Před dvěma roky skočil na čtvrtou příčku na světě! Vyrazí Berdych znovu k žebříčkovým výšinám?

- Ivo Horký

Přetlačil v Madridu nebezpečného Nizozemce Haaseho a vylepšil svoji letošní antukovou bilanci na 4:1. Přestože Tomáš Berdych letos rozhodně neprožívá ideální sezónu, opět naznačil, že do světa tenisového zapomnění se odebrat ještě nehodlá.

Letos nezáří, na pomalé antuce pak tuplem ne. V Monte Carlu jej v osmifinále přejel Čilič, z turnaje v Barceloně se pak kvůli bolavému ramenu odhlásil. A Madrid? Coby turnajová jedenáctka si nejprve zkušeně poradil s uzbeckým kvalifikantem Istominem, Haaseho nyní dostal do kolen až vydařeným obratem v tie-breaku první sady. Pomstil se tak Holanďanovi za bolestnou březnovou porážku v Dubaji.

„Pokud mám dobře zvolenou přípravu, pak se na antuce cítím dobře. Dřív to byla v tomto směru trochu loterie,“ prozradil český tenista před časem. Nyní si přípravu hodně pochvaluje. Schyluje se snad konečně k průlomovému výsledku?

Madrid potřinácté

Na startu letošní sezóny avizoval, že na to půjde trochu jinak. Žádná sázka na konzistentní formu, pravidelné sbírání bodíků a jistotu účasti v Top 10. Berdych je hladový po velkých trofejích a ví, že po třicítce se mu čas krátí.

„Je prostě čas se více zaměřit na velké věci, hlavně grandslamy. Hrát uvolněněji a agresivněji,“ maloval si. A na radu svého superkouče Ivaniševiče si z nečekaných porážek nedělat hlavu. Jenže tohle riziko sebou přináší i pád v rankingu ATP...

Přesně před dvěma roky se dostal na 4. příčku světového žebříku, což je jeho kariérní maximum. Vydržel na ní tři týdny. Právě v Madridu tehdy porazil Gasqueta, Tsongu a Isnera, zastavil jej až v semifinále Nadal. Ve španělské metropoli hraje potřinácté, zápasovou bilanci si po výhře nad Haasem vylepšil na 23:12. Před pěti lety si dokonce zahrál finále, kde tehdy na unikátní modré antuce těsně padl s Federerem 6:3, 5:7, 5:7.

Hrozí další sešup

I loni mu to na antuce šlo. Čtvrtfinále v Madridu, osmifinále v Římě a čtvrtfinále na grandslamovém French Open. Pokud tyto výsledky neobhájí, přijde další sešup na žebříčku. Na konci loňského října vypadl po 6 letech a 4 měsících z Top 10, a to i kvůli pauze způsobené zánětem slepého střeva. Nyní je čtrnáctý a za zády má smečku hladových »vlků«.

Když předloni vstupoval do Roland Garros jako světová čtyřka, brzdil optimismus. „Nevidím v tom žádný velký rozdíl. Mužský tenis je dnes tak vyrovnaný, že každý může porazit každého. Žebříček mi nic nezaručí, stejně si to musím na kurtu uhrát sám,“ mávl rukou.

A stejné je to i nyní, když je Tomáš v opačné roli. Útočit ze zadních pozic je přece také pořádná výzva!

Berdych v Madridu

2004     1. kolo
2005     1. kolo
2006     semifinále
2007     2. kolo
2008     2. kolo
2009     2. kolo
2011     čtvrtfinále
2012     finále
2013     semifinále
2014     čtvrtfinále
2015     semifinále
2016     čtvrtfinále