Kristýnu Plíškovou překvapily slzy. Chtěla jsem přidat další český titul, smutnila

- Jakub Slunečko

Tak hrozně chtěla a tak blízko cíli byla. Kristýna Plíšková ale ani přesto titul na J&T Banka Prague Open nezískala. Po třísetové bitvě s Němkou Barthelovou se pod plnými tribunami chopila slova, ale těžko se jí přes slzy dařilo vůbec mluvit. „Strašně jsem tady chtěla vyhrát. Říkala jsem si, že se tady daří Češkám, tak bych tady taky mohla přidat jeden titul,“ popisovala Plíšková pro Tenisový svět první dojmy po vypjatém finále.

Nepovedlo se – postrach Češek Mona Barthelová totiž vyhrála ve Stromovce i osmý zápas, když téměř prohrané finále otočila. Plíšková vedla 1:0 na sety, měla brejk a za stavu 4:3 šla podávat. Jenže o servis přišla. „Dala jsem zbytečnou dvojchybu, což se mi do té doby nestalo. Ona se tímhle gemem strašně zvedla. Do té doby mi přišla zlomená spíš ona a pak se to úplně otočilo,“ zadívala se Plíšková na tiskovce směrem k už prázdným tribunám.

Podporu měla obrovskou a Barthelová vypadala v některých chvílích na ručník. Proti celkem odpočaté Plíškové se na ni projevily náročné zápasy kvalifikace. Němka ráno dokonce přemýšlela nad tím, že do finále nenastoupí. Na kurtu se pak plahočila, ale při hře ze sebe vydala poslední zbytky sil. Když začala Plíšková nervoznět, zapomněla na bolest a šla za výhrou.

„Je to obrovské zklamání. Na kurtu jsem to nezvládla a je mi to líto. Ale teď už je to za mnou. Tenhle týden mi dal hodně a určitě se z toho poučím,“ řekla Plíšková po porážce 6:2, 5:7 a 2:6. „Mona je v těhle podmínkách dost těžká soupeřka, ještě když míček úplně neletí. Turnaj mi ale dodal dost sebedůvěry, že můžu hrát i na antuce,“ dodala zase sebevědomě.

Po boku při tom na tiskové konferenci měla jako psychickou podporu tříletou sestru Ellen. Kromě ní a dalších členů rodiny Plíškovou osobně sledovala třeba i Petra Kvitová. „Je hodná, že se přišla podívat,“ usmála se pětadvacetiletá Češka. „Fanoušci byli neskuteční, celý týden mi to hrozně pomáhalo. I když to člověku nešlo, tak podpora trvala. Jsem ráda, jak mě tady vzali,“ řekla Plíšková, která měla na začátku turnaje obavy, aby ji tlak nesrazil. Stejně jako sestru Karolínu.

Žádná pohřební atmosféra se ale nekonala, a to ani během finále, kdy už za téměř rozhodnutého stavu čeští fanoušci při Plíškové stáli. Stejně tak ji pak poděkovali dlouhým potleskem při závěrečném ceremoniálu. A běžně celkem chladnou Plíškovou překvapily slzy. „Nečekala jsem to, není to u mě úplně normální,“ přiznala později.

„Strašně jsem tady chtěla vyhrát. Říkala jsem si, že se tady daří Češkám, tak bych tady taky mohla přidat jeden titul. Takže potom mě to dost mrzelo,“ dodala Plíšková. Smutek ale okamžitě vypouští a už má namířeno do Madridu, kde v neděli rozehraje turnaj proti světové čtyřce Simoně Halepové.