Federer se rozhodl: Na antukovém Roland Garros letos startovat nebude!

- Filip Lefenda

Otazníky kolem startu Rogera Federera na druhém letošním grandslamu jsou minulostí. Pětatřicetiletý Švýcar v pondělí večer prostřednictvím svých webových stránek sdělil, že pod Eiffelovou věží letos hrát nebude! Vítěz lednového Australian Open tak bude o devatenáctou trofej z turnajů velké čtyřky bojovat až na travnatém Wimbledonu.

„Drazí fanoušci, bohužel jsem se rozhodl letos nestartovat na French Open,“ píše se na oficiálním webu švýcarského tenisty.

„Během posledního měsíce jsem tvrdě pracoval na kurtu i mimo něj, na základě zkušeností, které jsem na okruhu posbíral, jsem se však letos rozhodl antukovou část sezony vynechat a připravit se na tu travnatou a následnou na tvrdých površích,“ šokuje své příznivce vítěz z roku 2009 a pětinásobný finalista.

„Začátek sezony byl pro mě fantastický, musím ale uznat, že právě správné plánování turnajů je klíčem pro mou tenisovou dlouhověkost. Proto jsme se s týmem rozhodli, že startovat pouze na jedné antukové akci v roce, by pro mou fyzickou připravenost nebylo nejvhodnější,“ vysvětluje Federer okolnosti svého nelehkého rozhodnutí.

V Paříži pětatřicetiletá legenda zřejmě i přes letošní neúčast neřekla poslední slovo. V závěru zprávy Federer dodal, že se již těší na příští ročník. 

Do hlavní soutěže, která ve francouzské metropoli odstartuje 28. května, se po odhlášení Federera posunul Rus Konstantin Kravčuk. Kvalifikace, z níž se dosud odhlásil jen Kanaďan Vasek Pospisil, je na programu od příštího pondělí. Na svou případnou šanci v ní účinkovat čeká i český tenista Petr Michnev, který je momentálně sedmnáctý pod čárou.