Šarapovová je podle sázkových kanceláří největší favoritkou Roland Garros, mezi muži se věří Nadalovi

- Filip Lefenda

Maria Šarapovová je po své patnáctiměsíční dopingové pauze největší favoritkou na zisk titulu z nadcházejícího Roland Garros. Alespoň ji takto favorizují bookmakeři sázkových kanceláří, a to i navzdory faktu, že třicetiletá Ruska vypadla na právě hraném turnaji v Madridu již ve druhém kole, když skončila na raketě Kanaďanky Bouchardové, a nemá start na antukovém grandslamu vůbec jistý. Ještě mnohem více se mezi muži věří Rafaelu Nadalovi, který si bude v Paříži brousit zuby na zisk jubilejní desáté trofeje. Podobný „kousek“ se mu již letos podařil na podnicích v Monte Carlu a Barceloně.

Bývalé světové jedničce Marii Šarapovové patří po jejím tažení halovým turnajem v německém Stuttgartu 258. pozice. Ruska na něm došla do semifinále, ve kterém nestačila na Kristinu Mladenovicovou. V Madridu se poté před porážkou s Bouchardovou na postup přes Chorvatku Lučičovou v prvním kole rovněž natrápila, když musela duel otáčet.

I přesto však platí při absenci fenomenální Američanky Sereny Williamsové, která je v jiném stavu, a nejistých výkonech současné světové jedničky Angelique Kerberové, za největší favoritkou, a to i navzdory tomu, že není v tuto chvíli jasné, zda jí organzátoři pro start na turnaji udělí divokou kartu. Nejpravděpodobnější variantou je ta, že se bude muset Ruska zúčastnit kvalifikace.

Zmíněná Němka je pak v pořadí bookmakerů až čtvrtá, vsadit si na ni lze v tuto chvíli s přibližným kurzem 8. Pomyslný stříbrný stupínek patří s přibližným kurzem 6,50 Rumunce Simoně Halepové, osmé tenistce žebříčku WTA. Ten bronzový pak Karolíně Plíškové (7,50) společně se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou.

Překvapit "ze zálohy" by jistě mohly také Britka Johanna Kontaová (12) či Ukrajinka Elina Svitolinová (15). Z dalších Češek se pak největší šance kladou Lucii Šafářové (35), poražené finalistce z předloňského ročníku. Pokud se druhého grandslamového turnaje sezony zúčastní uzdravující se Petra Kvitová, kurz na její vítězství lze pořídit kolem hodnoty 70. Pokud budete věřit Barboře Strýcové, váš vklad bude znásoben hned 140krát.

Mužský turnaj bude zřejmě honbou na Nadala

Takřka „superfavoritem“ mužské části turnaje je Španěl Rafael Nadal. Devítinásobný pařížský šampion je letos opět při chuti a bezmezně mu věří také bookmakeři, kteří na jeho jubilejní desátý triumf pod Eiffelovou věží vypsali kurz 2,30.  

Druhým v pořadí je Novak Djokovič (5), třetím pak aktuální vládce světového pořadí Andy Murray (7). Skvělou sezónu prožívá Roger Federer, který se však na antuce zatím letos neobjevil a dosud ani nepotvrdil, zda se vůbec letošního ročníku French Open zúčastní. Vinou toho je v očích sázkařů až čtvrtým největším favoritem na zisk titulu (10) shodně se svým krajanem Stanem Wawrinkou.

Předpokládané šance českých tenistů do značné míry kopírují postavení v žebříčku. Největším českým favoritem je vcelku logicky Tomáš Berdych (88), který vloni vyrovnal své čtvrtfinálové maximum z roku 2014. Za ním následují sestupně Jiří Veselý (400), Radek Štěpánek (500), Lukáš Rosol (600) a Adam Pavlásek (1000).