Jebavý s Veselým ovládli turnaj v Istanbulu, ve finále uštědřili soupeřům dva kanáry!

- Filip Lefenda

Snový týden mají za sebou Jiří Veselý, a především Roman Jebavý. Druhý jmenovaný oslavil v Istanbulu v úterý v sedmadvaceti letech premiérové deblové vítězství v hlavní soutěži turnaje ATP, pět dní poté završil se svým krajanem tureckou pouť ziskem cenného titulu po naprosto dominantním finálovém výkonu, ve kterém český pár nepovolil svým soupeřům ani jeden gem!

Jiří Veselý s Romanem Jebavým v utkání proti domácímu Altunovi s Italem Mottim platili za papírové favority, že si pro titul dojdou až s takovou lehkostí ale asi nečekal vůbec nikdo. Čeští tenisté nepustili své protivníky vůbec do hry a zostudili je dvěma kanáry. Při vlastním podání ztratili favorité za celý mač, který trval pouhých 41 minut, jen osm míčů.

Vůbec nejtěžší práci tak měli Veselý s Jebavým v Istanbulu ve čtvrtfinále, ve kterém ztratili jediný set na turnaji, a sice s mexicko-britským párem Santiago Gonzalez, Dominic Inglot. Soupeře tehdy po setech 6:2 a 1:6 zdolali až 10:4 v rozhodujícím supertiebreaku.

V úvodním kole turnaje vyřadili oba Češi, kteří spolu v Turecku získali celkově čtvrtý společný deblový titul, avšak premiérový z okruhu ATP, deblové specialisty Jamieho Cerretaniho ze Spojených států a Rakušana Philippa Oswalda, a to po výsledku 7:5 a 7:6. Ve dvou setech si Veselý s Jebavým poradili také s australskými semifinalisty Johnem Patrickem Smithem a Jordanem Thompsonem.

Jebavý se díky triumfu posune v pondělním vydání žebříčku ATP ze současného 94. místa na 73. pozici, čímž vylepší své deblové kariérní maximum, kterým dosud byla 89. příčka.

Oba Češi se nyní přesunou na challenger do italského Říma. Veselý na něm bude vystupovat v obou disciplínách – v singlu změří síly s Italem Donatim, v deblu na něj po boku Jebavého, který bude jediným pravákem na kurtu, čekají Němec Marterer a opět i Ital Motti.