Na zápas s Nadalem čekal dva dny! Fognini kritizuje organizátory madridského turnaje

- Petr Šístek

Fabio Fognini od senzačního postupu do semifinále Masters v Miami sbíral pouze porážky, avšak dlouhé čekání na výhru ukončil již v neděli, kdy v úvodním kole Masters v Madridu přehrál Joãa Sousu dvakrát 6:4. Na další zápas s Rafaelem Nadalem si ale musel počkat až do středy, což je na turnaji tohoto typu zcela ojedinělá záležitost. Temperamentní Ital domácí hvězdu trápil, ale nakonec se s turnajem rozloučil a na svém Instagramu si neodpustil ironickou poznámku na adresu organizátorů.

„Mají tu dobrý rozvrh v Madridu,“ napsal Fognini na své Instagram Stories a označil v příspěvku oficiální účet ATP World Tour. Organizátoři madridského Masters totiž vyhověli požadavku domácího favorita Rafaela Nadala, aby jeho úvodní zápas na turnaji byl přesunut z úterý na středu. Dosavadní vládce letošní antukové sezony se totiž od páteční noci potýkal s ušní infekcí a den volna navíc mu přišel velice vhod.

Nebylo překvapením, že pořadatelé Rafaelu Nadalovi, jenž v Madridu útočí na pátý titul, vyšli vstříc. Je totiž běžnou praxí, že si nejlepší hráči mohou volit, zda chtějí hrát na začátku denního programu či až během populární night session. Posun utkání o jeden den sice byl větším ústupkem, avšak celkový program turnaje nijak nenarušil. Pouze došlo vzhledem ke skutečnosti, že Fognini hrál první kolo již v neděli, k bizarní situaci, že čekal na další utkání dva dny. To se v případě, že program nenaruší déšť, nestává ani na grandslamech.

Odpočatý Fognini nakonec v utkání s Nadalem dal svým výkonem vzpomenout na památný zápas z předloňského US Open, kdy bývalou světovou jedničku přehrál po setech 3:6, 4:6, 6:4, 6:3 a 6:4. Tentokrát proti španělskému tenistovi nedokázal dopodávat první set, v němž vedl 5:3 a nakonec jej po 82 minutách ztratil v tiebreaku. Druhé dějství ale díky brejku ze čtvrtého gemu ovládl a vynutil si rozhodující sadu. V ní již prohrával 2:5, ale dokázal zápas zdramatizovat, když svému soupeři sebral servis a snížil na 4:5. V následujícím gemu ale při svém podání nevyužil gembol a nakonec po výsledku 6:7(3), 6:3 a 4:6 utkání prohrál.

Fabio Fognini se tak již může soustředit na domácí Masters v Římě, které je na programu příští týden a Rafaela Nadala čeká v osmifinále turnaje v Madridu další velmi těžký soupeř, šestnáctý nasazený Nick Kyrgios, s nímž má vzájemnou bilanci 1:1. V letošní sezoně ale španělský tenista vyhrál na antuce všech jedenáct zápasů, ke kterým nastoupil.