Nadal se stal členem dvoustovkového grandslamového klubu. Jako teprve osmý tenista historie

- Jan Vojkůvka

Elitní smetánka legendárních tenistů na grandslamových turnajích se během čtvrtečního odpoledne rozšířila již na osm členů. Své vítězství s číslem 200 na turnajích velké čtyřky vybojoval španělský matador Rafael Nadal.

Není tomu tak, že by Rafael Nadal nepatřil mezi hrající i nehrající legendy tenisu již před dnešním vítězstvím, přesto vyhrát 200 zápasů na grandslamových turnajích se nepovede jen tak někomu a tak se Nadal zařadil po bok hráčů jako Roger Federer, Jimmy Connors, Andre Agassi či Ivan Lendl.

V součtu 200 výher na Australian Open, French Open, Wimbledonu a US Open vybojovalo i s Nadalem osm tenistů a kromě zmíněných čtyř je to ještě Novak Djokovič, Pete Sampras a Roy Emerson, který jako jediný si k těmto výhrám pomohl i mimo Open éru.

O tom, jak náročné je tohoto milníku docílit, svědčí i fakt, že ani slavní tenisté jako byli Stefan Edberg, Ken Rosewall, Rod Laver, John McEnroe či Boris Becker nedokázali dosáhnout ani na 180 výher. Přitom 163 vítězství Němce Borise Beckera na grandslamových turnajích je také úžasné číslo.

Nadal své dvousté výhry docílil v utkání 2. kola nad Argentincem Bagnisem, kterého porazil ve třech setech a v jeho hledáčku je nyní přeskočení sedmého Petea Samprase.

Pokud se podíváme na pořadí výherců, pak na prvním místě stojí neohroženě Roger Federer. Švýcarský tenista jako jediný překonal na grandslamech metu 300 výher a s 302 vítězstvími má náskok na druhého Connorse 69 výher. Na třetím místě je s 224 výhrami Andre Agassi, 222 duelů pak vyhrál Ivan Lendl, 216 Novak Djokovič, 209 Roy Emerson a 203 Pete Sampras.

Vzhledem k tomu, že se v Paříži hraje teprve druhý grandslam této sezony, pak se v tomto roce dle papírových předpokladů můžeme těšit na další změny v pořadí v této rekordní tabulce. Novak Djokovič by se měl posunout na průběžné třetí místo před Agassiho a Nadal by měl letošní sezonu zakončit na průběžném šestém místě před Samprasem a Emersonem.

Na čele by naopak svůj náskok měl udržovat Roger Federer, na něhož čeká oblíbený Wimbledon.

Djokovič vyhrál 50 zápasů na všech turnajích

Ve druhém kole French Open se dnes (26.5.) radoval z vítězství Novak Djokovič, který porazil Belgičana Darcise a touto výhrou se zařadil po bok Rogera Federera a Sereny Williamsové jako teprve třetí hráč v historii Open éry, který dosáhl na 50 výher na každém z turnajů velké čtyřky.

Výjimečná generace

Výkony Federera, Nadala a Djokoviče pak jednoznačně potvrzují fakt, že jsme svědky doslova výjimečné generace tenistů. Je bezpochyb, že všichni tři by na konci svých kariér měli zaujímat první tři pozice v této statistice a otázkou tak jen zůstává, kdo bude první, kdo druhý a kdo třetí.

Federerovi bude letos již 35 let, ale s tenisem ve dvouhře rozhodně končit nehodlá. Velmi ho mrzelo, že se nemůže zúčastnit letošního French Open kvůli zdravotním problémům se zády a přes sociální média vyslal jednoznačný vzkaz, že se příští rok vrátí. Přinejmenším tak počítejme s dalšími 4-6 grandslamy. Může to Federer dotáhnout ve své kariéře i ke 350 výhrám na grandslamech?

Rafaelu Nadalovi bude krátce po French Open 30 let a vzhledem k tomu, že v poslední době je jeho stále větší doménou antuka, tak se nedá očekávat, že by dlouhodobě vládl i na jiných grandslamových turnajích než na tom pařížském. Celkově se tak zdá, že černý petr, v podobě třetího místa v počtu vítězných zápasů na grandslamových turnajích, připadne právě Nadalovi.

A to i proto, že Novaku Djokovičovi je čerstvě 29 let, je tak o rok mladší než Nadal a navíc je jedním z nejvíce dominantních tenistů historie. Právě Djokovič dokázal pokořit metu 16 000 bodů na žebříčku ATP, právě Djokovič předvádí konstantní výkony a od roku 2011 si připsal pouze 49 porážek na okruhu ATP. Může však překonat Federera?

Zdá se tak, že souboj o čelo statistiky v počtu vítězných zápasů na grandslamových turnajích se strhne mezi Djokovičem a Federerem. Švýcarský tenista má v současnosti o 86 vítězství více. Jenže je také o šest let starší a tak je Federerův rekord do budoucna v ohrožení.