Po úmrtí dědečka vyřadil Dimitrova. Na tento turnaj jsem se nepřipravoval, přiznal del Potro

- Petr Šístek

Juan Martín del Potro plánoval antukovou sezonu zahájit v Estorilu. Zde v prvním kole hladce přehrál Juičiho Sugitu, avšak následně z turnaje odstoupil pro úmrtí svého dědečka. Nyní se prakticky bez tréninku vydal na Masters do Říma a hned na úvod po výborném výkonu vyřadil desátého nasazeného Grigora Dimitrova.

„Tento týden beru jako trénink na Roland Garros. Začal jsem znovu hrát teprve před pár dny. Nedávno mi totiž zemřel dědeček, takže jsem byl doma s mou rodinou. Nyní ale myslím, že je čas se vrátit zpět a pokusit se hrát nejlépe, jak umím. Jsem nadšený, že si zde v Římě mohu zahrát pár zápasů a následně se vydat po velmi dlouhé době do Paříže,“ vysvětloval argentinský tenista, který se na Roland Garros naposledy představil v roce 2012.

Svůj „trénink“ v Římě ale del Potro zahájil ve velkém stylu. V úvodním gemu utkání s Dimitrovem sice nevyužil dva brejkboly a po ztrátě podání v šesté hře sice první set prohrál, poté se ale rozehrál ke skvělému výkonu. Ve druhé sadě si vítěz US Open z roku 2009 bleskově vypracoval vedení 4:0 a nečinilo mu již problém vynutit si rozhodující třetí sadu. V ní del Potro odvrátil brejkbol v Tildenově gemu, aby následně v maratonském gemu prorazil podání svého soupeře a utkání poté dopodával. Po výhře 3:6, 6:2 a 6:3 tak postupuje v Římě do druhého kola, v němž se utká s Kylem Edmundem.

„Myslím, že jsem po celý zápas hrál dobře. I v první sadě jsem měl brejkboly, avšak Grigor v tu chvíli zahrál lépe než já. Zkrátka využil své šance. Ve druhém a třetím setu jsem ale hrál solidně od základní čáry, dokázal jsem více tlačit z bekhendu a k výhře mi pomohl můj servis,“ zhodnotil sympatický tenista utkání na pozápasové tiskové konferenci.

Argentinský tenista se také vyjádřil ke konci kariéry svého kamaráda a rovněž rodáka z Tandilu, Juana Mónaca. „Bezpochyby nám bude na okruhu chybět. Je to skvělý kluk, kamarád můj i většiny ostatních hráčů. Má za sebou skvělou kariéru, pronikl dokonce do první desítky. Vyhrál mnoho turnajů a myslím, že učinil dobré rozhodnutí, aby mohl začít další životní etapu. Přeji mu do ní vše nejlepší. Znám ho velmi dobře a vím, že je se svým rozhodnutím spokojený a bude nadále šťastný,“ uzavřel del Potro.