Na ségru ne! Znamená pro mě všechno, říká Gabriela Pantůčková o soubojích se sestrou Magdalénou

- Jakub Slunečko

Loni získala šest titulů na okruhu ITF a začal stoupat žebříčkem. Paradoxně v době, kdy letos dosáhla Gabriela Pantůčková na své maximum (268.), začalo její trápení. To pokračovalo i v sobotu na kvalifikaci v Trnavě, kde Pantůčková uhrála jenom jeden gem. „Teď se mi nedaří, ale věřím, že se to zlomí. V tréninku mi to jde a jedu naplno, jenže to nedokážu dostat do zápasů. Musím makat!“ Jenže aby toho nebylo málo, musí Gabriela kromě všeho bojovat i se svojí sestrou Magdalénou...

To už bylo na dvaadvacetiletou tenistku silné kafe. Když se v únoru horko těžko dostávala do loňské pohody, přišel na turnaji v Turecku zápas proti o tři roky mladší sestře Magdaléně. Přitom na stejném podniku spolu obě dokonce zároveň hrály čtyřhru.

Gabriele tyhle vražedné sesterské souboje moc nejdou. „Sestra pro mě znamená všechno, znamená pro mě víc než ten zápas,“ přiznala v rozhovoru pro Tenisový svět, proč nedokáže proti Magdaléně hrát svůj typický agresivní styl.

„Na psychiku je to pro mě fakt hodně náročné. Snažily jsme se na kurt jít tak, abychom na to zapomněly. Jenže já to nikdy nevydržím a potom to dopadá, jak to dopadá,“ okomentovala zápas, který za stavu 1:5 skrečovala.

I proto začátek sezony Gabriele Pantůčkové moc pozitivních vyhlídek nepřidal. Následovala turnajová trápení, během kterých dala česká tenistka jenom občas vzpomenout na loňskou formu. Třeba v Chorvatsku, kde došla až do semifinále a následně v Tunisku ve třech setech trápila 112. hráčku světa Hogenkampovou.

Z toho si snaží Pantůčková brát motivaci do dalších bojů. V sobotu v Trnavě se ale bohužel zase vrátila k matnému výkonu. První kolo kvalifikace proti outsiderce Sandře Jamrichové totiž ztratila jednoznačně 0:6 a 1:6 a nepodržela si ani jeden servis. „Nemohla jsem to vůbec rozjet, soupeřka mi to nedovolila,“ přiznala v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Nebyla jsem na kurtu hlavou, dělala jsem zbytečné chyby, porazila jsem se sama,“ sypala si další popel na hlavu. I v téhle těžké části kariéry se ale dokáže do budoucna dívat pozitivně. Motivací jí je nejenom loňská sezona, ale hlavně víra ve vlastní schopnosti, které jí mohou pomoci vylízat se ze současné krize.

„Tenis je jednou nahoru, jednou dolu. Loni se dařilo a já doufám, že to teď zase zlomím. U bab je tenis hodně o psychice, záleží, jak si věřím. Musím to zlomit, vyhrát pár zápasů a makat!,“ řekla nakonec odhodlaně. Teď už snad jen, aby nepřišel zase nějaký nepřející los proti sestře Magdaléně...