá. Nemůžeme na jednu stranu zvyšovat množství prostředků, které věnujeme na boj s dopingem, a na druhou stranu dávat hříšníkům divoké karty,“ řekl již v březnu prezident francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli, který se pyšní tím, že ze strany FFT vydává ročně 1,5 milionu eur na boj proti dopingu.

A Šarapovová nakonec nedostala divokou kartu ani do kvalifikace.

Držitelé divokých karet

Muži - dvouhra:

Julien Benneteau
Benjamin Bonzi
Mathias Bourgue
Quentin Halys
Laurent Lokoli
Alexandre Muller

Ženy - dvouhra:

Tessah Andrianjafitrimová
Fiona Ferrová
Myrtille Georgesová
Amandine Hesseová
Alizé Limová
Chloé Paquetová

Muži - kvalifikace:

Grégoire Barrère
Geoffrey Blancaneaux
Jonathan Eysseric
Maxime Hamou
Calvin Hémery
Constant Lestienne
Corentin Moutet
Gleb Sacharov

Ženy - kvalifikace:

Audrey Albiéová
Manon Arcangioliová
Yasmine Mansouriová
Jessika Ponchetová
Jade Suvrijnová
Harmony Tanová