Jebavý hraje v Istanbulu životní turnaj. Šance určitě je, burcuje před finále

- Jiří Vachtl, David Schlegel

Roman Jebavý prožívá na turnaji v Istanbulu životní týden. Po boku Jiřího Veselého postoupil na tureckém podniku ATP 250 už do finále. Český tenista se díky tomuto výsledku posune na své žebříčkové maximum a navíc si velice pomohl k účasti na vysněném grandslamu. Česká deblová jednička poskytla z turecké metropole Tenisovému světu exkluzivní rozhovor.

Romane, gratulujeme vám k postupu do finále. Jaké jsou vaše pocity?
Pocity jsou super! Hlavně mám radost, že předvádíme dobré výkony. Tak doufám, že nám to vydrží i ve finále.

Vraťme se ještě ke čtvrtfinále. V něm jste vyřadili druhý nasazený pár turnaje Gonzalez, Inglot. Úvodní sadu jste vyhráli 6:2, druhou jste naopak 1:6 ztratili. Jak jste viděl první dva sety?
Čtvrtfinále bylo dost nahoru dolů. První set nám vše padalo a s přehledem jsme ho vyhráli. Na začátku druhého setu jsme si hned prohráli servis, i když jsme měli 40:15. To nás hodně srazilo dolů a soupeřům naopak narostla křídla. Podle toho pak set vypadal, ale stále jsme drželi hlavy nahoře.

Na turnajích ATP jste zatím všechny závěrečné supertiebreaky vždy prohrál. Vzpomněl jste si na to po druhém setu? Jak vlastně supertiebreak probíhal?
Ano, vzpomněl jsem si na to už ke konci druhého setu, ale nějak jsem si to nepřipouštěl. Naopak jsem věřil, že se to otočí a že to zvládneme. V supertibreaku nastal zlom, když jsme za stavu 4:3 udělali čtyři body v řadě. Pak už jsme si vedení udrželi. Musím říct, že supertiebreak se nám opravdu povedl.

V semifinále vás pak čekal australský pár Smith, Thompson. Necítil jste před utkáním nervozitu? Hratelná dvojice to bezpochyby byla...
Také jsme si mysleli, že by soupeři mohli být slabší než byli ve čtvrtfinále. Do semifinále prošli relativně snadno, ale tam už lehký soupeř není nikdy a to se potvrdilo. Před zápasem jsem nervózní nebyl, ale moc mi nevyšel začátek utkání. Takže tam jsem to pak pociťoval, ale postupně jsem se rozehrával a od konce prvního setu jsme předvedli dobrý výkon.

Australané šli na úvod utkání do rychlého vedení 4:1. Co jste si v tu chvíli s Jirkou říkali na lavičce? Věřili jste ještě v obrat a výhru?
Začali jsme docela dobře a měli jsme i nějaké šance na returnu, ale za stavu 1:2 se mi vůbec nepovedl gem na mém servisu. Za stavu 1:4 jsme určitě ještě věřili, že přijde nějaký moment a že se chytneme, což se naštěstí povedlo.

Za stavu 2:4 jste soupeřům prolomili podání. První sadu tak musel nakonec rozhodnout až tiebreak, ve kterém jste prohrávali 3:4. Pak jste však Australanům dvakrát vzali podání a celý tiebreak následně dopodávali. Pamatujete si na tyhle poslední čtyři výměny prvního setu?
V tiebreaku to pořád bylo o jeden balón. Od stavu 3:4 jsme však skvěle zareturnovali. A za stavu 5:4 to Jirka doservíroval.

Ani do druhé sady jste nevstoupili zrovna ideálně, když vás soupeři hned v úvodu připravili o podání. Čím si ty špatné začátky setů vysvětlujete?
Vlastně v každém setu se nám nepovedl jeden gem na našem podání. V prvním můj a ve druhém Jirkův. Řekl bych, že v prvním setu to bylo trochu nervozitou. A ve druhém setu možná i trochu ztráta koncentrace a pár sporných míčů.

Druhý set jste ovšem také otočili a vyhráli 7:5. Jak to probíhalo?
Opět nám nevyšel začátek, ale pak jsme měli hodně šancí je brejknout zpátky. To se nám naštěstí za stavu 3:4 povedlo. Pak jsme drželi servisy a následně jsme proměnili shodu za stavu 6:5. Hrála se tam neuvěřitelná výměna, ve které šel míček snad dvacetkrát přes síť. Určitě jsme si hodně oddechli.

O vašem finálovém soupeři rozhodne utkání Sančič, Shamasdin - Altuna, Motti. Znáte soupeře? A půjdete se na utkání podívat?
Ano, podívat se asi půjdeme. Soupeře znám. Jedni dnes porazili první nasazený pár. Druzí zase vyřadili třetí nasazené. Ve finále určitě šance je. Musíme se pořádně připravit a pokusit se navázat na výkony, které jsme předváděli doposud.

Po prvním kole jste říkal, že pro účast na French Open potřebujete uhrát dobrý výsledek. Nyní už máte jistých minimálně 150 bodů. Bude to na Roland Garros stačit?
Záleží, jak Jirka odehraje následující turnaj v Římě, a také jak tam budeme hrát čtyřhru. Teď bych řekl, že je to úplně na hraně, tak 50:50. Zkusíme o to zabojovat. Do srpna obhajuji jen dvacet bodů, takže jsem si hodně pomohl k účasti na Wimbledonu a US Open.

Jak se na to případně těšíte?
Samozřejmě bych se moc těšil. Všechny grandslamy jsem hrál v juniorech a přál jsem si tam jet i v dospělých. Byla by to další motivace a splnění cíle. Určitě bych se tam nejel jen zúčastnit, ale uhrát tam nějaký hezký výsledek.