Titul z Istanbulu oslavili večeří a pivem, nyní se chystají na Řím. Kamarádi Jebavý s Veselým věří v další společné úspěchy

- David Schlegel, Filip Lefenda

Roman Jebavý s Jiřím Veselý slaví zisk premiérového společného titulu na okruhu ATP, když v nebývale jednoznačném finále v Istanbulu nepovolili soupeřům ani jediný gem! Vítězství o dvou kanárech bylo v zápase o titul ve čtyřhře k vidění poprvé od února roku 2010. Co o něm soudí oba čeští aktéři? Vítězové turecké "dvěstěpadesátky" se o své pocity podělili v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Romane a Jiří, velká gratulace k prvnímu společnému vítězství na okruhu ATP. Za 41 minut bylo hotovo. To jste asi nečekali ani v nejdivočejším snu...
Roman: Moc děkujeme. Máte pravdu. Před zápasem jsme věděli, že máme velkou šanci na titul, což nás dostalo pod tlak. Před duelem jsem byl hodně nervózní. Naštěstí jsme přišli na kurt a nervozita spadla. Odehráli jsme absolutně bezchybné utkání.
Jiří: Titul je samozřejmě příjemný, každý z turnaje ATP potěší. Myslím si, že v současné situaci je pro mě stěžejní soutěží singl a doufám, že ještě dlouho bude, ale po tom fiasku, které jsem předvedl zde ve druhém kole, jsem si čtyřhrou spravil chuť. Je to titul z ATP, a ten se počítá. Navíc jsem ho získal s Romanem, se kterým se známe a jsme už strašně dlouho výborní kamarádi. Titul s ním má takovou speciální hodnotu a jsem za něj strašně moc rád.

Jak jste ten zápas viděli? Co ho rozhodlo?
Roman: Na zápas jsme měli určenou nějakou taktiku, kterou jsme plnili. Kontrolovali jsme jej od začátku do konce. Titul je super a moc si ho vážím. Myslím, že se to nestává každý den a nemá ho každý.

Co titul znamená pro Jiřího? Ten už čtyřhru vyhrál v Moskvě s Františkem Čermákem.
Jiří: Titul s Frantou byl samozřejmě úplně jiný, protože byl mým prvním. S Frantou jsme od sebe velice daleko věkově, takže to tehdy nemělo takové to emotivní cítění nebo projev jako s Romanem, se kterým se známe už dlouho a vyhráli jsme spolu několik futurů a challenger. Takže si myslím, že je mezi námi o to větší pouto. Ale samozřejmě každý titul je hezký, a i ten s Frantou byl mimořádný. Byl první, takže nejde říct, kterého z nich si cením více. Cením si obou.

Altuna s Mottim dostali do turnaje divoké karty. Co jste o nich věděli? Jakou jste na ně stanovili taktiku?
Roman: Ano, dostali volnou kartu, ale porazili opravdu dobré soupeře – postupně Lajoviče s Troickým, Erlicha s Lipskym a pak i Shamasdina se Sančičem, což mě dost překvapilo. Před turnajem bych si na ně věřil mnohem více než nyní, ale zároveň jsme cítili velkou šanci ten titul urvat a šli jsme si pro něj.

Byl v tom zápase nějaký moment, kdy se to mohlo překlopit na druhou stranu, nebo jste nedali soupeřům ani náznak šance?
Roman: Ano, nějaké momenty tam byly. Měli jsme 2:0 a 40:0 při mém servisu a byla z toho shoda. Následovala dlouhá výměna, naštěstí jsme ji zvládli. V prvním gemu druhého setu jsme při Jirkově servisu prohrávali hned 30:40, ale naštěstí jsme stav otočili a zápas tak byl v naší režii.

Romane, připíšete si 250 bodů do žebříčku ATP, což by vás mělo posunout k 72. místu na světě. Co vás těší víc? První titul na okruhu ATP, nebo posun na žebříčku?

Roman: Umístění je určitě krásné, ještě i z toho pohledu, že neobhajuji do poloviny srpna žádné body. Body jsou to samozřejmě hezké, ale nedají se srovnat s titulem na okruhu ATP. Ten už mi nikdo nevezme. Nemá jej úplně každý a jsem za něj rád.

Jiří Veselý letos nehraje čtyřhru tolik jako v předešlých letech. Proč tomu tak je?
Jiří: Hlavní důvod je samozřejmě ten, že jsem se snažil soustředit více na dvouhru. Vinou zdravotních problémů, které jsem v posledních dvou sezonách měl, jsem se rozhodl čtyřhru omezit a věnovat se více tělu a rehabilitaci. Zdraví je teď pro mě opravdu na prvním místě, chci dokázat zůstat zdravý po celý rok. Myslím, že poté se má hra a žebříček mohou posunout na místa, kde bych si přál být. Doufám, že je to správný krok a že úspěchy přijdou. Ale čtyřhra s Romanem mě nakopla, a protože jsme už několik let dobří kamarádi, vyhráli jsme nějaké futury a challenger, tak spolu teď určitě budeme nastupovat více a snad ještě nějaké hezké výsledky přidáme.

S Jirkou jste kamarádi. Jak jste trávili čas před zápasem? A jak titul oslavíte?
Roman: S Jirkou jsme byli spolu na pokoji. Jsme velice dobří kamarádi, máme i podobné záliby. Vždy jsme si odpracovali den a na pokoji jsme už jen odpočívali – koukali na filmy a povídali si o našich věcech. Po titulu jsme si dali dobrou večeři a pár piv. Teď jsme na cestě na další turnaj do Říma.

Už jste spolu vyhráli dva futury a jeden challenger. Jak na ty turnaje vzpomínáte?
Roman: Vždycky jsme si seděli jak mimo kurt, tak i na něm. Každý titul je krásný, ale popravdě řečeno, nedají se srovnat pocity po vyhraném turnaji na futuru nebo challengeru s těmi, které jsem prožil teď po vyhraném turnaji ATP.

Jak se vám líbí v Istanbulu? Jaké jste tam měli zázemí?
Roman: V Istanbulu se mi líbilo moc. Měli jsme velice hezký hotel a o hráče bylo se vším všudy krásně postaráno. Určitě se sem budu rád vracet.

Odvezete si něco na památku?
Roman: Na památku si odvezu velký pohár, který mi bude připomínat můj první titul z okruhu ATP 250. Doufám, že nebude posledním.