Rio, které chce turnaj Masters, se topí ve finančních problémech. Djokovičovi dluží už pět let 146 tisíc eur

- Jan Vojkůvka

Finanční problémy nezatěžují jen jedince, ale mnohdy i celá města a země. Obdobnou situaci řeší v brazilském Riu de Janeiru, které stále dluží Novaku Djokovičovi 146 000 eur za exhibici, jež se konala v roce 2012. A peníze, které se měly splatit loni v říjnu, nikdy odeslány nebyly...

V roce 2012 se Novak Djokovič vydal do Brazílie, aby si zahrál s domácí legendou Gustavem Kuertenem exhibiční zápas. Za duel s trojnásobným šampionem French Open, který ukončil kariéru v roce 2008, měl vyinkasovat 250 000 eur. Ale obdržel jen 104 tisíc.

Dluh v hodnotě 146 tisíc měl být splacen do října roku 2016, k čemuž se zástupci města zavázali. Peníze však nikdy na Djokovičův účet nedorazily a zůstávají kaňkou v jinak vřelém vztahu mezi tenistou, městem a celou Brazílií.

„Nemám o tom ještě žádné zprávy. Není toho moc, co bych k tomu mohl říct,“ svěřil se Djokovič v Madridu na tiskové konferenci, na níž bylo téma brazilského dluhu nakousnuto. „Mám tím na mysli, že jediné, co mohu říct je, že jsem poprvé v Riu byl v roce 2012, kdy jsem tam hrál exhibici s Gugou (Gustavo Kuerten). To je vše, co si pamatuji. V Brazílii jsem vždy strávil krásné chvíle, takže to je můj celý dojem,“ odmítl, že by si chtěl lámat hlavu s danou situací a na Brazílii nedá dopustit.

Jedna z otázek se týkala totiž také možnosti, že by se v Riu, jež není v současné chvíli příliš solventní, mohl pořádat turnaj ATP World Tour 1000, o který mají v Brazílii velký zájem a rádi by ho pořádali na tvrdém povrchu od roku 2019. A Djokovič reagoval pozitivně. „To je poprvé, co slyším, že by Rio chtělo mít turnaj Masters. Je to skvělý nápad, proč ne? Čím více bude žádostí a míst, které chtějí mít takový turnaj, tím silnější mohou jednotlivé podniky být. A také to znamená, že popularita tenisu v Brazílii roste. Hodně tomu pomohly i olympijské hry, které byly v minulém roce fantastické,“ dodal.